• Informacje na temat:

    jablecznik na krjchym grubym ciescie

Przepisy na temat: jablecznik na krjchym grubym ciescie
Artykuły na temat: jablecznik na krjchym grubym ciescie
  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe, czerwone, słodkie,...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna bądź żelatyna....

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, jesienny wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich jesienno-zimowych propozycji...

  • W piątym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować paszteciki w dwóch wersjach. Oto propozycje Tomasza. Paszteciki drożdżowe   Ciasto: 35 g świeżych drożdży (lub 8 g instant) 1 łyżka cukru 250 ml mleka 350 g mąki pszennej ¾ łyżeczki soli 3 żółtka 100 g masła   Nadzienie: 150 g suszonych grzybów 2 średnie cebule 150 g bułki tartej 2 białka 100 g masła   Dodatkowo: 1 jajko 100 ml mleka   Dip: 3 średniej wielkości buraki ½ łyżeczki czarnuszki ½ łyżeczki...

  • Święta Wielkanocne nie mają swojego stałego miejsca w kalendarzu. Przypadają w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. Ich zmienność i cykliczność symbolizuje odrodzenie, świętowanie tego samego wydarzenia za każdym razem na nowo. Spójrzmy w ten sposób na tradycyjny wielkanocny stół. Przeformułujmy nasz świąteczny jadłospis i pobawmy się w nowości, używając do tego pierwszych w tym roku wiosennych warzyw. Jak jeszcze możemy wykorzystać nowalijki? Nowalijki na świątecznym...

  • Dania jednogarnkowe sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno w tej, gdzie królują jedynie rośliny, jak i w tej, gdzie kucharzami są zagorzali mięsożercy. Wystarczy kilka dobrej jakości składników, aby szybko przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponad to nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, dlatego są idealnym rozwiązaniem dla zabieganych osób. Jak widać...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • Lada dzień w całym kraju zostanie uroczyście otwarty sezon na grilla. Gęsty dym, woń kiełbasek, trzask otwieranych puszek z piwem i głośna muzyka z samochodów… A przecież można inaczej, subtelniej, romantyczniej, na przykład tak, jak widzieli to francuscy malarze... Bodaj najsłynniejszym piknikowym obrazem jest Śniadanie na trawie Eduardo Maneta. O grze świateł, zerwaniem z renesansową perspektywą oraz kontrowersjach związanych z nagą kobietą napisano wiele. Jeśli chodzi zaś o stronę...