• Informacje na temat:

    jablecznik goralski

Przepisy na temat: jablecznik goralski
Artykuły na temat: jablecznik goralski
  • Wesele z elementami folkloru

    Nostalgia za minionymi czasami dopada tych, którzy mają już dość nowoczesności i prześcigania się w nowinkach i trendach współczesnego świata. W wyścigu o oryginalność można sięgnąć do korzeni i wpleść do naszej zabawy nie tylko tradycyjne elementy wesela, ale nawet trochę folkloru i ludowości, zamiast to wszystko odrzucać.

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Żywiec, 15-16-17 Sierpnia 2008 r.Najpopularniejsza góralska zupa - kwaśnica - zostanie bohaterem wolnego sierpniowego weekendu. Po raz piąty przedstawiciele Światowej Loży Beskidzkiej Kwaśnicy będą gotować zupę na miarę rekordu Guinnesa. "Chcemy w tym roku ugotować 12 tys. litrów kwaśnicy" - mówi organizator jubileuszowego V Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy Barbara Czul, którego generalnym sponsorem od lat jest Grupa Żywiec S.A. INTERIA.PL Mecenasami tego wydarzenia są Muzeum Browaru...

  • Piwo z Tychów, Perfect z Warszawy, kapusta z Charsznicy, pomysł z Żywca. Już 14 sierpnia rozpocznie się trzydniowy Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy. Po raz szósty Państwo Barbara i Krzysztof Czulowie - organizatorzy imprezy - przygotują dla kilkudziesięciu tysięcy osób najlepszą góralską zupę na świecie - żywiecką kwaśnicę. Atrakcji towarzyszących kulinariom jak co roku będzie ogromna ilość. Pierwsze edycje Festiwalu wiązały się z Biciem Rekordu Guinessa. "Przez pięć lat biliśmy rekord...

  • Zapraszamy do Żar na VII Jarmark Miodu i Wina VII Jarmark Miodu i Wina odbędzie się w Żarach, w lubuskiem, w dniach 21 i 22 września.   Impreza rozpocznie się w sobotę o godz. 10.00 i potrwa do godz. 18.00. W niedzielę zapraszamy wszystkich zainteresowanych od goodz. 10.00 do 16.00. Jak co roku gościć bedziemy kilkudziesięciu wystawców - głównie będą to stoiska z miodami - bezpośrednio z polskich pasiek - oraz rękodzielnicze. Na naszej imprezie nie ma stoisk z "chińszczyzną"! Na stoiskach do...

  • Trzynastego w sierpniowy piątek rusza siódma edycja Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy w Żywcu. Trzydniowa impreza będzie obfitowała w liczne atrakcje, występy takich gwiazd jak Lady Pank czy Feel. Nie zabraknie oczywiście tysięcy litrów kwaśnicy i tyskiego piwa. Ten góralski przysmak został wpisany w 2006 roku na Listę Produktów Tradycyjnych. Zupa otrzymywana jest z kiszonej kapusty, soku z kiszonej kapusty i mięsa, a jedzona jest zwykle z ziemniakami i chlebem. Do 2007 gotowanie...

  • Slow Food nie ma nic wspólnego z opieszałą obsługą w barze z hamburgerami, mimo, że McDondald's miał swój udział w narodzinach tego pojęcia. Carlo Petrini, w odpowiedzi na wkroczenie amerykańskiej sieci barów szybkiej obsługi do zabytkowej dzielnicy Rzymu, w 1986 roku powołał do życia ruch społeczny Slow Food. Oficjalnie zarejestrowany w 1989 roku w Paryżu, stał się międzynarodowym ruchem dla obrony prawa do smaku. Ruch powstał jako alternatywa wobec pędzącego świata. Maszynie, symbolowi...

  • W dniach 14-15 kwietnia 2012 r. w obiektach Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przy Al. 29 Listopada 46-50 odbędzie się XV Małopolska Giełda Agroturystyczna. Celem XV Małopolskiej Giełdy Agroturystycznej jest promocja turystyki wiejskiej oraz przedstawienie atrakcyjnej oferty wypoczynku mieszkańcom Krakowa, a także całego Województwa Małopolskiego. Podczas Giełdy odbywać się będą imprezy towarzyszące, takie jak wykłady, prezentacje gospodarstw agroturystycznych, kiermasze, wystawy rękodzieła...

  • Tradycje kulinarne to taka część naszej historii, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Smaki i sposoby przyrządzania wielu potraw wynosimy z domu, dzięki naszym mamom i babciom. Są i tacy, którzy starają się, by ta wiedza nie poszła w zapomnienie. Książka "Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny" jest poświęcona przepisom z terenów wsi Wielopole Skrzyńskie. W tej niewielkiej książeczce zebrano ciekawe, domowe przepisy na popularne na Podkarpaciu potrawy. Zaletą tej książki jest to,...

  • Kto powiedział, że przygotowanie efektownego deseru dla całej rodziny musi wiązać się z dużymi kosztami? Nasi użytkownicy znają sporo przepisów na znakomite i tanie ciasta, które z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Oto ich propozycje. Fot. 123RF/Picsel 1. Maślankowe ciasto z rabarbarem i białą czekoladą Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Dodatek maślanki sprawia, że to ciasto jest wyjątkowo delikatne i wilgotne....