• Informacje na temat:

    jajko w kieszonce

Przepisy na temat: jajko w kieszonce
Artykuły na temat: jajko w kieszonce
  • Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny

    ...spodeczku jajko i przy użyciu pędzelka nasmaruj ciasto. Na górze każdego kawałka zrób 2 małe nacięcia, by para miała którędy uciekać. 11. Ułóż ciasto na blasze do pieczenia tak, by łączenie ciasta było...

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • Domowe drożdżówki

    ...drożdży (o temperaturze pokojowej), 1 łyżeczki cukru, małej ilości mąki i mleka przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. 2. Rozbić jedno jajko, oddzielając żółtko od białka. Białko i pozostałe jajka(...), 40 g cukru pudru, 400 g mąki tortowej, sól, 1 op. cukru wanilinowego, 2 żółtka, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki skórki z cytryny, 1 jajko; Krem: 300 ml mleka, 60 g cukru, 1 opakowanie budyniu...

  • W okresie wielkanocnym zużywamy wyjątkowo dużo jajek. W końcu są one składnikiem ciast, sosów, pasztetów oraz wielu innych potraw. Jak sprawdzić, czy aby na pewno są one świeże? Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcemy mieć pewność, że potrawy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli...

  • Faszerowana pierś

    Szpinakowy specjał.

  • Święta wielkanocne już za pasem, a jajka to ich główny bohater. Stają się podstawową ozdobą, jak i głównym składnikiem wielkanocnego śniadania. W latach 70tych uznane jako wróg numer jeden, dziś wracają do łask i obalają mity o podwyższaniu cholesterolu. Fot. 123RF/PicselNa przestrzeni lat pojawiło się wiele teorii, które uznawały jajka za niekorzystne dla zdrowia, ponieważ ich żółtka posiadają bardzo dużo cholesterolu. Badania dowodzą, że w jednym jajku znajduje się około 0,3% tego...

  • Z mięsa mielonego

    ..., sól, pieprz, 1 jajko, bułka tarta, 160 g żółtego sera, np. edamskiego, mąka, 2 jajka, bułka tarta do panierka. Schłodzone mięso mielone włożyć do miski. Posolić, doprawić pieprzem i zacząć miesić. Kiedy mięso zacznie się kleić, wmieszać jajko i, jeśli mieszanka okaże się zbyt rzadka, zagęścić ją niewielką ilością bułki tartej. Żółty ser pokroić w osiem słupków. Z masy mięsnej uformować...

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Fot. © 123RF.COM/PICSEL 1. Tak naprawdę jajka (prawie) nie podnoszą cholesterolu W jajku jest rzeczywiście sporo cholesterolu, bo aż ok. 200 mg (tylko w samym żółtku). U większości ludzi dużo jajek w diecie wcale nie przekłada się jednak bezpośrednio na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Z 200 mg zaledwie...

  • Pomysł na kotleta

    ..., 1 jajko, 2 łyżeczki konfitury żurawinowej do mięs, sól, pieprz, 2 łyżki mąki, 3-4 łyżki oleju, garść listków roszponki, pomidorki koktajlowe do dekoracji. Tosty rozdrobnić w malakserze na bardzo drobne okruszki. Kotlety opłukać, osuszyć i w każdym ostrym nożem wyciąć głęboką kieszonkę. Ser pociąć w plasterki lub kostkę. Jajko wbić na talerz, roztrzepać widelcem. Do kieszonek w kotletach włożyć po...

  • Zobaczcie 5 sposobów na wielkanocne jajka! Panowie z "5 sposobów na" tym razem prezentują 5 ciekawych pomysłów na wielkanocne jaja: - jajka w paski - jajka z galaretek - pajęczynki na jajkach - jajeczną rodzinkę - marynowane jajka Zapraszamy na film: