• Informacje na temat:

    jabłka z żurawiną do mięs

Przepisy na temat: jabłka z żurawiną do mięs
  • Przetwory do mięs i serów

    ...rozpuści.  3. Do słodkiego i gęstego syropu wsyp przygotowaną żurawinę. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 30 minut.  4. Jabłka umyj, obierz ze skórki. Przekrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie zetrzyj miąższ na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub pokrój w kosteczkę. Dodaj do żurawiny.  5. Duś razem, co pewien czas mieszając, aż jabłka całkowicie się rozgotują...

  • Smakuje wybornie a zwłaszcza w zimie.

  • Jabłka z ryżem i żurawiną

    Składniki: - 10 dag ryżu, - 1/2 słoika żurawiny do mięs, - 4 jabłka, - 1/2 cytryny, - 4 łyżki miodu, - szczypta soli, - 1 łyżka cukru Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będzie al dente, dodać łyżkę cukru i żurawinę, zagrzać, zdjąć z ognia. Jabłko pokroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać miód z sokiem cytrynowym, usmażyć na nim ćwiartki jabłka...

  • Smaczny pomysł na "Pieczone jabłka z żurawiną"

  • Nadziewany schab

    Dodaj jabłka, śliwki lub żurawinę.

  • Aromatyczny dodatek do mięs i wędlin.

  • Składniki: - kaczka - ok. 1 kg, - 1/2 kg kwaśnych jabłek, - 3 łyżki żurawiny do mięs, - minikosteczka Knorr - ostre papryczki, - 3 łyżki oleju, - 1 łyżka majeranku, - pieprz, Karmel: - szklanka cukru, - łyżeczka wody, - łyżeczka octu Przygotowanie: Tuszkę oczyścić, natrzeć pieprzem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać majerankiem. Kaczkę wypełnić...

  • Połączenie delikatnego jabłka i ostrej, wyraźnej żurawiny to lekka, zdrowa i wyjątkowo smaczna przekąska, z której przygotowaniem poradzi sobie każdy początkujący kucharz ;)

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Słodko-kwaskowe dojrzałe owoce idealnie komponują się z każdym mięsem. Z wołowiną, wieprzowiną, drobiem... Spróbuj, a nie pożałujesz!

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczone jabłka z żurawiną"

Artykuły na temat: jabłka z żurawiną do mięs
  • Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną

    Prosty przepis na sycące danie mięsne z owocowym dodatkiem.

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Ryż z jabłkami

    ...nasienne. Ułożyć jabłka na ryżu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 45 minut. >>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na jabłka z ryżem i żurawiną

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • Mięsa w aromatycznym sosie

    ...jabłka. Obierz ze skórki i wydrąż nasiona, a następnie ponacinaj owoce. Posyp cynamonem. 4. Zlej wytopiony tłuszcz  i wrzuć do naczynia jabłka. Udka posmaruj roztopionym masłem i miodem. Włóż...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Crumble z TRZECH jabłek z żurawiną i z pomarańczą oraz MENU na ten tydzień

    ...            Pobawiłam się dzisiaj jabłkami… zimowymi jabłkami mieszając ich gatunki i tworząc crumble pachnący na cały dom ! Ten deser pomimo...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Pyszne mięso na słodko

    ...przypraw ewentualnie solą i pieprzem. 6. Mięso polej sosem, dodaj pokrojone chili i od razu podawaj. Przygotowanie: 130 minut Porcja: 515 kilokalorii Kaczka glazurowana z jabłkami Składniki na 4 porcje(...) gorącą kaczkę polej tak przygotowanym karmelem, następnie ułóż wraz z pieczonymi jabłkami na półmisku. Podawaj ze słodką żurawiną. Przygotowanie: 120 minut Porcja: 420 kilokalorii Kurczak w syropie...

  • Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak. Jest jednak o wiele więcej powodów, dla których warto zwrócić na nie uwagę. Najlepiej jeść jabłka ze skórką.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Powód 1: Dobre, bo polskie Polskie pochodzenie jabłek, które kupujemy, oznacza dla nas nie tylko patriotyczny gest, ale także... zdrowie. A to dlatego, że polskie jabłka nie muszą dniami i tygodniami "leżakować" w transporcie - przekłada...