• Informacje na temat:

    jabłka na zimę do słoików

Przepisy na temat: jabłka na zimę do słoików
  • Tradycyjnie jak co roku wśród moich przetworów zimowych muszą znaleźć się jabłka tarte. Są pyszne, zarówno do kanapek, naleśników i co najważniejsze do szarlotki! Polecam!

  • Jesienne desery na ciepło

    ...słoików i zakręć. Odwróć do góry dnem i poczekaj, aż ostygną. Jabłka możesz tak trzymać przez całą zimę i wykorzystywać je do zrobienia np. rożków.  3. Ciasto pokrój na kwadraty o bobu ok. 10 cm. Na(...) rozpuszczonym masłem, a środek posyp bułką. Na bułkę wyłóż jabłka - odciśnij z nich sok! Zawiń strudel, pomagając sobie ściereczką. Wierzch posmaruj masłem. Przełóż na blaszkę z pergaminem i piecz...

  • Kompot jabłkowy to zdecydowanie przepis dzieciństwa. Często mama go przyrządzała, a my piliśmy go rozrzedzonego z wodą, a później wyjadaliśmy miękkie jabłuszka. PYCHA!

  • Jeśli macie jesienią nadmiar jabłek lub lubicie w zimie szybciutko coś zmajstrować z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików. Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :)

  • Na zimowe chłodne dni, pyszny, szybki, domowy obiad ze słoika :)

  • W zimie na barszczyk ukraiński jak znalazł.

  • Prosty przepis na marynowaną kalarepkę.

  • Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Polsce odpowiedniki sosu znany był od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze. Kiedyś (dosyć dawno, bo dwa lata temu) publikowałam na blogu przepis na chutney- ale w nieco odmiennej wersji- z ananasem, gruszkami (przepis tu) . Dziś całkowicie odmienna wersja- na bazie cukinii i pomidorów.

  • Warto gromadzić różne warzywa na zimę, bo przecież teraz są w miarę tanie a w zimie się przydadzą .

Artykuły na temat: jabłka na zimę do słoików
  • Zapasy na zimę

    .... Domowa kiszona kapusta Składniki na 3 słoiki: 2 kg poszatkowanej kapusty, 2 kwaskowe jabłka np. szara reneta, 3-4 marchewki, 4 dag soli kamiennej niejodowanej, 1/2 łyżeczki kminku (opcjonalnie). Ponadto: 3 słoiki o pojemności 900 ml Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do dużej miski lub garnka włóż...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Zapasy na zimę

    Aby cieszyć się nimi przez całą zimę, trzeba je właściwie przechowywać. 1. Najlepsza temperatura to 12-14°C. Taka panuje w piwnicach znajdujących się w blokach mieszkalnych. 2. Gdy mamy dom, na(...) półki miały regulowany rozstaw. Wówczas zmieścimy na nich słoiki różnej wielkości. 5. W chłodnej spiżarni możemy przechowywać także owoce i warzywa. Ziemniaki, buraki oraz jabłka i gruszki trzymajmy...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ...je przechowywać, ale ich przyrządzenie wymaga staranności i przestrzegania higieny. Na dżemy, powidła czy konfitury nadaje się większość owoców (oprócz arbuzów, bananów i melonów) - jabłka, gruszki(...) - wyparzone. Przetwory od razu po zakończeniu gotowania wkładaj do słoików i szczelnie zamykaj wygotowanymi nakrętkami. Tylko konfitury z malin i truskawek wkładaj do słoików dopiero kiedy zupełnie ostygną...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    Koniec sierpnia był dawniej sygnałem do rozpoczęcia przygotowywania przetworów na zimę. Na początku XXI wieku ta tradycja zaczęła zanikać. Od kilku lat jednak ponownie przygotowywanie przetworów staje się modne.

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Siedem powodów, dla których warto jeść czarną rzepę

    ...angielskiego i liściu laurowym. Rozlej do słoików odlany sok. Uzupełnij przegotowaną wodą tak, aby zakryła rzepę. Zakręć lekko, trzymaj 3-4 dni w temp. pokojowej. Spróbuj - gdy rzepa będzie kwaskowata, postaw słoiki do lodówki. Rzepa pieczona z jabłkami Rzepę obierz, pokrój w kostkę. Duś w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Jabłka umyj i obierz ze skórki. Pokrój w plasterki. Kiedy rzepa zmięknie...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...