• Informacje na temat:

    jabłka na zimę do szarlotka

Przepisy na temat: jabłka na zimę do szarlotka
  • Desery z jabłek

    ...1. Sezon na jabłka już się rozpoczął i potrwa dosyć długo. Dobrze przechowywane owoce będą smaczne również zimą. 2. Najpopularniejszy jabłkowy przysmak to szarlotka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Warto jednak pamiętać, że jabłka doskonale smakują również z piekarnika, nadają się na soki, kompoty, musy oraz dżemy. Uprażone z dodatkiem cukru i cynamonu są świetnym dodatkiem...

  • Tradycyjnie jak co roku wśród moich przetworów zimowych muszą znaleźć się jabłka tarte. Są pyszne, zarówno do kanapek, naleśników i co najważniejsze do szarlotki! Polecam!

  • Jeśli macie jesienią nadmiar jabłek lub lubicie w zimie szybciutko coś zmajstrować z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików. Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :)

  • Polecam ten przepis, bo jest prosty, oszczędny i nie zajmuje dużo czasu.Jabłka bez konserwantów na pyszną szarlotkę zimową porą.

  • Super zapas na szarlotkę w zimie.

  • W tym roku moje jabłonki obrodziły ponad stan. Ja postanowiłam z części zrobić jabłka tarte bez cukru do słoików na zimę. Takie jabłka doprawiam dopiero w zależności co z nich chcę zrobić. Ja polecam je do szarlotki, zapiekanego makaronu czy jako dodatek do jogurtu naturalnego.

  • Pyszna konfitura z jabłek na zimę. Idealna do szarlotki bądź też do jedzenia z chlebem czy chałką.

  • Kompot jabłkowy to zdecydowanie przepis dzieciństwa. Często mama go przyrządzała, a my piliśmy go rozrzedzonego z wodą, a później wyjadaliśmy miękkie jabłuszka. PYCHA!

  • " Jabłecznik pospolity"

  • Bardzo łatwa szarlotka do wykonania

Artykuły na temat: jabłka na zimę do szarlotka
  • Pięć produktów na jesień

    Mimo, że słońce wciąż nas rozpieszcza, a w powietrzu czuć jeszcze lato, trudno nie zauważyć, że jesień zbliża się do nas nieubłaganie. To właśnie teraz potrzebujemy sporej dawki witamin i składników odżywczych, by przygotować się na długą zimę.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Na pomoc sadownikom!

    Sadownicy mają kłopot z nadmiarem jabłek? Pomóżmy im je przetworzyć. Polskie jabłka są niezrównane. Mają smak, jak żadne inne na świecie.

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    ...akurat zajadam się powidłami śliwkowymi z odrobiną goździków. Przygotowałam je na całą zimę, ale znikają w szybkim tempie. Moimi ulubionymi ciastami zawsze były sernik i szarlotka. Tę ostatnią stosunkowo łatwo przygotować w zdrowej wersji. Wystarczy białą mąkę pszenną wymienić na orkiszową, cukier na miód i dodać słodkie jabłka. Z sernikiem jest trudniej, ale ja robię przepyszny na syropie z agawy...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Jedz to, co daje supermoc!

    ..., przez który wiele osób rezygnuje z jedzenia ryb. Jabłka ★ SZKODA, ŻE TO ANGLICY, A NIE MY, są autorami powiedzonka "One apple a day, keeps the doctor away" (jedno jabłko dziennie chroni od chorób). Badania potwierdzają, że jedząc jabłka przez rok, obniżamy ryzyko zachorowania na raka żołądka i jelit. ★ NAJWAŻNIEJSZE SĄ W NICH PEKTYNY, czyli rozpuszczalny błonnik. Dzięki niemu flora bakteryjna...

  • Pyszna, domowa tradycyjna szarlotka z mnóstwem kwaskowatych jabłek. Szarlotka smakuje najlepiej posypana cukrem pudrem i z dodatkiem sosu malinowego. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Bosa, ale w ostrogach

    Wiejska chata pod Poznaniem z 1895 roku. Z okien rozciąga się widok na jezioro, które w zimę często zamarza. Obok jest sad, w którym rosną stare jabłonie i kilka wiśni. To tu, w rodzinnych stronach męża Marcina, Katarzyna Bosacka spędzi święta. Tydzień wcześniej razem z córkami, 14-letnią Marysią i 12-letnią Zosią, upiecze pierniczki, które zawieszą na choince. Potem przyjdzie pora na ciasta...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Gosia zaprezentowała przepis na domową szarlotkę. Jabłka 1,8 kg szarej renety 1 szklanka wody 1,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru Kruszonka 3 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 82% 3 żółtka Sos angielski 250 ml mleka 150 ml śmietanki kremówki 1-2 laski wanilii 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru Jabłka Jabłka obrać i odszypułkować. Gotować na średnim ogniu w dużym garnku....