• Informacje na temat:

    jabłka duszone na maśle

Przepisy na temat: jabłka duszone na maśle
  • 10 łatwych przepisów na jabłka!

    ...przekąską podaną samodzielnie lub jako dodatek np. do pieczonego mięsa. Farsz do naleśników Duszone jabłka mogą być wspaniałe jako nadzienie do naleśników na słodko. Tak przygotowane danie można podawać(...) maśle i podać np. ze słodką śmietaną. Podobnie możesz przyrządzić ryż, wzbogacając go jeszcze o rodzynki. Składnik sałatki Jabłka sprawdzą się zarówno w tradycyjnej sałatce jarzynowej, jak też...

  • W tym roku pierwszy raz posadziłam mangold na działce. Wyrósł pięknie, więc teraz nie pozostaje nic innego, jak wykorzystywać go w różnych potrawach. Tym razem został uduszony z dodatkiem orzeszków ziemnych i kukurydzy.

  • Sprawdzone sposoby na kaczkę

    .... 2. Kaczkę najlepiej obsmaż na maśle. Doskonałe do smażenia kaczki jest masło klarowane. Możesz je zrobić sama w domu, po prostu gotując masło. 1 kg masła gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Zdejmuj(...) ogniu. Dzięki temu podczas pieczenia uzyskasz chrupiącą skórkę. 4. Kaczka idealnie komponuje się z cytrusami, czerwonym wytrawnym winem, jabłkami, morelami lub gruszkami.

  • Buraki przygotowane w ten sposób są bardzo aromatyczne. Idealny dodatek do mięsnego obiadu.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...drobno poszatkować, dodać łyżkę smalcu. Wrzucić do wrzącej wody i gotować do miękkości, około 20 minut. W połowie procesu, kiedy kapusta będzie już półmiękka, dodać jabłka bez gniazd nasiennych, obrane(...) do wrzątku, ugotować. Podawać z szarym sosem. Szczupak faszerowany smażony Składniki i przygotowanie jak wyżej. Rybę delikatnie usmażyć na maśle. Najpierw na niewielkim ogniu, potem ogień zwiększyć...

  • Faworki na maśle są zdecydowanie delikatniejsze, niż te tradycyjnie kruche. Przepis praktycznie niczym innym się nie różni poza dodatkiem miękkiego masła i tym, że ciasto leżakuje w temperaturze pokojowej i nie jest chłodzone. Przez co dużo łatwiej się je wałkuje, a po usmażeniu pozostają bardzo delikatne i mocno napowietrzone poprzez ” bicie ” ciasta. Jeśli wolisz mniej kruche faworki, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Mój mały był zachwycony, wręcz pochłaniał jednego za drugim !

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...gotowana w warzywach wołowina, do której przyrządzano specjalny sos z duszonych na maśle jabłek, białego wina, cukru i chrzanu. Warto podkreślić, że cesarz prawie nigdy nie chorował i przeżył blisko 90 lat...

  • Zależy Ci na czasie - grzanki na patelni przygotujesz szybko.

  • Udka na miętowo

    ...w chłodnym miejscu. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Orzechy drobno posiekać. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Na pozostałym maśle zrumienić udka z każdej strony. Mięso i cebulę przełożyć do...

  • tanie, pyszne i efektowne

Artykuły na temat: jabłka duszone na maśle
  • Camembert i dwa jablka

    Jablka dwa dlatego, ze po francusku ziemniaki to "jablka z ziemii" czyli pommes de terre a jablka to po prostu jablka czyli pommes. To zapiekanka na wieczorna,...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Kotlety w warzywno-owocowym sosie

    ...rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor. Oprószamy pieprzem i solą. 4. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i owoce kroimy w cząstki. Listki szałwii odrywamy od łodyżek i razem z jabłkiem, porem i cebulą krótko podsmażamy na maśle, dodajemy 150 ml cydru, dusimy. Dodajemy pozostałe warzywa, chwilę gotujemy. Zaprawiamy mąką i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Polewamy nim mięso i podajemy...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Soczyste żeberka

    Grillowane w marynacie, smażone z ziołami albo duszone w kremowy sosie.... Żeberka możesz przyrządzić na wiele sposobów. Wszystkie są pyszne.

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Na obiad i deser. Tarta na każdą okazję

    Pyszne, kruche ciasto z wytrawnym lub słodkim nadzieniem to pomysł na sycący posiłek. Tarta ze szpinakiem lub pieczoną papryką będzie doskonała na obiad czy kolację. Ta z pieczonymi jabłkami - na deser czy podwieczorek. Zatem do dzieła!

  • Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak. Jest jednak o wiele więcej powodów, dla których warto zwrócić na nie uwagę. Najlepiej jeść jabłka ze skórką.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Powód 1: Dobre, bo polskie Polskie pochodzenie jabłek, które kupujemy, oznacza dla nas nie tylko patriotyczny gest, ale także... zdrowie. A to dlatego, że polskie jabłka nie muszą dniami i tygodniami "leżakować" w transporcie - przekłada...

  • Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

    ...proponuje kurczaka na bogato. Na bogato, bo faszerowany jest polędwiczką wieprzową i filetem z piersi indyka. Natomiast na deser przygotuje małdrzyki, czyli smażone na maśle placuszki z sera białego, do których poda sos z suszonych moreli i jabłka. Zobacz cały program: Zupa kminkowa Przygotowanie: Bulion przelać do garnka i zagotować. Wsypać kminek (liczba łyżek zależy od tego, jak...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...