• Informacje na temat:

    jableczki pod chmurka

Przepisy na temat: jableczki pod chmurka
  • Lekkie ciasto niczym chmurka z rozpływającą się w ustach masą z śmietanki i mascarpone, wzbogacone smakiem kwaskowatych malin i przełamane słodyczą bezy. Niebo na talerzu! Dla zapracowanych i lubiących iść na łatwiznę ciasto można przygotować też bez pieczenia – wystarczy na spód ułożyć herbatniki, a wierzch przykryć pokruszonymi bezami i podprażonymi migdałami.

  • Wersja na biszkopcie kakaowym.

  • Delikatny, kruchy spód, przełożony galaretką z malinami, kremem z mascarpone i bitej śmietany, uwieńczony kruchą bezą z migdałami.

  • Ostatnio bardzo popularne ciasto na blogach-musiałam spróbować. Już teraz wiem dlaczego jest tak popularne-bo jest przepyszne,pięknie się prezentuje no i kto nie lubi bitej śmietanki z mascarpone ,bezy,malinowych galaretek i chrupiących migdałków......mniam polecam gorąco.....(w wersji z wiśniami zamiast malin -nazywa się Zemsta teściowej)

  • Wypróbowany przepis na "Ciasto chmurka"

  • To ciasto łączy w sobie pyszny krem śmietankowo-orzechowy, delikatne biszkopty i orzeźwiający mus jabłkowy. Nie wymaga wiele pracy, a efektownie się prezentuje i jest bardzo smaczne.

  • Duża ilość malin, przepyszna beza z migdałami to zasadnicza zaleta, która wyróżnia to ciasto.Trochę pracochłonne, ale czego się nie robi dla doskonałego smaku.

  • ...słodkie ciastko z alkoholem...

  • Pyszne i szybko znikające ciasto na różne jubileuszowe okazje w tym na 10 urodziny Smakera :)

  • Czekoladowy biszkopt przełożony lekkim kremem

Artykuły na temat: jableczki pod chmurka
  • ...Życie na wsi musi być cudowne. Nie dość, że co rano ptaki śpiewają Ci inną melodię, czas płynie wolniej to jeszcze możesz mieć dostęp do świeżych, pachnących, w żaden sposób nie modyfikowanych warzyw i owoców. Jednym słowem żyć nie umierać! Autorka bloga Waniliowa chmurka mieszka poza miastem dlatego oprócz smakowitych przepisów możemy poczytać i zobaczyć jak pięknie na wsi wyglądają pierwsze dni wiosny, a jak wygląda sroga zima. Szczerze powiedziawszy od pewnego czasu bardziej zaczęłam...

  • W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Julia zaprezentowała przepis na tort bezowy przyozdobiony owocami leśnymi. Składniki 7 białek20 g soli350 g cukru pudru½ łyżeczki soku z cytryny½ łyżeczki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik spożywczy600 g malin400 g jagód2 saszetki środka żelującego200 g cukru300 ml śmietanki 36%300 g cukru pudru200 g serka mascarpone500 g borówek300 g truskawek300 g jeżynlistki według uznania do dekoracji Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodać...

  • Rodzinne spotkania, radosna atmosfera i odpoczynek – w ten sposób wielu z nas wyobraża sobie Wielkanoc idealną. Najważniejsze święto chrześcijańskie to także celebracja budzącej się do życia przyrody. Fot. materiały prasoweWypełnione jest wieloma tradycjami, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Istotna część różnorodnych zwyczajów związana jest, oczywiście, z jedzeniem! Wielkanoc nie mogłaby odbyć się bez święconki, śniadania wielkanocnego i długich biesiad przy suto zastawionym...

  • W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Julka zaprezentowała przepis na różowy tort bezowy. Pavlova6 białek300 g drobnego cukru do wypieków1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanejróżowy barwnik Masa z zabajone6 żółtek7½ łyżki cukru75 g białego wina wytrawnegoskórka starta z 1 pomarańczy15 g żelatyny500 g śmietanki 36% Frużelina wiśniowa3 łyżeczki żelatynywoda do zalania żelatyny (tyle, by ją przykryć)750 g wydrylowanych wiśni75 g cukru2 łyżki soku z cytryny Konfitura z owoców leśnych...

  • W ósmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Tomasz zaprezentował jurorom przepis na japoński sernik. Jiggly cheesecake (sernik japoński)250 g serka śmietankowego50 g masła100 ml mleka6 jajek60 g mąki pszennej20 g skrobi kukurydzianej1 łyżka soku z cytryny140 g drobnego cukru Sos pomarańczowy do sernika5-6 pomarańczy4-5 łyżek cukru100 ml likieru pomarańczowegomiód akacjowy do smaku Jiggly cheesecake (sernik japoński)W kąpieli wodnej połączyć serek, masło i mleko. Schłodzić. Oddzielić żółtka...

  • W ramach jubileuszowego wydania Restaurant Week, który trwa od 20 do 31 października, wybraliśmy się do krakowskiej restauracji Pod Katarynką. Zobaczcie, czego możecie się tam spodziewać. 10 edycja festiwalu najlepszych restauracji w Polsce poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. Warto więc skorzystać z możliwości, jakie oferuje Restaurant week i wybrać się na wspólny posiłek. Do końca...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Barbara zaprezentowała jurorom przepis na tort. Blaty czekoladowe195 mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia180 g masła100 g gorzkiej czekolady100 g kakao3 duże jaja280 g cukru2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3/4 szklanki śmietany 18% Nadzienie gruszkowe150 g białej czekolady6 dużych gruszeksok wyciśnięty z jednej cytryny500 zimnego serka mascarpone Czekoladki smakowe300 g gorzkiej czekolady100 g mlecznej...

  • W tegorocznej edycji Whisky Live Warsaw, która odbyła się w dniach 14-15 października w Hotelu Courtyard by Warsaw Marriott Airport, uczestniczyło około 3,5 tysiąca miłośników bursztynowego trunku. Fot. materiały prasowe Wydarzenie odbywało się na dwóch poziomach. Na parterze ulokowano sklep festiwalowy oraz sesje food pairing. Piętro należało do wystawców - dokładnie 55 z 15 krajów. Swoich reprezentantów miały kraje powszechnie kojarzone z produkcją whisky - Szkocja, Irlandia czy Stany...

  • W miniony weekend, we wspaniałych wnętrzach Zamku Dubiecko odbył się drugi już półfinał konkursu BlogerChef. Zupełnie inny niż ten pierwszy, w hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie, ale równie udany. Towarzyszyło mu mnóstwo pozytywnych emocji i świetnej zabawy. Wieczór kuchni szlacheckiej i myśliwskiej Spotkanie rozpoczęło się w piątek, od części integracyjnej, czyli wspólnego gotowania. Gospodarzem wieczoru był szef kuchni Zamku Dubiecko - Janusz Pyra. Pod jego okiem powstało wiele ciekawych...