• Informacje na temat:

    jak bardziej zakwasic kapusniak

Przepisy na temat: jak bardziej zakwasic kapusniak
  • Moja zupa kapuśniak. Akurat na chłodne dni.

  • Kapuśniak, parzybroda czy kwaśnica? Nie mam pojęcia w którą z tych trzech kategorii wpisuje się ta zupa. Ja ją po prostu nazywam kapuśniakiem, bo jest z kiszonej kapusty. Z kwaszonej też pewnie wyjdzie, ale wiadomo, że nie ma to jak dobra, kiszona kapusta, a nie zakwaszana octem. Podobno można ją rozpoznać po kolorze, ta zakwaszana jest bielsza.

  • Dzisiaj w roli głównej pełna witamin kapusta kiszona. Chyba nie muszę wspominać, że warto ją jak najczęściej jeść. Tym razem wykorzystałam ją w zupie. Zapraszam na tradycyjny kapuśniak przygotowany na mięsie z królika z dodatkiem wędzonego boczku, więc jest on mocno treściwy. :)

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Przepis na tę zupkę mam od mamy i bardzo dobrze pamiętam smak kapuśniaku z dzieciństwa...

  • Smaku tych racuchów w nie da się opisać, trzeba je poprostu zrobić i spróbować. Powiem tylko- NIEBO W GĘBIE

  • Rozgrzewający Kapuśniak w wersji mojej, na wzór naszych południowych sąsiadów...Zawsze muszą się z nami spierać - jak o Janosika ;)

  • prostsza, tańsza, niskokaloryczna - bałkańska zapiekanka na diecie lekkostrawnej - a sekret stylu bułgarskiego to sos/ obiad, ciepłą kolacja, lunch do pracy

  • To nie jest zdrowe jedzenie,ale od czasu do czasu można zgrzeszyć tym bardziej,że mięsko jest soczyste i chrupiące;-)

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

Artykuły na temat: jak bardziej zakwasic kapusniak
  • Człowiek od zawsze próbował znaleźć sposoby na miłość - tę duchową i cielesną. Niektóre z nich dzisiaj wydają się śmieszne. No bo która z kobiet podałaby partnerowi do zjedzenia grzebień koguta? Fot. 123RF Róg nosorożca. Niestety, popularny do dziś wśród plemion afrykańskich. Między innymi z powodu złudnych przekonań, że starty róg zagrożonego wyginięciem nosorożca zapewnia mężczyznom płodność aż do późnej starości. Rzekomo cudotwórcza substancja została poddana naukowej analizie. Nie wykryto...

  • Dopiero zjadłeś spory obiad i nadal jesteś głodny? To jak najbardziej możliwe. Winnym tej sytuacji jest.. twój posiłek. Najprawdopodobniej zawierał w sobie produkty, które tylko wzmagają nasz apetyt. Niestety, ich lista jest całkiem pokaźna. O tym jak szybko po posiłku odczujemy głód, decyduje indeks glikemiczny (IG) zjadanych przez nas potraw. W dużym uproszczeniu, opisuje on poziom cukru jaki utrzymuje się w naszej krwi po spożyciu posiłku. Im indeks glikemiczny jest wyższy, tym ten czas...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Dlaczego coraz więcej osób przechodzi na dietę bezmięsną? Zobaczcie nagrodzone w konkursie odpowiedzi. Książka Iny Rybarczyrk "Łowcy smaku", w której prezentuje aż 140 autorskich przepisów na dania bez glutenu, nabiału, mięsa i rafinowanego cukru, powędrują do osób, których odpowiedzi spodobały się jury najbardziej. Są nimi: Pan Andrzej: Mimo iż medycyna idzie do przodu jesteśmy chorzy bardziej niż kiedykolwiek. Choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca, nadciśnienie i nowotwory dotykają...

  • Dania bez glutenu, nabiału, mięsa i rafinowanego cukru mogą być smaczne. Dowodem na to jest książka Iny Rybarczyk "Łowcy smaków", w której znajdziesz aż 140 pomysłów na przepisy kuchni roślinnej na każdą okazję. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić wegański parmezan lub risotto bez grama masła, to koniecznie musisz mieć w swojej kulinarnej biblioteczce książkę Iny Rybarczyk "Łowcy smaków". Aby stać się jej właścicielem i móc wypróbować wszystkie 140 proponowanych przepisów, odpowiedz na...

  • Fruktoza, naturalnie obecna w owocach i sztucznie dodawanym do produktów syropie glukozowo-fruktozowym najprawdopodobniej w mniejszym stopniu niż glukoza „przekonuje” nasz mózg, że jesteśmy najedzeni. Czy możemy odczuwać głód zaraz po jedzeniu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Do tej pory wszystko wydawało się jasne. Fruktoza to cukier prosty (w odróżnieniu od sacharozy, głównego składnika cukru spożywczego, która jest dwucukrem). Występuje zarówno w naturalnie w roślinach, jak i jako dodatek do...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Odżywianie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Możemy za jego pomocą poprawić wygląd, samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Możemy też doprowadzić do zaburzeń, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie. Jak podaje CBOS, większość z nas (aż 81 proc.) uważa, że odżywia się zdrowo. A mimo to aż połowa Polaków ma nadwagę, a ponad 70 proc. podjada niezdrowe przekąski. Fot. 123RF.COM/PICSEL Ponad połowa z nas ma nadwagę... W sondażu ankietowani podawali swoją wagę i wzrost. Obliczenie BMI...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...