• Informacje na temat:

    jak długo gotowac kaszanke

Przepisy na temat: jak długo gotowac kaszanke
  • Wołowinka wychodzi mięciutka, rozpada się pod widelcem i jest pyszna - z młodymi ziemniaczkami i ogóreczkiem małosolnym lub konserwowym.

  • Czosnek długo pieczony w oliwie zyskuje niezwykle łagodny wymiar smaku. Nie ma nic wspólnego z ostrym, agresywnym smakiem i aromatem świeżego czosnku, który zresztą bardzo lubię. Nie, żeby nie! Uwielbiam czosnek! Ale łagodna, choć aromatyczna nuta pieczonego czosnku ma w sobie coś niezwykle pociągającego. Jest też bezpieczniejsza dla osób z wrażliwym żołądkiem, zazwyczaj nie szkodzi nawet ludziom z przeciążoną wątrobą. A jak pachnie, jak smakuje! Nie sposób tego opisać, musisz osobiście...

  • Liście czosnku niedźwiedziego zawierają silne substancje, które oczyszczają nasz organizm i wzmacniają odporność. Jego działanie jest bardzo podobne do zwykłego czosnku, takiego w główkach i ząbkach, który zresztą uwielbiamy, tylko czosnek niedźwiedzi jest bardziej przyjazny do spożycia. Nie jest tak ostry i piekący, liście można łatwo dodawać do kanapek i sałatek. Jest też lżej strawny od klasycznego czosnku. Tyle, że czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) pozostaje pod częściową ochroną, co...

  • moje ostatnie kulinarne odkrycie to długie peklowanie mięsa przed pieczeniem - polecam

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Jak ugotować ryż, by nie był za twardy, nie sklejał się? Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu.

  • Co zrobić, żeby gotowanie makaronu trwało jak najkrócej?

  • SZYBKI LATWY W PRZYGOTOWANIU NIZWYKLE SMACZNY SERNIK

  • W każdym domu zdarza się /przynajmniej od czasu do czasu/ kupić zbyt dużo pieczywa. Bułki i chleb na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak świeże a w kolejnych dniach już nikt po czerstwe pieczywo ręki nie wyciągnie. I co z takim pieczywem zrobić ? Oprócz tradycyjnej bułki tartej możemy wykorzystać czerstwe pieczywo na kilka innych sposobów.

  • Żurek to doskonała zupa o każdej porze roku i na różne okazje.

Artykuły na temat: jak długo gotowac kaszanke
  • Jak rozpoznać anemię i jak ją leczyć?

    Wiosną często czujemy się osłabione? Dobrym pomysłem będzie przejście na dietę, która wesprze nasz organizm. Jeśli jednak objawy takie jak nadmierna senność, wyczerpanie i zniechęcenie utrzymują się dłużej niż dwa tygodnie, warto sprawdzić, czy to, co uznajemy za wiosenne zmęczenie, nie jest symptomem choroby. Tego typu objawy często świadczą o niedokrwistości (anemii). Pierwszym krokiem...

  • Ryż, cały czas popularny w Polsce, jest składnikiem większości posiłków w Japonii. Czy spożywanie go w dużych ilościach w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie ludzie słyną z długowieczności i dobrego zdrowia, jest przypadkiem ? Fot.123rf Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Odchudza i... Ryż jest świetnym składnikiem diety,...

  • Wakacyjne grzeszki. Jak dają o sobie znać?

    ...męczliwości czy trudności z głębokim oddychaniem. Następnym razem jedź nad morze lub w pobliże lasów iglastych (powietrze tam działa jak leczniczy aerozol). Masz nadciśnienie lub chore serce, a byłaś(...) Zgodnie z tym co zalecają dietetycy, starałaś się jeść jak najwięcej świeżych owoców? Choć to bardzo dobry nawyk i skuteczny sposób, by dostarczyć sobie prawdziwych witamin, w nadmiarze... jednak...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...

  • Maja Sobczak: Polacy "qmają" kaszę

    Czy możemy powiedzieć, że Polacy "qmają" kaszę? Jak zmieniło się to na przestrzeni ostatnich lat? Maja Sobczak: Kiedyś jadło się kasze, bo były dostępne i tanie (szczególnie pęczak, kaszę(...) pierwszej samodzielnej książce "Qmamkasze - powrót do korzeni". Jak wyglądałby subiektywny ranking kasz autorki Qmam Kaszę?   - Królową kasz jest zdecydowanie jaglana, zaraz po niej gryczana...

  • Aby gotować, nie wystarczą chęci ani odpowiednio zaprojektowana kuchnia. Bez właściwych narzędzi i sprzętów kuchennych niewiele osiągniemy, a niektórych czynnościom będziemy musieli poświęcić naprawdę dużo czasu. Na szczęście, producenci akcesoriów kuchennych ułatwiają nam pracę oferując przydatne sprzęty i narzędzia. Fot. 123RF/Picsel Stojak na noże w kształcie serca? Uchwyty do trzymania stron książki kucharskiej? Radiotoster? To już nie są wytwory fantazji, a produkty oferowane przez...

  • Składniki dobre dla krwi

    ...i zaparzaj 15 minut. 2. Lucerna w różnej postaci: podniesie poziom hemoglobiny Żelazo pochodzące z roślin (czyli tzw. niehemowe) ze względu na swoją słabą przyswajalność długo było uważane za gorsze od dostarczanego wraz z mięsem (hemowego). Jednak badania przeprowadzone wśród osób, które nie jedzą mięsa wykazały, że mają one takie same niedobory tego pierwiastka, jak reszta populacji...

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...

  • Wyspa, drzewo, zamek

    Lambie chce zatrzeć wrażenie, jakie mogłyby zostawić wąskie drogi. - Najlepsza whisky, najpiękniejsze wrzosowiska, ciepły klimat i palmy. Jest gdzie się wspinać. Była pani na Goatfell? Ze szczytu(...) kiełbaski, smażonych grzybów i haggis. Niełatwo zacząć dzień od podrobów gotowanych z krwią i owsianką w owczym żołądku. Dłubię widelcem w brunatnym brykiecie, ale jak nie skosztować potrawy, na której...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...