• Informacje na temat:

    jajecznica mąka

Przepisy na temat: jajecznica mąka
Artykuły na temat: jajecznica mąka
  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    W 343. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zaprasza nas na niezwykłą jajecznicę - nie dość, że smażoną na słoninie, to przyrządzoną na ognisku.

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Siedem pozornie zdrowych produktów, które są kaloryczną bombą

    ...mamy tyle szczęścia i pieczywo, które spożywamy, w niczym nie przypomina już tego sprzed lat.  Tucząca biała mąka, spore ilości tłuszczu, spulchniacze i konserwanty - to wszystko sprawia, że smacznie...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Co zamiast mięsa?

    ...porzeczek.  Szynka z piersi kurczaka ok. 300 g = ¼ szklanki komosy ryżowej = 3 garście szpinaku. Przykładowy bezmięsny jadłospis I śniadanie:   jajecznica ze szparagami lub kurkami i pieczywem typu(...). Mąka też ma znaczenie Jeśli chcemy wykluczyć z jadłospisu mięso, warto stosować w kuchni różne rodzaje mąki. W ten sposób możemy także uzupełnić w diecie niedobór białka i żelaza. Wartościowa...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Co zamiast mięsa?

    ...porzeczek.  Szynka z piersi kurczaka ok. 300 g = ¼ szklanki komosy ryżowej = 3 garście szpinaku. Przykładowy bezmięsny jadłospis I śniadanie:   jajecznica ze szparagami lub kurkami i pieczywem typu(...). Mąka też ma znaczenie Jeśli chcemy wykluczyć z jadłospisu mięso, warto stosować w kuchni różne rodzaje mąki. W ten sposób możemy także uzupełnić w diecie niedobór białka i żelaza. Wartościowa...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Szafran - najdroższa przyprawa świata

    ​To najdroższa przyprawa świata! Jej cena może sięgać nawet 30 tysięcy złotych za kilogram. Aby zgromadzić tyle suszonego szafranu, potrzeba bowiem aż 250 tysięcy kwiatów.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...