• Informacje na temat:

    jablecznik z jablkami z kakao

Przepisy na temat: jablecznik z jablkami z kakao
  • Ucierane kremówki z musem owocowym

    ...przygotowania 1. Czekoladę stop, przestudź. Masło utrzyj z cukrem i jajkami. Dodaj czekoladę, mąkę, kakao, proszek i migdały. Wymieszaj mikserem.  2. Formę (32 x 39 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto...

  • chrupiace ciasto z jablkami

  • slinka cieknie...

  • Pijąc kakao często przywołuje wspomnienia dzieciństwa, gdyż był to mój ulubiony napój. Nie można jednak zapomnieć, iż jest to bardzo pożywny napój, który ma dużo wartości odżywczych – wapń i magnez. Sprawdza się zarówno jako podwieczorek, jak i drugie śniadanie.

  • Tak szybkiego w wykonaniu, a pysznego w smaku ciasta, jeszcze nie bylo, wymyslilam go sama, ale jest naprawde swietnym eksperymentem polecam sprobowac !, Skladniki na blaszke o wymiarach 28 x 22 cm

  • Deser przyrządzony przez męża, smak z jego dzieciństwa. Smakowało mi mniam!

  • Bardzo smaczne i zawsze sie udaje

  • Swietnie nadaje sie do herbatki lub kawy

  • Smak dzieciństwa... Moja babcia zawsze robiła mi takie w niedzielny poranek

Artykuły na temat: jablecznik z jablkami z kakao
  • Jabłko w roli głównej

    ...mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, 2-3 łyżki kakao, 2 duże lub 3 małe jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju, np. słonecznikowego, tłuszcz do posmarowania formy, bułka tarta(...), kakao, jajka, mleko i olej. Nie zmieniaj podanej kolejności, to bardzo ważne! Odstaw na 30 min i po tym czasie całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. 3. Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Dorota Świątkowska „Moje wypieki na 4 pory roku”

    ..., ciasta podajemy z kubkiem kakao lub mlekiem i miodem. - pisze we wstępie do książki Dorota Świątkowska. Ta książka będzie Ci towarzyszyła przez okrągły rok. - dodaje. Wśród wiosennych przepisów...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Moje wypieki na 4 pory roku, Dorota Świątkowska

    ..., ciasta podajemy z kubkiem kakao lub mlekiem i miodem - pisze we wstępie do książki Dorota Świątkowska. Ta książka będzie ci towarzyszyła przez okrągły rok. - dodaje. Wśród wiosennych przepisów...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentowała przepis na aromatyczny jabłecznik. 250 g mąki 70 g cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 160 g masła 4 jajka szczypta soli 75 g cukru 1½ kg jabłek 3 łyżki cynamonu 3 łyżki cukru 20 g masła do podgrzania jabłek lody waniliowe   Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszankę przesiać na blat i posiekać z masłem. Kiedy masło będzie drobniutkie, dodać żółtka,...

  • Pod bezową pierzynką

    ...6-8 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Posypać jabłecznik pozostałymi płatkami owsianymi. Kakaowe kostki z bezą i brzoskwiniami Składniki: 200 g masła, 180 g drobnego cukru, 4 żółtka, 2 jajka, 200 g mąki półgrubej, 30 g kakao, sól, 1 mały proszek do pieczenia, masło i mąka do formy, 4 brzoskwinie (mogą być z puszki). Masa bezowa: 4 białka, 150 g drobnego cukru, 50 g cukru pudru. Masło...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Wspomnienie gorącego lata

    ..., 9 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3 łyżki mleka, 10 dag (100 ml) śmietanki kremówki, kg twarogu (przynajmniej dwukrotnie mielonego), torebka budyniu(...) cukru oraz cukrem wanilinowym. Następnie wbij całe 4 jajka, dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao, mleko. Ucieraj dalej na gładką masę. Ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...