• Informacje na temat:

    jajecznica na mleku z kukurydza

Przepisy na temat: jajecznica na mleku z kukurydza
  • Porcja ma 188 kcal. Bez tłuszczu, a jednak smakuje!

  • Jajecznica inaczej :) Równie dobra jak na samym masełku

  • Odkąd spróbowałam tej wersji jajecznicy stała się moją ulubioną! Jest delikatna, kremowa, lekka, puszysta, mogę pisać o niej w samych superlatywach:). Możemy dodać do niej dowolne dodatki, np. wędlinę. Ja lubię ją w wersji ze szczypiorkiem.

  • Przepyszny dodatek do dań głównych lub zwykła przekąska dla wygłodniałych dzieciaków buszujących w kuchni.

  • Złociste kolby kukurydzy zapiekane z masłem w curry i chili z dodatkiem sosu serowego i aromatycznej kolendry.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kukurydza na ostro"

  • Jajecznicę robiłem już chyba z 1000 razy, tym razem postanowiłem troszeczkę urozmaicić i jajecznicę zapiec w formie do muffinek. Jak wyszło - oceńcie sami, a jak smakuje ... wybornie.

  • Szybka i smaczna przekąska w oczekiwaniu na główne danie z grilla. Na pewno zdrowsza od chipsów.

  • Danie wegetariańskie. Sezon na kukurydzę w pełni.

  • Kukurydza sous vide - jeszcze smaczniejsza

Artykuły na temat: jajecznica na mleku z kukurydza
  • Dieta bez laktozy

    ...nazwać środek spożywczy ubogolaktozowym, ilość dwucukru w jego składzie nie powinna przekraczać 2 g w jednej porcji. Najwięcej laktozy w 100 gramach produktu występuje w mleku odtłuszczonym w proszku, mleku pełnym w proszku oraz mleku zagęszczonym słodzonym i niesłodzonym, kolejno: 51 g, 31 g, 10,3 g, 9,4 g laktozy. Mleka krowie, kozie oraz owcze zawierają od 4,4 g do 5,1 g laktozy w 100

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i Południową,...

  • Kolacja na smaczny sen

    ...jako kanapeczki "na jeden kęs". 2-3 razy w tygodniu sięgaj po jajka i przyrządzaj je na różne sposoby. Jajecznica na parze, omlet, jajka na twardo z sosem majonezowo-jogurtowym to tylko niektóre(...) przyczynia się do wydzielania serotoniny, czyli neuroprzekaźnika poprawiającego nastrój, łagodzącego stres i pozwalającego na spokojne zasypianie. Tryptofan znajdziesz m.in. w mleku, bananach oraz produktach...

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...

  • Bambus to najszybciej rosnąca trawa na świecie. Potrafi osiągnąć do 20 metrów wysokości i znany jest z szerokiego zastosowania w ogrodnictwie, budownictwie, dekoracji wnętrz, a nawet w kuchni. Fot. materiały prasowe Młode pędy bambusa są niezwykle cennym źródłem substancji korzystnych dla naszego organizmu. Warto więc bliżej przyjrzeć się tej roślinie i wprowadzić ją do naszego menu.100 gramów pędów bambusa to jedynie 20 kalorii, znikomy procent węglowodanów i ani grama tłuszczu. Roślina ta...

  • Tłuszcze trans uznawane są za najbardziej niebezpieczny dla organizmu człowieka rodzaj kwasów tłuszczowych. Niektóre kraje wprowadziły już przepisy ograniczające ich stosowanie w przemyśle spożywczym. Czy sztucznie utwardzane oleje roślinne pojawiają się w Twojej codziennej diecie? Czy powinniśmy ich zakazać? Fot. 123RF Nienasycone tłuszcze typu trans, które naturalnie występują w mleku oraz mięsie przeżuwaczy, nie oddziałują negatywnie na zdrowie człowieka. Jednak podczas procesów...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...