• Informacje na temat:

    jajecznica z mlekiem i mąką

Przepisy na temat: jajecznica z mlekiem i mąką
  • Jajecznica po chłopsku

    Składniki na 1 porcję: - 2 jajka, - łyżka masła i mąki, - pomidor, - 2-3 łyżki mleka słodkiego, - sól, pieprz. Przygotowanie: Jajka wymieszać z mlekiem i mąką, przyprawić. Pokrojony pomidor przyprawić i obsmażyć na maśle. Jajka przelać na krążki pomidora i usmażyć na małym ogniu. Jajecznicę podawać z pieczywem. Czas przygotowania 15 minut...

  • Bardzo smaczna

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Małopolska chrzanem stoi Dumą Małopolan jest chrzanówka lanckorońska - zupa na bazie świeżo startego chrzanu, z dodatkiem wędzonych wędlin i białej kiełbasy, zagęszczana mąką i kwaśną śmietaną z dodatkiem czosnku, kopru i ćwiartowanych jajek. Podobnie przyrządza się również popularną na Podhalu chrzonicę lub sodrę - jednogarnkową, mięsną zupę chrzanową zagęszczaną kwaśnym mlekiem, serwowaną...

  • Smaczna jajecznica ze szpinakiem na niedzielne śniadanie.

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...się prażnica, czyli jajecznica przygotowana na boczku lub świeżo wędzonej rybie od lokalnego dostawcy. Na Pomorzu lubianym wielkanocnym daniem jest także gotowana szynka w cieście na ciepło i na zimno(...) chrzanu, z dodatkiem wędzonych wędlin i białej kiełbasy, zagęszczana mąką i kwaśną śmietaną z dodatkiem czosnku, kopru i ćwiartowanych jajek. Równie bogata w aromatyczny chrzan jest zupa gotowana na...

  • Smaczne i szybkie danie

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    ...dużego słoja i dokładnie zakręć. Co zyskasz? Superprodukt, który kosztuje mniej niż gotowa mieszanka ze sklepu. ● Dodawaj świeże owoce. Do przygotowanej porcji musli, z mlekiem lub jogurtem, dołóż(...) niewiele błonnika i sprzyja wahaniom poziomu cukru we krwi. Zastąp ją mąką pełnoziarnistą lub gryczaną. Aby zmiana nie była zbyt raptowna (naleśniki będą mniej delikatne), możesz łączyć obie mąki. Co...

  • Mój tato lubił tą jajecznicę:)

  • Wilgotna, bardzo kremowa, pełna smaku i aromatu. Jeden z najczęściej wykorzystywanych przeze mnie przepisów - opracowany metodą prób i błędów :) Nie traci na smaku nawet odgrzewana kolejnego dnia.

  • Pyszne, delikatne, pulchne, lekko winne bliny z dodatkiem mąki gryczanej. Ideale na przekąskę z kwaśną śmietaną lub dżemem.

Artykuły na temat: jajecznica z mlekiem i mąką
  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    ...godzinę - do wyrośnięcia. Stolnicę obficie posypać mąką. Na deskę wyłożyć ciasto, posypać jeszcze mąką i rozwałkować. Posmarować dżemem lub konfiturą, zostawiając jeden brzeg czysty (2-3 cm). Zwinąć...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...

  • Siedem pozornie zdrowych produktów, które są kaloryczną bombą

    Przyszła wiosna. Co robisz? Cukierki i czekoladę zamieniasz na batony „fitness”, jajecznicę na masełku na sycącą owsiankę z owocami, a bułkę z serem, standardowe drugie śniadanie, na mrożony jogurt. Zamieniasz i czekasz na efekty, a tych jak nie było tak nie ma! Co gorsze, z przerażeniem zauważasz, że twoje samopoczucie pozostawia wiele do życzenia, a świeżo zakupione dżinsy znów się nie dopinają. Gdzie popełniłaś błąd?

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Co zamiast mięsa?

    ...porzeczek.  Szynka z piersi kurczaka ok. 300 g = ¼ szklanki komosy ryżowej = 3 garście szpinaku. Przykładowy bezmięsny jadłospis I śniadanie:   jajecznica ze szparagami lub kurkami i pieczywem typu...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Jak ugryźć wege?

    ...pełnoziarnistego z hummusem. W wersji roślinnej zjesz wszystko "Jajecznica" bez jajek - czarna sól himalajska kala namak (kupisz na vegepack.pl, 8 zł) nadaje potrawom jajeczny smak. Do wegańskiej jajecznicy...

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...ubij z cukrem, puszystą masę wymieszaj z mąką. Wlej do tortownicy i wstaw na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po upieczeniu biszkopt ostudź. Śmietanę zagotuj z cukrem, zdejmij...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...