• Informacje na temat:

    jabłka żelatyna śmietana 30

Przepisy na temat: jabłka żelatyna śmietana 30
  • Owocowe słoneczko

    ...z proszkiem i domieszaj do żółtek. Ostrożnie połącz z pianą oraz skórką cytrynową. Wlej do tortownicy, piecz w 170°C przez 30 minut. 2. Wymieszaj przecier, orzechy, miód i brązowy cukier. Rozłóż na pergaminie, piecz 30 minut w 160°C, pokrusz. 3. Jabłka obierz, pokrój na półplasterki. Zagotuj 1/3 szklanki wody z cukrem. Wrzuć jabłka, obgotuj, wyjmij, skrop sokiem z 1/2 cytryny. Śmietanę ubij...

  • Pyszny dla dzieci i dorosłych - serniczek na zimno

  • Ciasto 'PYZIA'

    ...w temp. 160-180 o C ok. 30-40 min. Masa jabłkowa: 1 kg winnych jabłek, - 1 galaretka agrestowa, - 1 łyżka masła, - 1-2 szkl. cukru kryształu, Jabłka zetrzeć na tarce. Masło roztopić, dodać jabłka, cukier i chwilę prażyć na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 5 min. bez przykrycia. Masa jogurtowa: 1 lt jogurtu owocowego (bez owoców...

  • Słodkości nam się chciało...w lodówce śmietanka, to gdzieś wafelki, no i pulpa z guawy rzuciła nam się w oczy. Czasami kupujemy produkty o których później czytamy...ale, że słodkości chcieliśmy, to wypadło to tak...

  • Przez żołądek do serca, czyli pomysły na walentynkowe pyszności

    ...pokrojone na kawałki, 75 g cukru pudru, mąkę, aromat waniliowy  i jajko wyrabiać za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Wycinać serca (ok. 30 sztuk), za pomocą mniejszej foremki wycinać dziurki w kształcie serc. Ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Kolejno piec w 175 st...

  • Słodki, aksamitnie gładki, słonecznie żółty i niesamowicie pyszny sos na bazie mango to absolutny HIT, którego pierwszy raz miałam okazję próbować w mojej ulubionej hiszpańskiej restauracji.Tamtejsze przegrzebki w sosie mango były moja inspiracją przy tworzeniu tego przepisu. Ta znakomita przystawka posiada wszystko, czego potrzeba, aby zadziwić Twojego potencjalnego gościa :)

  • ...: Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę. Sok jabłkowy zagotować z sokiem cytrynowym i cukrem i dodać pokrojone jabłka, podgotować na wolnym ogniu 5 minut. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Gdy galaretka się schłodzi wylać ją do foremek. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Po schłodzeniu wyjąć z foremki i podawać z lekko podbitą śmietaną i pistacjami. Czas przygotowania: 30 minut + czas...

  • Przepis pochodzi z zapisków mojej cioci. Zawsze jak do niej jeździłam gościła mnie właśnie tymi ciasteczkami, które uwialbiałam. Są proste w wykonaniu i długo pozostają świeże.

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    ...kokosowego ●duża śmietana 30 proc. ●2 jajka ●8 dag masła ●3 łyżeczki cukru ●6 łyżek rodzynek ●owoce (jabłka, winogrona, ew. brzoskwinie z puszki) ●sól, papryka ●listki mięty Przepis: Bułki(...). Następnie dodaj żółtko oraz 1-2 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię, po czym włóż do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek...

  • Wspomnienie dawnych lat. Więcej na blogu.

Artykuły na temat: jabłka żelatyna śmietana 30
  • Kolorowe torty

    ...dag. malin  1 torebka galaretki malinowej  2 łyżki żelatyny  1 tabliczka czekolady   3 szklanki śmietanki 30 %  4 łyżki cukru pudru Jajka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać(...) śmietankowy, 1/2 litra mleka, 25 dag margaryny, 4 łyżki cukru pudru 1. Jabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na plastry, skrop sokiem z cytryny. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Desery świata

    Strudel z jabłkami Składniki: 100 g masła, 250 g mąki, szczypta soli, 2 żółtka, 100 g migdałów bez skórki, 100 g cukru, cytryna, 1,5 kg kwaśnych jabłek, 3-4 łyżki bułki tartej, mąka do oprószenia(...) letniej wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, posmaruj je odrobiną odłożonego stopionego masła i przykryj miseczką na 30 minut. Kawałek folii aluminiowej posmaruj olejem. Migdały zrumień na patelni...

  • Co ma wspólnego choroba szalonych krów z galaretką? Jak wykorzystuje się żelatynę w farmacji i kosmetyce? W jaki sposób zrobić galaretkę z kiwi? Odkrywamy zastosowanie żelatyny. Fot. 123RF/PicselŻelatyna jest substancją pozyskiwaną ze zwierzęcych kości, skóry i chrząstek. Ze względu na właściwości żelujące, a więc zdolność do zamieniania płynu w ciało stałe, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Wytwarza się ją z wołowiny, wieprzowiny, a także z ryb. Można ją pozyskać, samodzielnie gotując...

  • Deser błyskawiczny

    Crumble z jabłkami Składniki na 4 porcje:   3-4 jabłka, 1/2 cytryny, 2-3 łyżki rodzynek lub innych suszonych owoców, mogą być też orzechy, 12-15 dag zimnego masła, 15 dag mąki, 13 dag cukru,  opakowanie cukru wanilinowego, 10-15 dag płatków owsianych , płaska łyżeczka cynamonu Ponadto:  4 żaroodporne miseczki lub kokilki, 2 łyżeczki masła do posmarowania kokilek. Jabłka obierz, przekrój na pół...

  • Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak. Jest jednak o wiele więcej powodów, dla których warto zwrócić na nie uwagę. Najlepiej jeść jabłka ze skórką.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Powód 1: Dobre, bo polskie Polskie pochodzenie jabłek, które kupujemy, oznacza dla nas nie tylko patriotyczny gest, ale także... zdrowie. A to dlatego, że polskie jabłka nie muszą dniami i tygodniami "leżakować" w transporcie - przekłada...

  • Owocowy raj

    ...mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 duże jabłka papierówki, szklanka soku jabłkowego, 2 łyżki żelatyny, 1/4 l śmietanki kremówki 36 proc. (ok. 1 szklanki), kilka czerwonych porzeczek do dekoracji, 2-3 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny 1. Jabłka umyj, osusz, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Skrop je sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku i wymieszaj. Gdy wystygnie...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Biszkopt makowy: 250 g maku, 6 dużych jajek, 1 szklanka cukru, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki miodu, 300 g konfitury z dzikiej róży Polewa czekoladowo-jabłkowa: 120 ml przecieru (musu) z kwaśnych jabłek, 100 ml miodu, 120 g cukru, 150 ml śmietanki kremówki 30%, 60 g kakao, 10 g żelatyny. Biszkopt makowy: oczyszczony mak zalać gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, od...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...