• Informacje na temat:

    ja zrobić bigos

Przepisy na temat: ja zrobić bigos
  • Malka Kafka: Dieta wegańska jest receptą na zdrowie

    ...będzie tym samym schabowym, ale takiego kotleta można zrobić tak, że trudni go będzie odróżnić od mięsnej wersji. Można zrobić świetny bigos bez użycia mięsa. Są roślinnego pochodzenia substancje...

  • każdy ma swój przepis na bigos a ja podaję swój :))

  • Śliwka na świątecznym stole

    ...bigos bez niej? Również indyk w towarzystwie śliwki broni się doskonale. Poza tym można śliwkę zamknąć w pierogu" - mówi PAP Life dziennikarz kulinarny Paweł Loroch. Kolejne pomysły na wykorzystanie(...) w sezonie robić dżemy, konfitury. Potem je masowo rozdaje, co przynosi nadspodziewane efekty. Nie wiem, co musiałbym kupić, żeby zrobić takie wrażenie na obdarowywanych, jak robią dwa słoiczki moich...

  • chyba każdy ma swój wypróbowany przepis na bigos, mnie akurat najbardziej smakuje taki, wbrew pozorom nie jest zbyt kwaśny ani za tłusty

  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Większość z nas suszy grzyby, by wykorzystać je później w najróżniejszych daniach - przede wszystkim bigosie, zapiekankach, pierogach i zupach. Polacy uwielbiają, gdy na wigilijnym stole ląduje sos zrobiony z własnoręcznie zebranych darów natury. Jak zrobić to poprawnie, szybko i tak, by susz nie stracił na jakości? Istotne jest przygotowanie - grzybów nie powinniśmy myć przed suszeniem...

  • Mam niezbyt fajne wspomnienia związane z bigosem z czasów dzieciństwa, zawsze pełen był tłustego mięsa. Stąd też pomysł by zrobić odchudzony bigos.

  • Jan Kuroń po świętach poleca pizzę... z karpiem

    ...- co ważne - w mniejszych ilościach. - Wiem, że wtedy jest więcej roboty, ale jak czegoś jest niewiele to łatwiej jest nam to zjeść niż kiedy widzimy, że został nam jeszcze np. gar bigosu - zauważa(...) sobie poradnik,jak wykorzystać to, co nam ewentualnie zostanie - podpowiada PAP Life Kuroń. Jedną z propozycji Kuronia na to, co zrobić np. z karpiem, który nam został to... pizza. - Pizza...

  • Pomysłów na bigos jest wiele. Właściwie każdy przygotowuje go inaczej. Ja proponuję mój własny, sprawdzony przepis, na to typowo polskie danie.

  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    ...produkty surowe. Wystarczy zawsze mieć pod ręką żelazny zapas w spiżarni, aby stworzyć coś naprawdę ciekawego i roślinnego. Na co dzień uwielbiam kiszonki, zwykle proponuję je w formie bigosu, jak(...) tych, którzy mają problem z wagą, ciśnieniem, alergią, nietolerancją pokarmową, reumatyzmem i innymi współczesnymi chorobami. Warto oczywiście zrobić badania czy wszystkie wyniki mamy w normie. Wtedy...

  • pyszny kwaśny domowy bigos

Artykuły na temat: ja zrobić bigos
  • Jak ugotować pyszny bigos?

    Hanna Szymanderska, znana autorka wielu książek kulinarnych, radzi jak ugotować pyszny bigos.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Przepis na bigos idealny

    Jeśli do bigosu używasz kapusty kiszonej, musisz ją wcześniej wypłukać w dużej ilości wody. Gdy tego nie zrobisz, potrawa będzie zbyt kwaśna. Robisz bigos z kapusty kiszonej oraz słodkiej? Gotowanie rozpocznij od kapusty słodkiej (ok. 1 godz.). Pod wpływem kwasu mogłaby bowiem stwardnieć.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Kompot i konkurencja

    Do wigilijnej kolacji tradycyjnie podaje się kompot z suszu. Jest z nim trochę tak jak z bigosem, bo w każdym domu smakuje inaczej.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas...

  • ...mieszkanie mi pachnie bigosem :) zrobilam wczoraj i tak mi swojsko sie zrobilo i zimowo i hmmmm, grudniowo wlasciwie. To uroczy okres, kiedy robie...

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

Wideo na temat: ja zrobić bigos
  • Jak pozbyć się resztek po świętach?

    Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Po świętach często zostaje nam w lodówce sporo produktów, które świetnie sprawdzą się na przykład... w bigosie myśliwskim. Piotr Ogiński przedstawił przepis na danie, które świetnie wykorzysta zalegające po świętach kiełbasy i wędliny. Możecie być pewni, że taki obiad podbije serce nawet największego niejadka. (Źródło: Kocham Gotować/x-news)