• Informacje na temat:

    jablecznik z zolta galaretka

Przepisy na temat: jablecznik z zolta galaretka
Artykuły na temat: jablecznik z zolta galaretka
  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Żółte sery są bardzo odżywcze i z tego powodu powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Chociaż zawierają sporo tłuszczu i kalorii, jedzone z umiarem, mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zdjęcie 123rf Z badań przeprowadzonych przez szwedzkich naukowców (wnioski opublikowano w "American Journal of Clinical Nutrition") wynika, że spożywanie sera żółtego może zmniejszać ryzyko występowania raka jelita grubego u kobiet i raka prostaty u mężczyzn, jest świetnym źródłem białka dla...

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy....

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Czy kupowany w sklepie "ser" to naprawdę ser? Fot. 123RF.COM/PICSEL Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance....

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Od zawsze krzew czarnego bzu był uważany za roślinę o nadzwyczajnych właściwościach. Dowiedzione jest naukowo, że wiele jego składników ma istotny i korzystny wpływ na ludzki organizm. Dzięki tej książce dowiecie się, jak domowymi sposobami leczyć dolegliwości dnia powszedniego, tak aby słaby ból nie zamienił się w duży problem zdrowotny. Wiele znanych przepisów i receptur wskazuje, że czarny bez jest silnie zakorzeniony także w naszej domowej kuchni. Niezależnie od tego, czy jest to dżem z...

  • Częścią bożonarodzeniowej tradycji są potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jakie ciasta zamierzacie przygotować dla najbliższych w tym roku? Poza tradycyjnym makowcem, keksem, sernikiem oraz pierniczkami, warto pomyśleć o ciastach pełnych smacznych i zdrowych owoców. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ubieraniem choinki, rozpakowywaniem prezentów oraz tradycyjnymi potrawami, których zapach wypełnia nasze domy. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich i przygotować coś na...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu...

  • Małgosia zwyciężyła drugą edycję "Bake Off - Ale Ciacho". Jej imponujący wypiek zachwycił jurorów oraz naszą redakcję. Myślicie, że poradzilibyście sobie z wykonaniem tego przepisu? Biszkopty: 16 jaj 450 g maki 450 400 g cukru 110 g masła jagody liofilizowane 100 g ( dodatek do biszkoptów) Miary na poszczególne piętra trotu: Pierwszy blat -  wysoka forma16 cm mąka 76 g jajka 3 szt. cukier 70 g maslo 18 g Drugi blat - forma 22 cm mąka 143 g jajka 5 szt. cukier...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...