• Informacje na temat:

    jabłecznik ze smażonymi jabłkami

Przepisy na temat: jabłecznik ze smażonymi jabłkami
  • Pomysł na niedzielny obiad

    ...minut. Podawaj np. z jarzynką z brukselki. Drożdżowy jabłecznik z żurawiną Sposób przygotowania Masło stop, wystudź. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Odstaw na 10 minut, by zaczęły...

  • Ciasto idealne do popołudniowej kawy w jesienne dni

  • Smaki jesieni

    ..., czyli grzyby. Przepisów wykorzystujących te jesienne przysmaki możemy znaleźć bardzo wiele, do najpopularniejszych należą bez wątpienia naleśniki z jabłkami oraz pierogi z grzybami. Przygotowanie(...) możemy oczywiście serwować rodzinie nie tylko między latem a zimą, korzystając z gotowych dań np. firmy Virtu - Naleśniki z jabłkami charakteryzują się ciastem, które w czasie krótkiego przygotowania nie...

  • Po prostu ciasto z jabłkami.

  • Jesienny piknik w wiejskim stylu

    ..., - 2 butelki (0,7) cydru (jabłecznika), - białko z jajka, - odrobina soku z cytryny, - 150 g cukru Przygotowanie: Część winogron zostawić na szypułkach do dekoracji. Pozostałe winogrona umyć...

  • Dawno już nie robiłam takiego zwykłego Jabłecznika jak u Babci.

  • Przepis jest w mojej rodzinie od lat a to ciasto było pierwszym jakie zrobiłam sama jako nastolatka.

  • szybkie i pyszne

  • Szybkie, proste i smaczne

  • Przepis na dość szybkie ciasto, natomiast w smaku nie ustępuje tym pięknym i wypracowanym. Ciasto jest cienkie i to w nim lubię najbardziej, ponieważ wtedy dominuje wyraźny smak jabłek. Taki jabłecznik najlepszy latem z odmianą jabłka starej daty czyli Papierówka. Jesienią i zimą doskonały z Antonówką.

Artykuły na temat: jabłecznik ze smażonymi jabłkami
  • Księga smaków: Cynamon

    Zalety rozgrzewającego cynamonu były znane już w starożytności. W kuchni polskiej tradycyjnie używa się go do pieczonego schabu oraz kaczki z jabłkami. Cynamon szczególnie pasuje do wszelkich dań z dodatkiem jabłek oraz śliwek: szarlotek i jabłeczników, drożdżowych ciast ze śliwką, ale także pieczonych mięs, knedli oraz drożdżowych klusek gotowanych na parze. Aromatyczne polędwiczki...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentowała przepis na aromatyczny jabłecznik. 250 g mąki 70 g cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 160 g masła 4 jajka szczypta soli 75 g cukru 1½ kg jabłek 3 łyżki cynamonu 3 łyżki cukru 20 g masła do podgrzania jabłek lody waniliowe   Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszankę przesiać na blat i posiekać z masłem. Kiedy masło będzie drobniutkie, dodać żółtka,...

  • Obiad w Wiedniu

    .... Jabłecznik cesarzowej Sisi Składniki na 24 porcje: 1,5-1,8 kg winnych jabłek, 20 dag cukru, 25 dag masła albo margaryny, szczypta soli, 1 cukier wanilinowy, 5 jajek, 25 dag mąki pszennej, 10 dag...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Jesienny piknik w wiejskim stylu

    ..., - 2 butelki (0,7) cydru (jabłecznika), - białko z jajka, - odrobina soku z cytryny, - 150 g cukru Przygotowanie: Część winogron zostawić na szypułkach do dekoracji. Pozostałe winogrona umyć...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy...

  • W Święta Bożego Narodzenia na stołach nie może zabraknąć śledzi. Podaj je w nowej, eleganckiej odsłonie. Składniki:   2 filety śledziowe 1/2 posiekanej czerwonej cebuli 1/2 posiekanej papryczki chili Sok i skórka z połowy limonki 1/2 posiekanego pęczku szczypiorku 1/2 posiekanej natki pietruszki 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy lub oleju 1/2 jabłka pokrojonego w drobną kostkę Świeżo mielony czarny pieprz Do podania: grzanki z bagietki lub pieczywo żytnie   Wykonanie: Śledzie...