• Informacje na temat:

    jajko po japońsku

Przepisy na temat: jajko po japońsku
  • Chrupiące jajka po irlandzku

    Japońską panierkę panko możesz zastąpić tartą bułką

  • Przepyszna ryba na wigilijny stół:)

  • Chawanmushi - japońskie jajko na parze

    Składniki na 2 porcje: Pół  szklanki japońskiego bulionu dashi 4 krewetki Pół łyżeczki sake Grzyb matsutake 1 jajko 2 orzechy ginko  4 plasterki Kamaboko 2 listki mitsuby Pół łyżeczki mirinu ¼ łyżeczki soli Pół łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: Krewetki obrać i zamarynować w sake. Roztrzepać jajko tak, aby się nie spieniło, dodać bulion, mirin, sól i sos...

  • Niezwykle delikatne, słodkie i aromatyczne mięso . Kurczak w tej wersji smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Skuś się! Każdy potrzebuje czasem odrobinę słodyczy :)

  • Ryba po japońsku

    Składniki na 8 porcji: - 1 kg pangi ciasto: - 1 szklanka mąki, - 0,5 szklanki wody, - 1 jajko zalewa: - 1 szklanka wody, - 0,25 szklanki oleju, - 1,5 łyżki octu spirytusowego, - 1 mały koncentrat pomidorowy, - 2 łyżki ketchupu ostrego, - sól, cukier, - 2 cebule pokrojone w piórka, - 1 słoik papryki konserwowej paski, - 1 słoik ogórków konserwowych pokrojonych w julianne...

  • Robiłam to danie już dość dawno, w marcu na urodziny mojego przyjaciela:) Przepis z głowy, chyba o niczym nie zapomniałam:D

  • Ryba po japońsku - Agnieszka

    600g filetów (dorsz, morszczuk ? bez ości), 4 cebule, 1 słoik papryki konserwowej, 1 słoik ogórków konserwowych, olej do smażenia; na ciasto: 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 0,5 szklanki mleka, na zalewę: 2 szklanki wody, 4 łyżeczki ketchupu, 0,5 szklanki oleju, 3 łyżki octu, 1 mały koncentrat pomidorowy (puszka), 2 łyżki cukru

  • Pyszna rybka nadająca się na Wigilijny stół :)

  • Zupa ramen

    ...z mięsem, jajko i zalewamy przecedzonym przez sito bulionem. Całość polewamy łyżką sosu sojowego.

  • Pomysł na rybę.

Artykuły na temat: jajko po japońsku
  • Ciasto japońskie

    Doskonałe połączenie smaków.

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • Okonomiyaki - wspaniały wytrawny japoński naleśnik

    Okonomi znaczy "to, co chcesz" i ten naleśnik, tak jak jego wytrawny brytyjski odpowiednik, przyrządza się po to, by zużyć resztki lub wykorzystać sezonowe składniki.

  • W okresie wielkanocnym zużywamy wyjątkowo dużo jajek. W końcu są one składnikiem ciast, sosów, pasztetów oraz wielu innych potraw. Jak sprawdzić, czy aby na pewno są one świeże? Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcemy mieć pewność, że potrawy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli...

  • Puszysty sernik

    Ten puszysty sernik nazywany jest japońskim lub biszkoptowym. Jest niezbyt słodki i ma przyjemną konsystencję pianki. Najlepiej smakuje z konfiturą lub owocami.

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!

  • Świat naleśników

    Polskie naleśniki, amerykańskie pancakes, francuskie crepes lub japońskie dorayaki.

  • W Polsce bez problemu kojarzymy sushi, wasabi, tempurę czy sake z Japonią. Ale niewielu z nas jest w stanie powiedzieć cokolwiek o tym, jakie słodycze jada się w Kraju Kwitnącej Wiśni. Iri mame to ziarna soi w słodkiej skorupce. Poniżej przepis!         fot. materiały prasowe Słodycze na słono W Japonii słowo "kashi", w przybliżeniu "słodycze", to tak naprawdę wszystkie rzeczy, które je się poza zwykłymi posiłkami. Są to na przykład owoce i orzechy, cukierki i czekoladki, ale także ciasta i...

  • Orientalny bulion typu ramen z grzybami shiitake

    Podczas podróży do Japonii żywiłam się głównie zupami. Menu japońskich restauracji przeważnie brzmiało tak egzotycznie, że bałam się zapuszczać w jego meandry, obstawałam więc przy potrawach bezpiecznych, które nie będą zbyt oddalone od mojej kulinarnej strefy komfortu. Bo ramen to taki japoński rosół, tyle że zrobiony na wywarze z glonów kombu i płatków suszonego tuńczyka. Na końcu do wywaru dodaje się mięso i warzywa- pisze autorka przepisu Monika Walecka.

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...