• Informacje na temat:

    jabłka mascarpone kruszonka

Przepisy na temat: jabłka mascarpone kruszonka
  • Cynamonowo-kawowa kruszonka wymieszana z ciastem ucieranym tworzy ciekawą kompozycję smakową.

  • Jesień w pełni, więc jabłka można znaleźć wszędzie. Warto się nimi zajadać, gdyż zawierają wiele drogocennych witamin. Dzisiaj proponuję szybki deser z jabłkami w roli głównej, które zostały przykryte chrupiącą kruszonką. Smacznego :)

  • Przepis jest uproszczeniem standardowej wersji kruchego ciasta. W gruncie rzeczy zrobienie ciasta w dużej mierze przypomina zrobienie kruszonki. Zapraszam, może ten nietypowy sposób na szarlotkę przypadnie Ci do gustu:)

  • Przepis na ekspresową kruszonkę

  • Babcine smaki ;)

  • Przepis wart wypróbowania: "Jabłka pod kruszonką"

  • Jabłka to najpopularniejsze w naszym kraju owoce. Na świecie istnieje około 7,500 tysiąca odmian jabłoni. Mamy to szczęście, że w naszym kraju dostęp do tych wspaniałych owoców mamy przez cały rok. Są składnikiem wielu ciast, naleśników i deserów. Często stanowią wartościową przekąskę pomiędzy posiłkami. Dziś przygotowałam zdrowy, prosty, jesienny deser. W roli głównej - pachnące jabłka, skąpane w jesiennym słońcu.

  • szybko i smacznie

  • Szybki i bardzo prosty w wykonaniu deser dla tzw. „niezapowiedzianych gości” lub gdy mamy ochotę na „namiastkę” szarlotki. Nie jest to ciasto, ale wykonanie zajmuje dużo mniej czasu i starczy dla kilku osób, dlatego robię go bardzo często.

  • Zdarza się, że mamy ochotę na coś słodkiego – domowego, a nie mamy ani czasu ani chęci na pieczenie ciasta. Wówczas warto zrobić ten deser. Jabłka podczas pieczenia zrobią się mięciutkie, a kruszonka wspaniale się przypiecze i będzie słodko chrupać. W dodatku potrzebujemy zaledwie chwilę by to przygotować :)

Artykuły na temat: jabłka mascarpone kruszonka
  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak. Jest jednak o wiele więcej powodów, dla których warto zwrócić na nie uwagę. Najlepiej jeść jabłka ze skórką.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Powód 1: Dobre, bo polskie Polskie pochodzenie jabłek, które kupujemy, oznacza dla nas nie tylko patriotyczny gest, ale także... zdrowie. A to dlatego, że polskie jabłka nie muszą dniami i tygodniami "leżakować" w transporcie - przekłada...

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...

  • Gdy stoimy przed półką z jabłkami, nasz wzrok najczęściej przyciągają te krwisto czerwone, o błyszczących skórkach. Jednak to właśnie tych owoców powinniśmy unikać. Przekonajcie się dlaczego. Fot. 123RF Które jabłka są najzdrowsze? Wiele osób odpowie, że te, które mają jednolicie ubarwioną, błyszczącą skórkę, pozbawioną jakichkolwiek obić. Ale czy to aby na pewno dobry wybór? Kupując je w supermarketach, powinniśmy się wystrzegać takich „idealnych" owoców, gdyż razem z nimi, możemy zjeść...

  • Pozornie wydają się być nieszkodliwe. W końcu cóż złego może zrobić nam pestka jabłka? Okazuje się jednak, że czai się w nich potężna trucizna, które może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Gosia zaprezentowała przepis na domową szarlotkę. Jabłka 1,8 kg szarej renety 1 szklanka wody 1,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru Kruszonka 3 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 82% 3 żółtka Sos angielski 250 ml mleka 150 ml śmietanki kremówki 1-2 laski wanilii 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru Jabłka Jabłka obrać i odszypułkować. Gotować na średnim ogniu w dużym garnku....