• Informacje na temat:

    jadłospis abc

Przepisy na temat: jadłospis abc
  • Kilka wskazówek na domowe nalewki

  • Pyszne roladki,które urozmaicą jadłospis w niejednym domu.

  • Jako mama małego smyka staram się urozmaicać jadłospis mojego 3-latka,dziś propozycja na szybkie chaczapuri ;-)

  • Z jajek, twarogu, krewetek oraz koperku możemy wyczarować zielone kulki, które urozmaicą nasz jadłospis.

  • Granat znany były chińskim lekarzom. Sok z owoców granatu łagodzi problemy trawienne, działa odmładzająco na skórę. Przynajmniej okazjonalnie warto wkomponować go w jadłospis.

  • Smaczna zapiekanka z makaronem może urozmaicić jadłospis. Może być podawana jako danie główne, będzie idealna dla zwolenników greckiego gyrosa i kebaba. Życzę smacznego ;)

  • Pyszna i zdrowa sałatka, dzięki której możemy urozmaicić nasz codzienny jadłospis. Dzięki dodatkowi sera feta jest sycąca i nadaje się na zarówno na lunch, jak i dodatek do obiadu.

  • Dania rybne powinny znaleźć się w naszej diecie przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu. Można urozmaić jadłospis z użyciem ryb i wykorzystać je inaczej niż tradycyjnie pieczona lub smażona. Proponuję zapiekankę z ryby, rodzaj dowolny. Połączenie cebuli i pieczarek świetnie współgra ze smakiem ryby.

  • Ponieważ zauważyłam, że część z nas jest na diecie proteinowej postanowiłam zamieścić kilka przepisów, które mogą urozmaicić nasz jadłospis. To danie można szamać zarówno w fazie I jak i II (w I bez warzyw oczywiście). Przepis znaleziony w internecie, strony nie pamiętam, i nieco podrasowany.

  • Pyszne, puszyste muffiny - świetny sposób aby przemycić dynię do jadłospisu dziecka

Artykuły na temat: jadłospis abc
  • ABC letniej diety

    Wyjazdy często wiążą się ze zmianą jadłospisu. A to nie zawsze korzystnie wpływa na zdrowie dziecka. Dlatego - choć poza domem trudno przygotować takie same posiłki jak we własnej kuchni - opłaca się dołożyć starań, by trzymać się zasad zdrowego żywienia. Już przed wakacjami warto zastanowić się, jak będzie wyglądał jadłospis dziecka i jakie produkty dla niego warto ze sobą zabrać. Nasze...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Skąd wziąć witaminę C?

    ...witaminy są także natka pietruszki i kiełki. Zadbaj, żeby trafiły do jadłospisu malca. Pamiętaj jednak, że samo nałożenie warzyw i owoców na talerz nie wystarczy, by brzdąc otrzymał potrzebną dawkę(...) utlenia, dlatego, aby ją zatrzymać, podczas gotowania trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. W przeciwnym razie maluch otrzymywać będzie posiłki pozbawione także innych cennych składników. ABC...

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy...

  • Wraz z wiosną zmieniacie swoją dietę na lżejszą, pełną warzyw i owoców. Smażone mięsa zamieniacie na pieczone, a ciepłe zupy na sałatki. Staracie się również aktywnie spędzać czas i cieszysz się, tak długo wyczekiwanym słońcem. Bardzo dziękujemy za wszystkie przesłane do nas zgłoszenia. Spośród wszystkich wybraliśmy cztery, które najbardziej się nam spodobały. Książki wydawnictwa Jedność: Herbatki dla zdrowia i urody, Detoks oraz Odchudzanie ziołami, a także torba na zakupy Smaker.pl trafią...

  • Udziel odpowiedzi na konkursowe pytanie i wygraj zestaw trzech wiosennych książek oraz torbę na zakupy Smaker.pl. Wreszcie nastała długo wyczekiwana wiosna. To najlepszy czas na zmianę jadłospisu i zrzucenie paru zbędnych kilogramów, które pozostały po zimie. Jesteśmy ciekawi z jakich składników komponujecie swoje posiłki. Podzielcie się swoimi radami, a będziecie mieć szansę na wygranie jednego z 4 zestawów książek wydawnictwa Jedność: Herbatki dla zdrowia i urody, Detoks oraz Odchudzanie...

  • Cholesterol, choć naturalnie występuje w naszym organizmie i odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu wszystkich komórek ciała, może także gromadzić się w ściankach naczyń krwionośnych, prowadząc m. in. do miażdżycy, a także chorób serca i układu krążenia. Fot. materiały prasowe Jednym ze skutecznych sposobów na obniżenie poziomu „złego" cholesterolu - nawet do 10% - może być zastosowanie się do zasad zbilansowanego jadłospisu 1500 kcal, opracowanego przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki...

  • Zrzucenie kilku zbędnych kilogramów może być naprawdę trudne, jednak istnieje kilka prostych trików, które mogą nam to ułatwić. Wystarczy wprowadzić kilka prostych zmian w waszym jadłospisie, aby dieta okazała się prosta i przyjemna. Wraz z nadejściem nowego roku, wielu osób zdecydowało się przejść na dietę, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Niestety, badania wskazują, że zdecydowana większość z nas nie dotrzyma swoich noworocznych postanowień. Dzieje się tak często ze względu na fakt,...

  • Celiaklia długo była kojarzona jako schorzenie małych dzieci, z którego z wiekiem się wyrasta. Nic bardziej mylnego. To poważna nietolerancja pokarmowa, która może się objawić w każdym wieku. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników...