• Informacje na temat:

    ja zrobic dorsza w calosci

Przepisy na temat: ja zrobic dorsza w calosci
  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na...

  • Na obiad lub kolację

  • Po romantycznej kolacji we dwoje czas na przepyszny deser brzoskwiniowy z miętową nutką.

  • Takiej zimnej kawce nikt nie odmówi, spokojnie możemy ją podać dzieciom, ciśnienie na pewno im nie podskoczy.

  • pasta z wątróbki dorsza, świetna z białym pieczywem lub tostem( dla amatorów...:). Idealna na przekąskę pod gorzałkę:)

  • Pyszne aromatyczne i szybkie do zrobienia ciekawa odmiana w codziennej kuchni ... jednogarnkowe :P

  • Zakwas buraczany zrobić w domu jest bardzo łatwo. zachęcamy do tego nie tylko raz w roku na Boże Narodzenie. Można go pić również w okresie jesienno-zimowym gdyż jest bardzo zdrowy. Jest świetny na anemię, podczas leczenia antybiotykowego. Dłuższe picie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak więc pamiętajcie nie tylko raz do roku robimy zakwas:)

  • Pyszne i bardzo zdrowe, bomba vit.B i jeszcze raz B.

  • Teb przepis jest bardzo szybki w wykonaniu. Dzięki ograniczeniu przypraw do minimum ryba jest delikatna i maślana. Do tego przepisu możecie wykorzystać oczywiście inne ryby, ja postawiłam na dorsza.

Artykuły na temat: ja zrobic dorsza w calosci
  • Cielecina faszerowana i borowiki oraz Menu na nadchodzacy tydzien.

    ...zrobilam je dzisiaj sama od A do Z w jakas godzine. Sos na bazie swiezych borowikow dopelnil calosci. I tak sezon na borowiki wlasnie sie u nas zaczal choc jest jeszcze zbyt goraco w Akwitani by(...) z kasza bulgur Wtorek, czwartek, piatek - obiady w pracy... w srode pokusze sie o pieczonego dorsza z chorizo, do tego ryz. W sobote jakies Colombo z wieprzowiny z warzywami.  a na kolacje...

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • ​Gdynia na (chłodniejszy) weekend

    Traktowana trochę po macoszemu przy dwóch swoich starszych i bardziej popularnych "braciach" - Gdańsku i Sopocie, Gdynia ciągle walczy o równouprawnienie w Trójmieście. Zupełnie niesłusznie, bo ma wiele urody, uroku i atrakcji.

  • Zrób prezent ukochanej osobie. Wykaż się kreatywnością i wygraj voucher na romantyczną kolację do warszawskiej restauracji Punta Prima! Kuchnia śródziemnomorska to w szczególności ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, świeże owoce i warzywa. Jest lekka, prosta w przygotowaniu, ale i wyrafinowana.   Przepadasz za kuchnią śródziemnomorską? Chcesz zrobić wyjątkowy prezent ukochanej osobie? Wykaż się kreatywnością i napisz nam, jakie danie z kuchni śródziemnomorskiej zaserwowałbyś swojej drugiej...

  • Dieta dla zdrowia i dobrej formy

    .... Poprawia też pracę serca i reguluje ciśnienie tętnicze. Porcja (150 g) dorsza pieczonego ma tylko 110 kcal, więc jest bezpieczny dla twojej figury. Nasiona chia: Łyżka nasion ma tyle wapnia co 1/3 szklanki...

  • Moda na samodzielne produkowanie piwa dotarła także do Polski. Nasi rodacy uwielbiają ten trunek, dlatego wielu z nich decyduje się spróbować swoich sił w roli browarnika. Sekrety domowej produkcji piwa zdradza nam Mirosław Robak - główny piwowar w krakowskiej Starej Zajezdni. Są dwa sposoby na uwarzenie własnego piwa w domu. Pierwszym jest zrobienie go ze słodu (zgodnie ze starą sztuką piwowarstwa), natomiast drugim przygotowanie piwa z tzw. Brewkitu. Warzenie piwa ze słodu daje nam pełne...

  • Naturalnie smaczne

    .... Można podawać je z pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub z pieczywem. Filet z dorsza z kurkami, szalotką i cytryną 2 porcje Poziom trudności: 3 Składniki: 2 filety z dorsza bez skóry (120

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF/Picsel Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co niemiara. To właśnie...

  • Smaki arktyczne

    ...mowy, co więcej, podejrzewam, że w naszym kraju mało kto zasmakowałby w języczkach dorsza na słodko - przy takich potrawach, jak przy niejednym winie, trzeba być na miejscu, żeby docenić ich urok(...) postarajmy się zrozumieć, degustując go, dlaczego tak są przywiązani do śledzia na słodko, do solonego dorsza w śmietanie i peklowanej baraniny podawanej na zimno w święta Bożego Narodzenia. Następnie...

  • Na straganach obok cukinii i kabaczków leżą dynie. Co łączy te warzywa? Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznymi mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.   Trop polski i włoski Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone,...