• Informacje na temat:

    ja zrobić sos chrzanowy

Przepisy na temat: ja zrobić sos chrzanowy
  • Pasztet z kapusty, niecodzienna potrawa z najzwyklejszych składników

    Na gołąbki, bigos, pierogi - kapustę wykorzystujemy bardzo często w polskiej kuchni. A kto już próbował zrobić pasztet za kapusty? Pora się zmierzyć z tą potrawą, która tylko z pozoru wydaje się trudna.

  • Kremowy sos chrzanowy na delikatnym mięsie gotowanej, wołowej pręgi. Uwielbiałem gdy niedzielny obiad rozpoczynał się od aromatycznego wołowego rosołu, a kończył na pysznej wołowinie oblanej gęstym i kremowym sosem chrzanowym.

  • Jak pozytywnie zaskoczyć bliskich w święta

    ...wstawimy ją do piekarnika na ok. 1,5 godziny, a następnie zapieczemy jeszcze przez 15 minut przed planowanym obiadem. Do gotowej szynki możemy przyrządzić kilka prostych sosów, np. śmietanowo-chrzanowy. Szynka Świąteczna doskonale smakuje i na ciepło, i na zimno. Podczas świątecznego śniadania idealnie sprawdzi się schab pieczony lub szynka wędzona Naturrino, przełożone sosem śmietanowo-chrzanowym...

  • Sos chrzanowy pojawia się u mmnie w domu zarówno w Święta jak i na codzień odkąd pamiętam. Jest to mój ulubiony dodatek do wędlin, zwłaszcza tych wędzonych. Przepis jest bardzo prosty, warunkiem sukcesu jest tylko dobry chrzan, reszty nie da się zepsuć. Jeżeli jeszcze go nie znacie, koniecznie spróbujcie zrobić.

  • Świąteczne pogotowie ratunkowe – sposoby, jak zaoszczędzić czas

    ...piekarnika na ok. 1,5 godziny, a następnie podpieczemy przez 15 minut przed planowanym obiadem. Do gotowej szynki możemy przyrządzić kilka prostych sosów i serwować w towarzystwie ziemniaków i surówek. Podczas świątecznego śniadania idealnie sprawdzi się schab pieczony Naturrino, przełożony sosem śmietanowo-chrzanowym, podany w towarzystwie marynowanych śliwek i orzechów. Opakowanie śmietany...

  • Szybki i smaczny sos chrzanowy. Nieodzowny dodatek Wielkanocnych posiłków.

  • Jajka-grzybki

    Składniki na 6 porcji: - 6 jajek, - 3 małe pomidorki, - sos chrzanowy, - majonez, - szczypiorek, - natka pietruszki, - koperek, -kilka liści karbowanej sałaty, sól i pieprz. Przyrządzanie(...) wierzchołka, aby można je było postawić na talerzu. Pomidorki umyć, przekroić na pół, wyjąć miąższ i nałożyć "czapeczki" na jajka. Sos chrzanowy wymieszać z majonezem. Włożyć do szprycy i na każdym...

  • Domowy, aksamitny i kremowy sos o lekko ostrej nucie wzbogaci smak wielu potraw. Jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, dziczyzny, jaj na twardo, pieczeni czy też ozora. W wersji na zimno dobrze komponuje się z rybami i wędlinami. Jest również obowiązkowym dodatkiem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

  • Menu z weselnego przyjęcia Williama i Kate!

    Różyczki szkockiego wędzonego łososia na buraczkowych blinach Mini-tarty z rukwią i szparagami Gotowane szparagi z sosem holenderskim Przepiórcze jajka z solą selerową Szkockie langustynki(...) ziarnistą i glazurą z miodu Paszteciki z wędzonym łupaczem i Guacamole z groszkiem Miniaturowy Yorkshire Pudding i pieczeń z polędwicy wołowej i musem chrzanowym Ciasto Opera Pate de Fruit...

Artykuły na temat: ja zrobić sos chrzanowy
  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    ...z dodatkiem wielkanocnych wędlin.  Na szczęście wyjadanie pozostałości wcale nie musi być nudne. Co jeszcze możemy zrobić z wędlinami, które zostały po świętach? Resztki w cieście A gdyby tak ze(...) wywarem umieszczamy ziemniaki oraz warzywa, których chcemy się pozbyć i gotujemy je na parze. Gdy wywar znacznie się zredukuje, przecedzamy go i dodajemy przecier pomidorowy, gotując aż sos się zagęści...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Kolorowy talerz

    ...beztłuszczowych. Każdy gulasz czy potrawa z mięs duszonych także. Ale już klopsiki w białym sosie koperkowym lub chrzanowym lepiej będą  wyglądać z równie bielutkim ryżem niż kaszą gryczaną. Potrawy(...). Jasne i pomidorowe sosy pasują wizualnie do brązowej kaszy gryczanej, ale nie zawsze pasują smakiem. Kasza ta ma wyrazisty smak i potrzeba jej równie wyrazistego partnera - mięs ciemnych, sosów...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Wielkanocne przysmaki

    ...z dodatkiem majonezu lub samym majonezem czy sosem chrzanowym. W tej wersji nie nadają się one dla małych dzieci (majonez zawiera dużo konserwantów, emulgatorów, stabilizatorów, z kolei sos chrzanowy(...) z paszą czy wodą i zgromadzonych w wątrobie. Jednak domowego pasztetu maluch może skosztować. Najlepiej zrobić go z chudego mięsa dobrej jakości (np. z królika, z piersi kurczaka czy indyka...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Wolna Środa

    ...: wychowywano mnie, żeby troszczyć się o innych, ustępować, rozumieć ich racje. Mam opór, by zrobić komuś krzywdę, uderzyć, zranić. A przecież w tym ćwiczeniu były w sytuacji osoby atakowanej! Kilka lat(...) ma na to szans. Pamięta pani, o czym marzyła dwadzieścia lat temu? - Żeby było mnie stać na wakacje poza domem dłuższe niż dwa tygodnie. I żebym nie musiała na nich jeść kartofli z jajkiem i sosem...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...