• Informacje na temat:

    jabłka w syropie z miętą

Przepisy na temat: jabłka w syropie z miętą
  • Jabłka z miętą w syropie

    ..., przekroić na połówki i wycisnąć sok. Dodać do syropu. Listki mięty opłukać. Do słoików ciasno układać jabłka,przekładać miętą.Całość zalać gorącym syropem,szczelnie zakręcić. Pasteryzować 20 minut(...)Składniki na 3 słoiki: - 1 kg. twardych jabłek, - pęczek świeżej mięty, - 3/4 kg. cukru, - sok wyciśnięty z dwóch cytryn Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki i całe włożyć do garnka...

  • Przepis dla zwolenników domowych przetworów. Łatwe i szybkie w wykonaniu..a wiadomo..co własnoręcznie zrobione to cieszy..

  • Majówka z herbatą

    ...herbatę. Dekorujemy listkami mięty, plasterkami jabłka oraz laską cynamonu. Herbata z trawą cytrynową i miętą Sposób przygotowania Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 st. C i parzymy...

  • Sprawdzony przepis na "Jabłka w gęstym syropie"

  • Racuchy dla otuchy

    Lubi je chyba każdy. Placki z jabłkami to klasyka kuchni polskiej, wytrawne bliny to z kolei sztandarowa potrawa rosyjska. Obie wersje na pewno poprawią ci humor!

  • Właściwości lecznicze owoców pigwy. Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Pektyny to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W jelitach tworzy on rodzaj przyjaznej dla zdrowia galaretki, która wiąże i usuwa z organizmu wszelkie toksyny i metale ciężkie, zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów. Na szczególną uwagę zasługują również obecne w owocach pigwy polifenole. Są to związki, które charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, czyli zdolnością "wymiatania"...

  • Sałatka z komosy, z orzechami, jabłkiem i śliwką kalifornijską

    Składniki na 2 porcje: 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej ½ szklanki śliwek kalifornijskich ½ dużego jabłka ½ szklanki różnych orzechów (pekan, macadamia, laskowe, włoskie(...) komosą, orzechami, posiekaną miętą. Całość skrapiamy sokiem z limonki i syropem z agawy. Sałatkę pakujemy do pojemników, nakładamy ewentualnie na wierzch po czubatej łyżce jogurtu, zamykamy szczelnie...

  • Zabieram koszyczek, nożyczki i ruszam na ogródek w poszukiwanie smakołyków, teraz jest to mięta. Znalazłam dla niej "miejsce" w racuszkach z jabłkami. Racuchy posypałam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem miętowym. Jak zrobić cukier miętowy jest w moich przepisach.

  • Zdrowe przetwory na zimę

    Dżem z brusznic - 3 l czerwonych borówek, 4 szkl. cukru, 3 szkl. wody, 4-5 dużych gruszek, 4 jabłka. W płaskim rondlu sporządzić syrop z wody i cukru. Do gorącego syropu włożyć obrane i pokrojone gruszki i jabłka. Gdy owoce będą się smażyć - starannie przebrane brusznice sparzyć wrzątkiem i przecedzić. Pod koniec smażenia (gruszki i jabłka powinny być przeźroczyste, szkliste ale nie rozpadające...

  • W upały piję dużo wody, w tym roku wzbogaciłam ją syropem z mięty.Świetnie smakuje na zimno i ciepło.

Artykuły na temat: jabłka w syropie z miętą
  • Placuszki z jabłkami

    Mąkę, cukier i sól wsyp do miski. Cały czas mieszając, wlej mleko i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Przygotowane ciasto odstaw na pół godziny. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na grubsze plasterki tak, aby otrzymać krążki z dziurką w środku.  Pokrojone jabłka włóż do ciasta. Smaż na rozgrzanym głębokim oleju. Kiedy będą złote, wyjmij i ułóż na...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • dawno nie pisalam, ale dzis nie chce mi sie uzupelniac dziennika. musze jednak upamietnic powiedzonko kropeczka, ktore wywolalo u mnie atak smiechu na...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Brzoskwiniowe smakołyki

    Te soczyste owoce są wyborne w syropie, dodane do ciasta i zapiekane. Spróbuj!

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Historia pewnej bułki

    .... Przygotuj sałatkę z kapusty, bazylii i jabłka, polej sosem i wymieszaj. Pieczeń pokrój w cienkie plastry. Układaj je wraz z serem i warstwą sałatki na kromkach przekrojonej bagietki. Do kanapek podaj...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Arbuz - soczysty, słodki, słony

    Jedz go bez umiaru! Bo w kilogramie słodkiego miąższu jest tylko trzysta kalorii! Świetnie, prawda? A jak bez rozkrawania przekonać się, że arbuz już dojrzał? Opukaj go. Jeśli usłyszysz odgłos przypominający dudnienie bębna, a dodatkowo owoc jest dość ciężki, to znak, że będzie ci smakował. W wersji słodkiej lub wytrawnej.

  • Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak. Jest jednak o wiele więcej powodów, dla których warto zwrócić na nie uwagę. Najlepiej jeść jabłka ze skórką.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Powód 1: Dobre, bo polskie Polskie pochodzenie jabłek, które kupujemy, oznacza dla nas nie tylko patriotyczny gest, ale także... zdrowie. A to dlatego, że polskie jabłka nie muszą dniami i tygodniami "leżakować" w transporcie - przekłada...