• Informacje na temat:

    jabłka do słoików na szarlotkę

Przepisy na temat: jabłka do słoików na szarlotkę
  • Jabłka z miętą i cynamonem

    Składniki: ●ok 1,5 kg jabłek (połowa kwaśnych, np. antonówek) ●2-3 goździki ●kawałek kory cynamonu ●1/2 szklanki mocnego naparu miętowego Przygotowanie: 1. Jabłka obierz, pokrój, usuwając pestki oraz łuski. Włóż do garnka. Dodaj cynamon, goździki i napar z mięty. Gotuj ok. 15 min, mieszając, po czym wyjmij cynamon i goździki. Ciepłe jabłka przetrzyj przez sito. 2. Nałóż do słoików...

  • Super zapas na szarlotkę w zimie.

  • Jabłka do szarlotek

    ...zgęstnieją, przekładać do gorących słoików, zamykać, przykryć kocem aż do ostygnięcia.

  • Z racji tego ,że ciężko w moich rejonach kupić szarą renetę ,po zakupie większej ilości starłem i zatrzymałem ich niesamowity smak w słoikach.

  • Szarlotka z migdałową skórką

    ...nim spód i brzegi (na ok. 3 cm) wyłożonej pergaminem tortownicy. 2. Jabłka wymieszaj z cukrem, proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową, cynamonem i goździkami. Wyłóż na ciasto. Na wierzchu rozsyp warstwę płatków migdałowych. Posyp je cukrem trzcinowym, polej miodem i obłóż pokrojonym w cienkie płatki masłem. Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz 50 minut. Podawaj z lodami...

  • Kiedy mam ochotę upiec szarlotkę, wyciągam wcześniej przygotowane jabłka i szarlotkę mam w pół godziny:)

  • Zalety domowego octu

    Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji obierek (najwięcej cennych substancji znajduje się tuż pod skórką owocu). Jeśli pieczesz szarlotkę, nie wyrzucaj jabłkowych skórek i gniazd nasiennych. Zrób z nich zdrowy ocet jabłkowy. To źródło cennych substancji. Zawiera potas, fosfor, wapń, siarkę, krzem i fluor. Szczególnie ważny jest potas. Odpowiada za gospodarkę wodną w organizmie. Gdy zaczyna go...

  • Tradycyjnie jak co roku wśród moich przetworów zimowych muszą znaleźć się jabłka tarte. Są pyszne, zarówno do kanapek, naleśników i co najważniejsze do szarlotki! Polecam!

  • Wiosenna konfitura do deserów i naleśników.

  • Smaczny pomysł na "Przepis na szarlotkę"

Artykuły na temat: jabłka do słoików na szarlotkę
  • Szarlotka z kokosem i chałwą

    ...jednej z nich dodać kakao.   Zetrzeć na tarce 6 duzych jabłek i wymieszać z 1,5 łyżki bułki tartej, mogą być też jabłka prażone ze słoika,  wtedy już bez dodatku bułki tartej ( ja stosuję te ze(...), jabłka a na wierzch jasne ciasto. Piec ok.50 minut (aż wierzch się zezłoci).  Na gorące ciasto wylać gorącą polewę  

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Na pomoc sadownikom!

    Sadownicy mają kłopot z nadmiarem jabłek? Pomóżmy im je przetworzyć. Polskie jabłka są niezrównane. Mają smak, jak żadne inne na świecie.

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • ​Porady naszych prababć

    ...szpatułki. Domowy ocet jabłkowy Jeśli pieczemy szarlotkę i po przyszykowaniu do niej cząstek jabłek zostają nam obrane cieniutko łupiny, nie powinno się ich wyrzucać. Zamiast tego można zrobić(...). Słoik wkładamy do większego naczynia i odmaczamy etykietkę, którą potem zdejmujemy lub zeskrobujemy. Zamykanie słoików bez zakrętek Jeśli nie posiadamy odpowiednich zakrętek, przetwory można...

  • Tym wypiekiem Daniel podbił serca jurorów. Gwarantujemy, że wam także przypadnie do gustu. Fot. materiały partnera Ciasto kruche: 400 g mąki krupczatki 100 g cukru 200 g zimnego masła 6 łyżek zimnej wody 2 żółtka Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek Golden Delicious 150 g cukru brązowego ¼ łyżeczki kardamonu mielonego sok z ½ cytryny 200 ml wódki żytniej z trawą żubrową   Kruszonka: 80 g masła 110 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 100 g mąki pszennej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: 200...

  • Jesień na stole, czyli tanie i sycące potrawy dla całej rodziny

    Jesień to idealna pora dla smakoszy produktów sezonowych. W naszych kuchniach rządzą wtedy pachnące grzyby, soczyste dynie i rumiane jabłka. Czas więc przygotować się kulinarnie do nowych smaków(...), chrupiące i soczyste - takie właśnie są polskie jabłka. Nie tylko obniżają cholesterol, ale usprawniają pracę układu pokarmowego, chronią serce i są bogate w błonnik. Najlepsze są te prosto zerwane...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Słodkości z kaszy jaglanej

    ...do pieczenia, 3 łyżki cukru, 8 dag masła lub margaryny. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, wymieszaj. Do drugiej miski(...) dno wyłóż 2/3 kaszy z dodatkami, mocno dociśnij. Na to wyłóż jabłka i przykryj pozostałą warstwą kaszy. Wierzch posyp 3 łyżkami cukru i rozłóż pokrojony w wiórki tłuszcz. Blaszkę przykryj folią...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...