• Informacje na temat:

    jak długo dusimy dorsza

Przepisy na temat: jak długo dusimy dorsza
  • Czas na arktycznego dorsza walentynkowego

    Walentynki tuż, tuż, zatem czas na arktycznego dorsza walentynkowego. Dorastająca w zimnych głębinach basenu Morza Barentsa ryba, zwana jest po norwesku "skrei". Jest do zdobycia tylko w zimie - od stycznia do kwietnia. Wiedzą o tym potomkowie Wikingów...

  • Wołowinka wychodzi mięciutka, rozpada się pod widelcem i jest pyszna - z młodymi ziemniaczkami i ogóreczkiem małosolnym lub konserwowym.

  • Gulasz z białej ryby w mleku kokosowym

    Filety z ryby umyj i osusz. Polej 2 łyżkami soku z limonki, pokrój na kawałki i posól.

  • Polędwice z dorsza duszone w warzywach z dużą ilością przypraw. Polecam jako przystawkę z pieczywem.

  • Ryba rybie nierówna

    ...przyswajalnego białka. Z powodzeniem zastąpią czerwone mięso i drób, a najlepiej jeść te dwa rodzaje pokarmów wymiennie. W dniu, w którym jemy ryby, możemy zrezygnować z innych produktów białkowych, jak mięso(...). To prawda, że mogą ją zawierać. Tak jak i inne metale ciężkie (kadm, ołów) oraz pestycydy (to skutek zanieczyszczenia wód), ale są to małe ilości. Gdyby ryby miały szkodzić zdrowiu, nie byłyby...

  • Czosnek długo pieczony w oliwie zyskuje niezwykle łagodny wymiar smaku. Nie ma nic wspólnego z ostrym, agresywnym smakiem i aromatem świeżego czosnku, który zresztą bardzo lubię. Nie, żeby nie! Uwielbiam czosnek! Ale łagodna, choć aromatyczna nuta pieczonego czosnku ma w sobie coś niezwykle pociągającego. Jest też bezpieczniejsza dla osób z wrażliwym żołądkiem, zazwyczaj nie szkodzi nawet ludziom z przeciążoną wątrobą. A jak pachnie, jak smakuje! Nie sposób tego opisać, musisz osobiście...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...tam dania są zgodne z oryginałem, warto wiedzieć trochę więcej o tradycyjnej kuchni greckiej. Wielki start Mezedes czyli małe przekąski są równie charakterystyczne jak utwory Homera czy rzeźby(...) - taki rytm dnia, jak wiadomo, wyznacza klimat. Ten typowy grecki rytuał znajduje coraz więcej amatorów wśród turystów przybyłych z różnych stron świata. Mezedes ma długą tradycję, sięgającą...

  • Przepis ze starego zeszytu, z którego często korzystam, zarówno do przyrządzania dań jak i do zdjęć.

  • czyli brytyjski Fish Pie

  • moje ostatnie kulinarne odkrycie to długie peklowanie mięsa przed pieczeniem - polecam

Artykuły na temat: jak długo dusimy dorsza
  • Dieta lekkostrawna

    Jak nie obciążać żołądka i wątroby?

  • Ryż, cały czas popularny w Polsce, jest składnikiem większości posiłków w Japonii. Czy spożywanie go w dużych ilościach w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie ludzie słyną z długowieczności i dobrego zdrowia, jest przypadkiem ? Fot.123rf Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Odchudza i... Ryż jest świetnym składnikiem diety,...

  • Dalej niż Północ

    ...roboty - krzyczy na resztę. - Jak nic nie złowicie, obiad będzie tylko dla jednej osoby! Pół godziny później to ja wrzeszczę z radości na cały statek. Jednak kapitan podejrzanie długo ogląda moją(...)Koniec stycznia. Zbliża się północ. Razem z grupką turystów z Japonii i Wielkiej Brytanii stoję po kolana w śniegu na pustkowiu, jakieś 50 km od norweskiego miasteczka Tromsø. Nazwano je "bramą...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Zdrowa i piękna dzięki darom morza

    ...można znaleźć sód, magnez, potas, mangan a także fluor. Sięgnij więc po glony, eksperymentuj i wprowadź na stałe do swojego menu. Rybka na talerzu? Jak najczęściej! Dary morza to również ryby. W ich(...) i regulując ciśnienie krwi. Zawartość kwasów omega- 3 jest różna w zależności od gatunku ryb. Największa jest w dorszach, morszczukach, halibutach, tuńczykach, śledziach i makrelach. Ale w sklepie...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Talia osy: Zrzucamy boczki

    Zmień nawyki żywieniowe Jak najczęściej pij wodę mineralną z sokiem z cytryny i listkiem mięty - taki napój skutecznie gasi pragnienie.  Wypijany rano na czczo najlepiej nawadnia organizm, co(...) działanie ma np. koktajl pomidorowy.  Jak jeść?  Sparz dwa pomidory, obierz ze skórki, zmiksuj z listkami bazylii oraz odrobiną oliwy i koktajl gotowy. Aronia Oprócz bogactwa witaminy C, małe ciemne...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Wołowinę można przyrządzić tak, by wszystkim smakowała.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować...

  • Ryba rybie nierówna

    ...przyswajalnego białka. Z powodzeniem zastąpią czerwone mięso i drób, a najlepiej jeść te dwa rodzaje pokarmów wymiennie. W dniu, w którym jemy ryby, możemy zrezygnować z innych produktów białkowych, jak mięso(...). To prawda, że mogą ją zawierać. Tak jak i inne metale ciężkie (kadm, ołów) oraz pestycydy (to skutek zanieczyszczenia wód), ale są to małe ilości. Gdyby ryby miały szkodzić zdrowiu, nie byłyby...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....