• Informacje na temat:

    jajecznica z ciecierzycy

Przepisy na temat: jajecznica z ciecierzycy
  • Jajecznica z awokado

    Składniki: 5 jajek 1 awokado kiełki ciecierzycy fasoli mung soczewicy zielonej i brązowej 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka masła 2-3 łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: Olej sezamowy i masło rozpuść na patelni. Dodaj kiełki. Gdy się trochę podsmażą, wlej sos sojowy. Po kilku minutach wbij jajka. Pod sam koniec smażenia dodaj pokrojone awokado.

  • jajka rozbić na patelnię z rozgrzanym masłem , czekać aż się zetną posolić gotowe!!!!!

  • Bardzo smaczna

  • Smaczne i szybkie danie

  • Idealna na każda okazję

  • Aromatyczna zupa z ciecierzycy. Pstryk! i gotowa ;)

  • Falafele z ciecierzycy idealnie się sprawdzą właśnie w takie dni kiedy warzywa są jedynym czego nam potrzeba :)

  • Kotlety mogą zastąpić mięso w obiadowym daniu. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone. Z podanych proporcji powinno wyjść 10- 12 kotletów.

  • Idealne w całości do obiadu albo pokrojone jako dodatek do sałatki.

  • Sycąca zupa z ciecierzycy

Artykuły na temat: jajecznica z ciecierzycy
  • Co zamiast mięsa?

    .... Najlepiej przyswajamy białko z soi, soczewicy, białej fasoli. Mięso do spaghetti czy gulaszu można zastąpić soczewicą, wędlinę pastą, a mielonego kotletem z fasoli czy ciecierzycy. Z roślin można(...) porzeczek.  Szynka z piersi kurczaka ok. 300 g = ¼ szklanki komosy ryżowej = 3 garście szpinaku. Przykładowy bezmięsny jadłospis I śniadanie:   jajecznica ze szparagami lub kurkami i pieczywem typu...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Co zamiast mięsa?

    .... Najlepiej przyswajamy białko z soi, soczewicy, białej fasoli. Mięso do spaghetti czy gulaszu można zastąpić soczewicą, wędlinę pastą, a mielonego kotletem z fasoli czy ciecierzycy. Z roślin można(...) porzeczek.  Szynka z piersi kurczaka ok. 300 g = ¼ szklanki komosy ryżowej = 3 garście szpinaku. Przykładowy bezmięsny jadłospis I śniadanie:   jajecznica ze szparagami lub kurkami i pieczywem typu...

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Jak ugryźć wege?

    ...pełnoziarnistego z hummusem. W wersji roślinnej zjesz wszystko "Jajecznica" bez jajek - czarna sól himalajska kala namak (kupisz na vegepack.pl, 8 zł) nadaje potrawom jajeczny smak. Do wegańskiej jajecznicy(...) jabłkowego, pół banana lub 1 łyżka mąki (kukurydzianej, bądź ciecierzycy) wymieszanej z dwiema łyżkami wody. Wegańskie wędliny - kiełbasa wiejska, jałowcowa, boczek roślinny - te oraz inne przysmaki...

  • Bambus to najszybciej rosnąca trawa na świecie. Potrafi osiągnąć do 20 metrów wysokości i znany jest z szerokiego zastosowania w ogrodnictwie, budownictwie, dekoracji wnętrz, a nawet w kuchni. Fot. materiały prasowe Młode pędy bambusa są niezwykle cennym źródłem substancji korzystnych dla naszego organizmu. Warto więc bliżej przyjrzeć się tej roślinie i wprowadzić ją do naszego menu.100 gramów pędów bambusa to jedynie 20 kalorii, znikomy procent węglowodanów i ani grama tłuszczu. Roślina ta...

  • Wielkanocne śniadanie – pyszne potrawy, pisanki, wiosenne dekoracje, kwiaty i… masz wrażenie, że czegoś tu brakuje? Że co roku ten świąteczny poranny stół wygląda tak samo? Boisz się, że na jego widok domownicy i goście głośno powiedzą: „Ale nuda”? Fot. Materiały prasoweZmień to! Nie tylko za pomocą modnych akcentów i ozdób, ale przede wszystkim - serwowanych potraw! Bądź przy tym wierny tradycji - nie rezygnuj z jajek, chrzanu, ćwikły, świeżych warzyw, zielonych dodatków, ale przygotuj je...

  • Dietetyczne przepisy to poradnik kulinarny odkrywający tajniki ekspresowego przyrządzania pysznych niskokalorycznych dań, które pozwalają szybko i trwale schudnąć, a równocześnie zapewniają mnóstwo energii i doskonale wpływają na stan zdrowia oraz wyniki badań i samopoczucie. Na czym polega fenomen receptur zamieszczonych w tej książce? Doskonale zbilansowane różnorodne dietetyczne dania ‒ szybkie przekąski, koktajle, zupy, dania główne i desery ‒ dzięki zawartym w nich maksymalnym dawkom...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...

  • Ciecierzyca jest smaczna, łatwa do przygotowania i niedroga. Jej spożywanie zaleca się je wegetarianom, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić ją w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom...