• Informacje na temat:

    jabłecznik z mąki krupczatki

Przepisy na temat: jabłecznik z mąki krupczatki
  • Jabłecznik migdałowy

    Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej krupczatki 10 dag zmielonych migdałów łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag masła 10 dag cukru łyżka śmietany 2 żółtka cukier waniliowy Wierzch: 4 jabłka 2 łyżki cukru 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj masło. Posiekaj je nożem. Dodaj zmielone...

  • Zdrowy, domowy chlebek z dodatkiem ziaren... to zawsze smakuje ;)

  • Składniki: 3 szkl. mąki (1 1/2 szkl. tortowej + 1 1/2 szkl. krupczatki), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka + 1 żółtko, 1/2 szkl. cukru, 1/2 kostki margaryny, 3 czubate łyżki gęstej śmietany, 1 cukier waniliowy, 1 1/2 - 2 kg. jabłek ( zetrzeć je na grubej tarce, posłodzić i posypać cynamonem). Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część...

  • Na idealny lekki podwieczorek polecają się kruche rogaliki :) Przygotowane z masła i mąki krupczatki są wyjątkowo delikatne i pyszne! Jedna porcja to za mało, zdecydowanie! :)

  • pyszny wilgotny jabłecznik z dodatkiem rodzynek :)

  • Przylazłam z pracy, poczłapałam do kuchni, a oczom moim ukazała się wielka micha wypełniona bardzo nieładnymi, bardzo kwaśnymi jabłkami, które ktoś przytargał, bo spadły z drzewa. No przecie nie wyrzucę! A z litości mojej nad tymi biednymi, niesmacznymi owocami powstał pyszny, pachnący jabłecznik, który zniknął w 3 godziny od upieczenia.

  • Połączenie jabłek, biszkoptów i kakaowego ciasta :)

  • Przepis jest w mojej rodzinie od lat a to ciasto było pierwszym jakie zrobiłam sama jako nastolatka.

  • Po prostu ciasto z jabłkami.

  • Ciasto jest niezwykle kruche, kawałki jabłek wprost rozpływają się w ustach a zapach- powalający :D

Artykuły na temat: jabłecznik z mąki krupczatki
  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentowała przepis na aromatyczny jabłecznik. 250 g mąki 70 g cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 160 g masła 4 jajka szczypta soli 75 g cukru 1½ kg jabłek 3 łyżki cynamonu 3 łyżki cukru 20 g masła do podgrzania jabłek lody waniliowe   Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszankę przesiać na blat i posiekać z masłem. Kiedy masło będzie drobniutkie, dodać żółtka,...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • Tym wypiekiem Daniel podbił serca jurorów. Gwarantujemy, że wam także przypadnie do gustu. Fot. materiały partnera Ciasto kruche: 400 g mąki krupczatki 100 g cukru 200 g zimnego masła 6 łyżek zimnej wody 2 żółtka Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek Golden Delicious 150 g cukru brązowego ¼ łyżeczki kardamonu mielonego sok z ½ cytryny 200 ml wódki żytniej z trawą żubrową   Kruszonka: 80 g masła 110 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 100 g mąki pszennej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: 200...

  • Nietypowy przepis na jabłecznik. Spróbujcie, gwarantujemy, że stanie się waszym ulubionym ciastem. Kruche ciasto450 g mąki pszennej250 g masła2 żółtka90 g cukru pudru Masa jabłkowa2½ kg jabłek (najlepiej papierówek)odrobina wody (do podlania, jeśli owoce będą przywierać)2-4 łyżki cukru kryształu (do smaku)1 łyżeczka cynamonu 2-4 łyżki bułki tartej (do smaku) Podaniebułka tarta do posypania ciasta2 białkacukier puder do posypania ciasta Kruche ciastoMąkę przesiać do dużej miski, dodać...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Jak ją przechowywać, aby jak najdłużej zachowała swoje właściwości? Fot. 123RF/Picsel Dobra mąka ma swoisty zapach mielonego zboża, nie powinnyśmy w niej wyczuwać żadnych obcych aromatów, a na języku pozostawia lekko słodkawy posmak. Produkt powinien mieć jednolity, zbliżony do białego kolor, nie mogą w niej występować smugi w...

  • Wilgotne i mocno czekoladowe – takie jest prawdziwe brownie, a jeśli dodamy do niego wiśnie otrzymamy uzależniająco pyszne ciasto, które jest najlepszym przykładem tego, że liczy się wnętrze a nie wygląd zewnętrzny. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a co ważniejsze to ciasto nie może się nie udać. Brownie pokochacie za intensywny smak ale także za to, że długo pozostaje świeże, legendy głoszą, że po trzech dniach jest najlepsze ale kto mógłby się tak długo powstrzymywać? Składniki:...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...