• Informacje na temat:

    ja ugotować botwinkę

Przepisy na temat: ja ugotować botwinkę
  • Litewski chłodnik na botwince

    Sposób przygotowania 1. Botwinkę z buraczkami opłucz i posiekaj. Bulion zagotuj, włóż do niego botwinkę. Posól do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj na małym płomieniu ok. 15 minut. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami wywaru. Wlej do garnka z botwinką. Dodaj sok z cytryny. Wystudź i wstaw do lodówki na godzinę.  2. Rzodkiewki oczyść, umyj, ogórek obierz. Warzywa...

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Mus z botwinki z młodą fasolką

    Świetnie smakuje z pieczywem.

  • Prosta i pożywna zupa z młodych buraczków. Można ją przygotować z jajkiem albo z młodymi ziemniakami.

  • Prosty przepis na botwinkę

    Składniki: 1 pęczek botwinki 1 duży burak pół pęczka koperku kostka rosołowa szklanka soku z buraków sok z cytryny Przygotowanie: Pokrojoną botwinkę z buraczkami i pół pęczka koperku podduś krótko na maśle, zakwaszając sokiem z cytryny. Osobno ugotuj bulion, dodaj botwinę, 2-3 łyżeczki cukru, szklankę soku (koncentratu) buraczanego (ew. z dodatkiem soku wiśniowego) i duży...

  • botwinkę bardzo lubię są na nią dziesiątki przepisów. Oto jeden z nich

  • Sałatka wiosenna z botwinką i jajkiem

    Składniki: pęczek botwinki jajko ugotowane na twardo cebula oliwa z oliwek sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Pokrój botwinkę i młodą cebulkę, wymieszaj. Dołóż do nich pokrojone w cząstki ugotowane jajko. Całość polej sosem przygotowanym z 3 łyżek oliwy, 2 łyżek soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Do tej sałatki możesz dodać, według uznania i upodobań: pokrojone pomidory...

  • Wracasz zmęczony z pracy. Jesteś głodny, ale dopiero wstawiłeś ziemniaki. Jest sposób by przyspieszyć ich gotowanie.

  • Sałatka z botwinki

    Składniki: - 1 pęczek botwinki, - 3 jajka, - sól, pieprz, - 1 łyżka soku z cytryny, - 1/4 szklanki oleju Przygotowanie: Z buraczków odciąć liście. Buraczki cieniutko obrać i ugotować w osolonej wodzie, kiedy już będą miękkie, wlać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia. Liście dokładnie umyć. Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Schłodzone...

  • Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie.

Artykuły na temat: ja ugotować botwinkę
  • Botwinka, moje marzenie

    I jeżeli komuś przez zimowe i wiosenne miesiące marzyło się carpaccio z buraka (ugotować na parze, obrać, pokroić na cieniusieńkie plasterki i skropić kremem z balsamico - mmm, pychota!), to właśnie teraz ma szanse, by zrealizować swoje najdziksze fantazje!  Botwinka jest doskonałością, dowodem na istnienie Boga, może być jedzona w sałatce, albo w zupie, jak kto lubi. W tradycyjnej kuchni...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    .... Jeśli używasz suszonej fasoli, namocz ją wcześniej w wodzie, najlepiej przez noc. Botwinkę posiekaj i duś na maśle przez 3-4 minuty, dopraw solą i pieprzem. Policzki podawaj w sosie, w którym się...

  • Ewa Wachowicz to osoba, o której można napisać naprawdę wiele. Zdobyła tytuł Miss Polonia, była rzecznikiem prasowym rządu, prowadzi autorski program kulinarny „Ewa gotuje”. Zapytaliśmy ją o kulinarne inspiracje na święta i nie tylko. fot. AKPA.PL Zacznijmy od zbliżających się świąt. Jakie ma pani plany w tym roku? - Tradycyjnie to ja organizuję Wigilię, do mnie zjeżdża rodzina. Uwielbiam te wszystkie przygotowania, gotowanie, pieczenie, zapachy... A jakie potrawy planuje pani na kolację...

  • Sałatka z botwinką

    Z buraczków odciąć liście zachowując je do sałatki, buraczki ugotować, ostudzić, obrać, pokroić w plasterki. Sałatę umyć, szczypiorek i cebulkę z dymki...

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Nareszcie młode warzywa

    Młode warzywa to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych, które możemy wykorzystać właściwie w 100 proc. nie tylko na surowo, ale także po ugotowaniu. W przeciwieństwie do dojrzałych, a zwłaszcza tych długo przechowywanych, młode jarzyny mają bowiem delikatne tkanki. Dlatego wystarczy kilkanaście minut, by je ugotować, nie tracąc przy tym wielu cennych składników. Młode, soczyste jarzyny...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Polskie smaki i aromaty

    ...i podsmaż pokrojony czosnek. Wlej wino, dodaj rozmaryn oraz posiekaną botwinkę. Odparuj do połowy. Wlej maślankę ze śmietaną i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....