• Informacje na temat:

    jabłka w ciescie kruchym

Przepisy na temat: jabłka w ciescie kruchym
  • Migdałowy serniczek na kruchym cieście

    ....  2. Jabłka obierz, pokrój na cząstki. W garnku rozgrzej po 1/4 szkl. masła i cukru. Dolej sok z cytryny. Wrzuć jabłka. Duś je ok. 10 minut na małym płomieniu. Wystudź i odcedź.  3. Twaróg wymieszaj z 2/3 szkl. cukru oraz 1/2 kostki masła. Dodaj skórkę z cytryny, proszek budyniowy i jajka. Masę utrzyj mikserem. Jabłka ułóż na podpieczonym spodzie. 4 Owoce przykryj masą serową. Wierzch obłóż kawałeczkami...

  • ,,chrupiące''''

  • Jesienny deser, czyli jabłka w cieście

    To deser prawdziwie jesienny: pyszny, o pięknym, jabłkowo-cynamonowym zapachu. Jabłka zamknięte w skorupce z kruchego ciasta mogą być pysznym podwieczorkiem na jesienne popołudnie.

  • Tylko 2 łyżeczki cukru.

  • Jabłka smażone w cieście

    Z jabłek przez całą zimę pieczono wiele ciast z jabłkami. Robiono też jabłka smażone w cieście. 1. Cztery lub pięć jabłek kwaskowych i kruchych, najlepiej antonówek, obrać z łup, wydrążyć środki i pokrajać w talarki. 2. Osobno przygotować następujące ciasto: 3 żółtka, jedną szklankę ciepłego mleka, trochę cukru i pianę z jaj, tyle mąki, aby ciasto było gęste i utrzymało się na jabłkach...

  • Smaczny pomysł na "Jabłka w kruchym cieście"

  • Krucha tarta z jabłkami i malinami

    ...i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Przygotuj nadzienie. W małej miseczce wymieszaj mąkę z cynamonem i wanilią. Jabłka umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne(...) zmniejszy, więc nie obawiaj się, że jest ich za dużo. Jabłka posyp malinami, ewentualnie także borówkami lub innymi drobnymi owocami. Rozłóż resztę jabłek w taki sam sposób. Przepis pochodzi z książki "Bez...

  • Bardzo dobre kruche ciasto w wersji ciemnej z kakao.

  • Sernik w cieście

    .... Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek wmieszaj do masy serowej.  4. Spód i boki tortownicy wylep kruchym ciastem. Przelej masę serową. Piecz ok. 90 min w temp. 180 st. Jabłka umyj, pokrój w półplasterki, usuwając nasiona. Na 10 min przed końcem pieczenia obłóż sernik jabłkami, posyp połówkami orzechów i polej 2 łyżkami miodu. 

  • Sprawdzony przepis na "Budyniowiec w kruchym cieście"

Artykuły na temat: jabłka w ciescie kruchym
  • Krucha szarlotka

    Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i jogurtem, dodać przesianą mąkę(...) tartą. Na cieście wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka. Na wierzchu rozsypać utartą na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 175°C na ok...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Jabłka w cieście

    Do szarlotki weźmy jabłka kruche i winne, najlepiej antonówki.

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Szarlotka na cienkim cieście

    ..., uformować kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Jabłka umyć, obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne, przełożyć do dużego garnka, zasypać 1/2 szklanki cukru, oprószyć cynamonem, prażyć aż puszczą sok. Jeśli podsmażone jabłka okażą się nadal kwaśne, należy użyć więcej cukru. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko. 2/3 rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

  • Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak. Jest jednak o wiele więcej powodów, dla których warto zwrócić na nie uwagę. Najlepiej jeść jabłka ze skórką.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Powód 1: Dobre, bo polskie Polskie pochodzenie jabłek, które kupujemy, oznacza dla nas nie tylko patriotyczny gest, ale także... zdrowie. A to dlatego, że polskie jabłka nie muszą dniami i tygodniami "leżakować" w transporcie - przekłada...

  • To o jabłkach musisz wiedzieć

    Najlepsze odmiany Zimą najczęściej wykorzystuję do ciast i deserów sprawdzone odmiany: szarą renetę o kruchym miąższu, boikeny o lekko winnym smaku, słodkie i jędrne deliciousy oraz soczyste mekintosze o posmaku mandarynek. Obieranie Kiedy jabłka mają pomarszczoną skórę, wkładam je na kilka minut do gorącej wody. Po takim zabiegu owoce obieram bez problemu. Słodkie chipsy Zimą często...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Ciasta z jabłkami

    ...ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 2 godziny. Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok.10 minut. Następnie odcedź i osącz. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej odrobinę wody. Duś na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Dodaj cynamon, rodzynki oraz cukier do smaku. Wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem...

  • Tematem najbliższego odcinka "Bake Off - Ale Ciacho!" będzie kruche ciasto w najróżniejszych odsłonach. Jak poradzą sobie z nim uczestnicy? Fot. materiały partnera Ostatni odcinek programu „Bake Off - Ale Ciacho!" był prawdziwą gratką zarówno dla miłośników słodkości, jak i wielbicieli wytrawnych wypieków. W pierwszej konkurencji zawodnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem na panna cottę. Nie był to jednak deser, jaki serwuje się w niemal każdej włoskiej restauracji. W wersji Krzysztofa...