• Informacje na temat:

    jabłka gotowane na parze-czarna oliwka

Przepisy na temat: jabłka gotowane na parze-czarna oliwka
  • Przepis mojej mamy na smaczne pierogi na obiad.

  • Dzisiaj zapraszam na mięsko, a konkretnie na żeberka wieprzowe. Jako dziecko bardzo je lubiłam. Teraz zresztą też, a to za sprawą przypraw, którymi doprawia je moja Mama. Od jakiegoś czasu gotuję je na parze, dzięki czemu zachowują soczystość i są bardziej fit. :)

  • Pyszne na drugie danie lub słodki podwieczorek. Z braku owoców użyliśmy dżemu. Troszkę czasochłonne, ale od czasu do czasu naprawdę warto się pobawić. Przepis zaczerpnięty ze starej, poczciwej "Kuchni polskiej", nieco zmodyfikowany.

  • Przepis wart wypróbowania: "Warzywa gotowane na parze"

  • Warzywa gotowane na parze zachowują znacznie więcej swoich zdrowotnych właściwości niż gotowane w wodzie, nie tracą także smaku przez co znacznie można zredukować ilość soli przy podawaniu. Mogą być daniem głównym np. z ryżem lub kaszą lub dodatkiem do dania mięsnego.

  • Chyba najprostszy sposob na mule, bardzo popularny u naszych zachodnich sasiadow.

  • Dziś przedstawiam leciutkie i bardzo smaczne rybne klopsiki, w delikatnym i aromatycznym sosie. Dzięki gotowaniu na parze ryba nie traci swoich właściwości, do tego klopsiki zachowują piękny wygląd i żywe kolory - nie są takie smutno blade :) Ten przepis spokojnie możemy zastosować, będąc na diecie Dukana - idealny na 2 fazę. Przepis podpatrzyłam u Pauliny na kotlet.tv i nieco zmodyfikowałam pod siebie.

  • Pyszne, aromatyczne, zdrowe roladki drobiowe z serem feta, suszonymi pomidorami i bazylią - gotowane na parze. Bardzo proste w wykonaniu, najlepiej podane w towarzystwie warzyw - też ugotowanych na parze.

  • Delikatne mięso ugotowane na parze. Smaczne danie na obiad.

Artykuły na temat: jabłka gotowane na parze-czarna oliwka
  • Krótkie posty znanych dietetyków

    ...z warzyw i owoców: Surowe lub suszone np. jarmuż, burak, jabłka, śliwki łagodzą głód. - warzywa na ciepło i zupy: Są bardzo pożywne. Warzywa przygotowujemy na parze, dusimy, pieczemy. Zupy gotujemy krótko(...) praskę, majerankiem - śniadanie: 1/2 grejpfruta z cynamonem, surówka z kapusty pekińskiej i 2 plastrów pomarańczy przyprawiona ziołami, surówka z selera, marchewki i jabłka, brokuł gotowany na parze...

  • Była znana już w czasach biblijnych. Od tamtego czasu jej gałązka jest dla nas symbolem pokoju i pojednania. Oliwka nie bez powodu była i jest tak ważna - jej właściwości zupełnie nie pasują do niepozornego wyglądu. Jakie skarby kryją w sobie oliwki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Uprawa drzewek oliwnych sięga 5-6 tys. lat wstecz. Najliczniejsze dowody na to znaleziono w Syrii, Palestynie i na Krecie. Dziś na gaje oliwne można się natknąć we Włoszech, Grecji czy Francji. Największym producentem oliwek...

  • Rozgrzej się dietą

    ...cynamon, imbir lub miód. Pij ciepłe kompoty z jabłek, śliwek, gruszek z goździkami, kardamonem, cynamonem i daktylami. Dieta powinna być K bogata w warzywa, najlepiej gotowane. Zwiększają one chłonność śluzówki jelita, przez co witaminy będą lepiej przyswajalne. Dobra jest marchewka z groszkiem, buraczki, gotowany na parze kalafior lub brokuł. Raz w tygodniu jadaj kiszoną kapustę. Jeżeli wolisz...

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • 12 hitów z warzywniaka

    ...kubeczka jogurtu z garścią malin i otrębami, herbata zielona, ziołowa (np. rumianek) lub owocowa. Obiad: Grillowana pierś indyka z mieszanką sałat, ryż z kalafiora, brokuły gotowane na parze polane oliwą(...), których w rodzinie były przypadki raka piersi lub mają łagodne guzy. Wystarczy jedna marchew dziennie. Najlepiej na surowo. Możesz też wypić sok z marchewki z dodatkiem jabłka i buraka. Jabłka...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Odkwaszanie organizmu

    ...przed głównym posiłkiem składającym się z warzyw. Niekoniecznie muszą być surowe, w diecie odkwaszającej polecane są też gotowane, np. jabłka czy gruszki. Zwłaszcza, że stawiamy głównie na owoce sezonowe(...) mięso, wędliny, słodycze, pieczywo, nabiał, fast foody a także czarna kawa i herbata. Organizm zakwaszają także alkohol, nikotyna i stres. Odstaw słodycze, mięsa, czarną kawę i alkohol Jeśli chcesz...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Dieta błękitna

    .... Kolacja : 1 szklanka soku z winogron, sałatka z fasoli ze szczypiorem. Dzień trzeci Obiad : pucharek porzeczek i jagód, 15 dag gotowanego kurczaka z ugotowaną na parze marchewką i cukinią. Kolacja(...) ugotowanych na parze lub uduszonych na teflonowej patelni bez tłuszczu, szklanka koktajlu śliwkowego z kefirem. Kolacja : szklanka soku z czarnych winogron i czerwonych porzeczek, surówka z orzechami...

  • Sezon na czarną rzepę trwa, a jak wiadomo, najwięcej witamin czy składników mineralnych posiadają warzywa bezpośrednio po zbiorze. Warto więc skusić się na wprowadzenie czarnej rzepy do menu właśnie teraz. Fot. 123RF/Picsel Czarna rzepa nazywana też czarną rzodkwią, to roślina jednoroczna, osiągająca wysokość do 70 cm. Jej kwiaty posiadają liliową barwę, liście układają się w rozety, a jej jadalną część stanowi korzeń. Czarna, pokryta skorupką, bulwa kryje w sobie biały miąższ o ostrym...