• Informacje na temat:

    jagodzianki z 1 kg maki

Przepisy na temat: jagodzianki z 1 kg maki
  • Owocowe smaki lata

    ...5-7 minut. Pyszne jagodzianki Sposób przygotowania Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki ciepłego mleka z 2 łyżkami mąki i łyżką cukru. Mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli i zrób wgłębienie...

  • JAGODZIANKI

  • Pyszne i przypominają mi wakacje u babci

  • póki sezon na jagody trzeba to wykorzystać :) Z podanej porcji wyszło mi 30 bułek :)

  • Wypróbowany przepis na "Jagodzianki"

  • Przepis polecam bo bułeczki są wysmienite! Z podanych składników wychodzi około 26 bułeczek..;):

  • Tradycyjny przepis w wykonaniu mojego męża:-)

  • pyszne;)

  • Pyszne słodkości

  • Najlepsze Jagodzianki jakie tylko mogą istnieć.

Artykuły na temat: jagodzianki z 1 kg maki
  • Przysmak polskiego lata - JAGODZIANKI

    ...  Wlasnie sie upiekly... i choc nie sa francuskie, francuska "publika lubi" ba wrecz uwielbia. Robie je tak na 12 jagodzianek: 250 ml mleka szczypta soli jajko 450 gr maki 60 gr cukru 80 gr stopionego masla 1/2 lyzeczki wanili w plynie 7 gr suszonych drozdzy Ciasto wyrabiam w maszynie do chleba przez 1h30 minut. Mozna tez recznie ale trzeba dlugo wyrabiac. Nastepnie...

  • Już teraz możesz przygotować samodzielnie, przepyszne ciasta, które w programie przygotowała Agata or Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciacho „Bocianie gniazdo Kasi" Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciachoKRUCHE:2 szk. mąki (300 g)2 łyżeczki proszku do pieczenia½ kostki masła (100 g)1 łyżka smalcu1/3 szk. cukru (100 g)1 jajko2 żółtkacukier waniliowyPrzygotowanie ciasta kruchego:Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z masłem (twarde masło można zetrzeć na tarce) i smalcem....

  • Trwał tylko tydzień, bez dalekich podróży - po prostu w domu. Miałam obawy, czy wypocznę, czy nie wpadnę w pułapkę myślenia o tym, co powinnam zrobić....

  • Właśnie wróciłem z dość dalekiej podróży, zmęczenie samo wciskało się pod powieki, ale było dość skutecznie pokonywane przez głośne pomruki pustego żołądka. Nie ma szans, nie odpocznę, jeśli czegoś nie zjem. Na szczęście z pomocą przyszedł Mecenas, który postanowił wyciągnąć mnie na lekki, niedzielny obiad. Tym razem postanowiliśmy wybrać miejsce według bardzo prostego klucza - jakaś nowa, niedroga i ładna knajpka. W Krakowie na kulinarnej mapie w ostatnich tygodniach pojawiły się dwa...

  • Oddajemy w wasze ręce pierwszy numer bezpłatnego Magazynu Smaker. Tematem tego wydania jest jesień. Zapraszamy do lektury! Kliknij poniżej, aby zobaczyć bezpłatny magazyn Nasz Magazyn stworzyliśmy dla was i z myślą o was, dlatego poza masą smakowitych przepisów i porad, znajdziecie w nim również ciekawe artykuły związane z szeroko rozumianym, kulinarnym lifestylem. W końcu miłość do dobrego jedzenia niejedno ma imię i to będziemy starali się wam pokazać na łamach naszego Magazynu. W tym...

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Nie przegap sezonu na borówki. Możesz wykorzystać je do przygotowania wyjątkowych deserów i koktajli. SKŁADNIKI - 0,5 kg borówek + kilka borówek do dekoracji - 250 ml kefiru - 250 mleka - 5 łyżeczek cukru (jeżeli borówki są słodkie to mniej) - 1 opakowanie cukru waniliowego - 200 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej) - listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Krok 1Borówki czyścimy i wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko, kefir, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko miksujemy. Wkładamy...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...