• Informacje na temat:

    jabłka pieczone z kruszonką

Przepisy na temat: jabłka pieczone z kruszonką
  • Pieczone jabłka - nic prostszego

    Nie brakuje prostych przepisów na pyszne desery z jabłek. Na przykład zamiast szarlotki można zrobić jabłka pod kruszonką. Jurek Sobieniak, kucharz występujący w "Pytaniu na śniadanie", poleca jeszcze inny przysmak - jabłka pieczone.

  • Jesień w pełni, więc jabłka można znaleźć wszędzie. Warto się nimi zajadać, gdyż zawierają wiele drogocennych witamin. Dzisiaj proponuję szybki deser z jabłkami w roli głównej, które zostały przykryte chrupiącą kruszonką. Smacznego :)

  • Jabłka pod kruszonką, czyli inna wersja szarlotki

    Mistrz kuchni Aleksander Baron w książce "Suwała, Baron i inni - przepisy i opowieści" zdradza przepis na jabłka pod kruszonką, deser, który sporządzał w Szkocji. "Mam dosyć podawania jabłek pod kruszonką. Ale one mnie prześladują i wciąż wracają jak bumerang" - rozpoczyna swą opowieść.

  • Przepis wart wypróbowania: "Jabłka pod kruszonką"

  • Soczyste owoce pod kruszonką

    ...3 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: 1. Jabłka myjemy i kroimy w duże plastry. Wydrążamy pestki. Sok pomarańczowy mieszamy z miodem i cynamonem, dodajemy do niego żurawinę, wiśnie, Złote...

  • ...szybki,słodki i lekkostrawny deser ;-)

  • Placek jabłkowy z kruszonką migdałowo-słonecznikową

    ...wymieszaj masę mikserem. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Rozłóż jabłka i posyp całość odłożoną kruszonką. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 st. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika.Piecz je(...) do temperatury 175 st. Piecz przez 15 minut.  3. W tym czasie jabłka umyj, obierz,pokrój na cząstki. Wytnij środki z pestkami. Miąższ pokrój w plasterki.Natychmiast skrop je sokiem z cytryny,by nie...

  • Jabłka pieczone w syropie pomarańczowo - cynamonowym.

  • Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek

    ..., piecz w 100ºC 15 min. Połącz składniki kruszonki i ugnieć. Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, a na wierzchu rozłóż grube kawałki kruszonki, odrywając masę palcami. 3. Piecz 15-20 min w 190ºC(...) z cytryny ●sok z 1/2 cytryny ●cukier wanil Wierzch(gruba kruszonka): ●4 łyżki masła ●4 łyżki cukru pudru ●8 łyżek mąki Przygotowanie: 1. Umyj, obierz i grubo pokrój jabłka, lekko podduś...

  • Bardzo prosty i pyszny deser – gorące pieczone jabłka z cynamonem z gałką zimnych lodów – rewelacja!

Artykuły na temat: jabłka pieczone z kruszonką
  • Szarlotka z cynamonową kruszonką

    ...1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałeczki. Włożyć do garnka. Dodać sok z cytryny, 100 ml soku jabłkowego i 75 g cukru. Doprowadzić...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Soczyste owoce pod kruszonką

    Jabłka myjemy i kroimy w duże plastry. Wydrążamy pestki. Sok pomarańczowy mieszamy z miodem i cynamonem, dodajemy do niego żurawinę, wiśnie, Złote owoce i odstawiamy na 20 minut. W osobnym naczyniu umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Delikatnie, palcami wyrabiamy kruszonkę. Wcześniej przygotowaną formę smarujemy masłem. Układamy plastry jabłek, sok z żurawiną, wiśniami i miechunką...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Jabłko pieczone z bakaliami

    Składniki na 2 porcje: 2 jabłka, garść mieszanki orzechów, np. laskowych, włoskich i nerkowców, garść bakalii: suszonych śliwek, suszonej żurawiny i rodzynek, 2 łyżki miodu, łyżka masła, łyżka mąki, łyżka cukru. Masło, mąkę i cukier mieszamy i robimy kruszonkę. Jabłka dokładnie myjemy, obcinamy górną część z ogonkiem i odkładamy. Ze środka ostrym nożem usuwamy gniazdo nasienne z częścią miąższu...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Jabłka w cieście

    Do szarlotki weźmy jabłka kruche i winne, najlepiej antonówki.

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe, czerwone, słodkie,...

  • Dyniowe wypieki

    ...jabłka, 3 łyżki miodu, sok z 1/2 cytryny, 2 jajkaD200 g śmietany typu crème fraîche, 80 g rodzynek namoczonych w rumie, Kruszonka orzechowa: 100 g orzechów włoskich 140 g cukru pudru, 60 g masła(...). Odłożyć w chłodne miejsce. Dynię pokroić ze skórką na kawałki, wydrążyć nasiona. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Rozłożyć kawałki dyni i jabłka na blasze, pokropić miodem i podpiec...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

Wideo na temat: jabłka pieczone z kruszonką