• Informacje na temat:

    jabłka w syropie z octem

Przepisy na temat: jabłka w syropie z octem
  • Schab z jabłkami

    ...minut.  Jabłka obrać, pokroić , wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.  Jabłka dodać 30 minut przed końcem pieczenia i posypać 1-2 łyżeczkami cukru. Sos zlać z blachy, dodać...

  • Przepis dla zwolenników domowych przetworów. Łatwe i szybkie w wykonaniu..a wiadomo..co własnoręcznie zrobione to cieszy..

  • Przetwory do mięs i serów

    ...rozpuści.  3. Do słodkiego i gęstego syropu wsyp przygotowaną żurawinę. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 30 minut.  4. Jabłka umyj, obierz ze skórki. Przekrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie zetrzyj miąższ na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub pokrój w kosteczkę. Dodaj do żurawiny.  5. Duś razem, co pewien czas mieszając, aż jabłka całkowicie się rozgotują...

  • Sprawdzony przepis na "Jabłka w gęstym syropie"

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    Słyszysz wciąż, że rano liczy się tylko kasza jaglana? Nie ulegaj presji. Jedz to, co lubisz i co daje ci energię. Możesz tylko nieco śniadanie zmodyfikować, tak aby było zdrowsze.

  • Sprawdzony przepis na "Gruszki w syropie"

  • Zamknij lato w słoiku

    ...to klasyk, czyli gruszki i jabłka w zalewie octowej z gwiazdką anyżu, goździkami, zielem i liściem laurowym. Do tego odrobina cukru. "Dodanie cynamonu też jest dobrym pomysłem" - przyznaje kucharz...

  • Właściwości lecznicze owoców pigwy. Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Pektyny to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W jelitach tworzy on rodzaj przyjaznej dla zdrowia galaretki, która wiąże i usuwa z organizmu wszelkie toksyny i metale ciężkie, zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów. Na szczególną uwagę zasługują również obecne w owocach pigwy polifenole. Są to związki, które charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, czyli zdolnością "wymiatania"...

  • Czym się różnią ciasta filo i francuskie

    ...polej masłem. Potnij nożem. Piecz 30 min w 180 st.   150 ml wody gotuj kwadrans ze składnikami syropu. I polej ciasto. Warkocz z jabłkami Jabłka obierz i pokrój na kawałki. Duś na maśle...

  • Przepis wart wypróbowania: "Morele w syropie"

Artykuły na temat: jabłka w syropie z octem
  • Oryginalny indyk w cydrze i jabłkach

    ...stopni i piecz kolejne 60 minut. W połowie pieczenia wrzuć fasolkę szparagową i cząstki obranych jabłek. Dopiekaj bez przykrywki ok. 30 minut. Przełóż indyka, jabłka i marchewki z blaszki i trzymaj...

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Na pomoc sadownikom!

    Sadownicy mają kłopot z nadmiarem jabłek? Pomóżmy im je przetworzyć. Polskie jabłka są niezrównane. Mają smak, jak żadne inne na świecie.

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Gula w gardle

    Śluz wytwarzany jest w drogach oddechowych, by je nawilżać i chronić przed atakiem zarazków. Ale niestety i w tym przypadku kij ma dwa końce...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Arbuz - soczysty, słodki, słony

    Jedz go bez umiaru! Bo w kilogramie słodkiego miąższu jest tylko trzysta kalorii! Świetnie, prawda? A jak bez rozkrawania przekonać się, że arbuz już dojrzał? Opukaj go. Jeśli usłyszysz odgłos przypominający dudnienie bębna, a dodatkowo owoc jest dość ciężki, to znak, że będzie ci smakował. W wersji słodkiej lub wytrawnej.

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Co nam teraz w jedzeniu najbardziej szkodzi

    ...stosowane w hodowli roślin do ochrony przed szkodnikami, są szkodliwe także ludzi. Najwięcej jest ich w jabłkach, brzoskwiniach, nektarynkach, truskawkach, winogronach, selerze, szpinaku, papryce...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...