• Informacje na temat:

    jablecznik biszkoptowy

Przepisy na temat: jablecznik biszkoptowy
  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Jabłecznik to ciasto popularne w Małopolsce. Właśnie tam, na dawnych ziemiach Galicji jadało się słodkie szarlotki czy jabłkowe strudle, a różne ich wersje i nowoczesne modyfikacje, królują na tych stołach do dziś. Doskonałe połączenie prażonych jabłek z kruchym ciastem i orzechami stało się tak popularne w innych rejonach Polski, że dziś bez niego nie wyobrażamy sobie świątecznego spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

  • Prosty i pyszny jabłecznik na delikatnym, biszkoptowym cieście

  • Smaczny pomysł na "Biszkoptowy jabłecznik"

  • Sprawdzony przepis na "Biszkoptowy jabłecznik"

  • łatwe, szybkie, bez tłuszczu a przede wszystkim smaczne

  • slinka cieknie...

  • SZYBKIE TANIE-SMACZNE

  • chrupiace ciasto z jablkami

  • Tak szybkiego w wykonaniu, a pysznego w smaku ciasta, jeszcze nie bylo, wymyslilam go sama, ale jest naprawde swietnym eksperymentem polecam sprobowac !, Skladniki na blaszke o wymiarach 28 x 22 cm

  • Prosty przepis na świąteczny piernik. Pieczemy go bez dodatku kakao, więc swój kolor zawdzięcza użytej sodzie i dodatku miodu.

Artykuły na temat: jablecznik biszkoptowy
  • Piotr Kucharski "Na słodko. Domowa piekarnia"

    ...o sobie mówi: “Nazwisko zobowiązuje. Jednak to nie o obowiązku jest w tej książce mowa, ale o pasji, która zakiełkowała we mnie wraz z pierwszym, samodzielnie przygotowanym biszkoptowym omletem...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentowała przepis na aromatyczny jabłecznik. 250 g mąki 70 g cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 160 g masła 4 jajka szczypta soli 75 g cukru 1½ kg jabłek 3 łyżki cynamonu 3 łyżki cukru 20 g masła do podgrzania jabłek lody waniliowe   Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszankę przesiać na blat i posiekać z masłem. Kiedy masło będzie drobniutkie, dodać żółtka,...

  • Dnia 13.09.2012 roku zakończyła się kolejna edycja konkursu Puzzle. Przepis umieszczony na Puzzlu to Biszkoptowy omlet z miodem i malinami autorstwa Taury . Przesłaliście do nas mnóstwo wspaniałych zgłoszeń, toteż wybór zwycięzców nie był prosty. W tej edycji konkursu nagrody postanowiliśmy przyznać: -> m258 -> ewoola -> werka777 ->Maudie ->mikusia89 Zwycięzcą serdecznie gratulujemy, nagrody zostaną wysłane pocztą.

  • Czasochłonne przygotowania do świąt? Nie tym razem. Sięgając po sprawdzone patenty będzie prosto, szybko i pysznie, a do tego nareszcie bez stresu. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczny zawrót głowy znamy wszyscy. Na szczęście na całe to szaleństwo jest jedna, podstawowa rada - wszystko da się ułatwić. Szczególnie w kuchni nie bójmy się sięgać po produkty, które pomogą nam szybciej przygotować się do świąt.Po pierwsze jajka. Tym razem jednak zamiast pracochłonnego pasztetu czy rolady, przygotujmy...

  • Tekstury maliny, to kolejny przepis Krzysztofa Ilnickiego, który mógłby być wykorzystywany w najsłynniejszych restauracjach. Biszkopt malinowy85 g białko75 g cukier kryształ40 g żółtko30 g masło35 g mąka migdałowa60 g mąka pszenna50 g malina mrożona kruszona Przygotować bezę francuską i dodać płynne żółtko. Połączyć z płynnym masłem. Dodać sypkie składniki. Rozsmarować na blasze do pożądanej grubości. Posypać pokruszonymi, zamrożonymi malinami. Piec w temperaturze 170 st C. Warstwa chrupka50...

  • Poznajcie uczestników, którzy zawalczą o miano Polskiego Mistrza Wypieków „Bake Off Junior" i 25 tysięcy złotych. Małgorzata Kosior, 12 lat, Ząbki Zaczęła piec, kiedy miała 9 lat. Jest uczennicą szkoły podstawowej i szkoły muzycznej. Obok szlifowania kulinarnych umiejętności jej największą pasją są: gra na fortepianie, taniec i aktorstwo. Jej specjalnością jest szarlotka według przepisu przekazywanego w jej rodzinie z pokolenia na pokolenie oraz tiramisu według receptury stworzonej przez jej...

  • W czasie weekendu możemy pozwolić sobie nie tylko na dłuższy sen, ale także na królewskie śniadanie, przygotowane bez zbędnego pośpiechu i nerwów. W końcu to właśnie ten posiłek jest najważniejszy! Fot. 123RF/Picsel Weekend to idealny moment na przygotowanie wyjątkowego śniadania, z którego wszyscy domownicy będą zadowoleni. Śniadanie wpływa bowiem na to, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Noc to czas, w którym mamy pełne prawo do całkowitego odpoczynku. Kiedy jednak już się obudzimy, każda...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Zgodnie z tradycją, powinniśmy zacząć je robić z dużym wyprzedzeniem, aby ich smak mógł w pełni się rozwinąć. Fot. 123RF/Picsel Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika. Pojawił się on w Polsce już w XII wieku. Według legendy, ten wspaniały przysmak powstał przez pomyłkowe dodanie do popularnego ciasta z mąki i miodu - miodownika - przypraw korzennych. Piernik...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Do staropolskiej tradycji należy przygotowywanie na święta szczególnych wypieków. Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom. Dziś na ogół chętnie udostępniamy swoje przepisy znajomym, a nawet nieznajomym. W niniejszym opracowaniu znajduje się 130 przepisów na serniki i szarlotki, pierniki i pierniczki, kruche ciasta i ciasteczka, ciasta drożdżowe, biszkoptowe, torty i różnorakie drobne ciasteczka. Najwięcej miejsca poświęcono...