• Informacje na temat:

    ja rozkładać setwetke

Przepisy na temat: ja rozkładać setwetke
  • Na obiad lub kolację

  • Po romantycznej kolacji we dwoje czas na przepyszny deser brzoskwiniowy z miętową nutką.

  • Ja sobie radzić w niepowodzeniach kulinarnych

  • Wypróbowany przepis na "Kisz z groszkiem - na ciepło i na zimno 1. Jeżeli używasz surowej ciecierzycy, najpier namocz ją."

  • Galaretka niby nic takiego, a jednak wszyscy ją uwielbiamy, a do tego ma tak niewiele kalorii ;P Najczęściej podajemy ją w pucharkach, ja jednak ostatnio podałam ją troszkę inaczej... chcecie zobaczyć? Zapraszam :)

  • pychotka dla miłośników nalesników z nieco innym farszem....

  • Mizerie w takim wydaniu wole najbardziej

  • Tym razem namawiam do własnoręcznego przygotowania cukry waniliowego, który jest świetnym dodatkiem do wszelkich deserów i dań na słodko. Wiadomo, że w sklepach kupujemy, często nieświadomie, cukier wanilinowy, który z prawdziwą wanilią nie ma nic wspólnego. A tymczasem bez wysiłku i tanim kosztem możemy mieć własny cukier z prawdziwą wanilią.

  • Gofry z ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla zwykłych gofrów, szybka i prosta, wszystko co musimy zrobić to wyjąć ciasto francuskie z lodówki, użyć ulubionego nadzienia, zapiec i gotowe... :) Polecam jako szybką przekąskę, idealnie nadają się na niezapowiedziane odwiedziny gości. :)

  • Nie mam czasu przygotowywać ani jeść wymyślnych śniadań. Zależy mi na szybkości przygotowania, co nie znaczy, że rezygnuję ze smaku. Ot - zwykła jajecznica, ale ja wymyśliłam bardzo prosty sposób, by ją urozmaicić :)

Artykuły na temat: ja rozkładać setwetke
  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • W czasach, gdy bez problemu możemy kupić podrobione ubrania, kosmetyki i telefony raczej nikogo nie dziwi fakt, że fałszuje się także jedzenie. Na liście oszukanych produktów znajduje się m.in. śmietana. Jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Fałszowanie jedzenia nie jest wymysłem współczesnych producentów żywności. Proceder ten jest stary jak świat - starożytni Rzymianie narzekali na sfałszowaną mąkę, a Grecy denerwowali się, gdy sprzedawcy rozcieńczali wino wodą. Sytuacja niewiele zmieniła się...

  • Kiedyś stanowiła kulinarną ciekawostkę, znaną wyłącznie wielbicielom żywieniowych nowości. Dziś persymona (nazywana też owocem kaki) coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Fot. 123RF/Picsel Chińska śliwka, hurma wschodnia, persymona hebanowiec wschodni lub kaki - wszystko to nazwy tego samego owocu, który powoli staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. Na pierwszy rzut oka, persymonę bardzo łatwo pomylić z niedojrzałym pomidorem. Jednak wystarczy jej spróbować, aby zauważyć...

  • Mąka to jeden z najczęściej używanych przez nas produktów kuchennych, który wykorzystuje się niemal w każdym regionie świata. Co warto wiedzieć na jej temat? Fot. 123RF Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Niestety, wiedza na temat mąki zazwyczaj bywa ograniczona, a wiele kwestii z nią związanych stanowi dla nas nie lada zagadkę. Jak je dzielimy? Co oznaczają...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Po latach zmagań lekarzy i dietetyków z epidemią otyłości, pojawiło się światełko w tunelu, któremu na imię stewia. Od kilkunastu miesięcy robi prawdziwą furorę nie tylko w dziedzinach związanych ze zdrowym stylem życia i odchudzaniem, ale również w branży kulinarnej. O stewii mówi się, że jest niemal 300 razy słodsza od cukru, a zawiera śladowe ilości kalorii i właściwie zero substancji szkodliwych, jest więc przyjazna nie tylko naszej figurze, ale także chroni zęby przed wyniszczającym...

  • Każdy z nas posiada lub odziedziczył np. po Babci czy Mamie zeszyt z garścią sprawdzonych przepisów. Ja taki posiadam i od czasu do czasu z niego korzystam, szukam przepisów i inspiracji wertując lekko powycierane już kartki. Dlaczego o tym mówię? Bo przeczesując Internet natrafiłam na bloga "Brulion z przepisami". Tak się składa, że kolejny raz zachwycam się opowieściami do których tylko dodatkiem są przepisy. Jak zwykle ujmują mnie zdjęcia, zrobione w sposób profesjonalny i awangardowy...

  • Mamy zaszczyt przedstawić Wam szczęśliwych laureatów konkursu i ich wspaniałe prace. Bardzo serdecznie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Wybór zwycięzców na prawdę nie był prosty ponieważ nadesłaliście do nas mnóstwo wspaniałych i pomysłowych zgłoszeń. Pierwsza nagroda powędruje do Pani Beaty     Drugą nagrodę postanowiliśmy przyznać Pani Paulinie   Trzecią nagroda otrzymuje Pani Joanna Za wspaniałą prezentacje w programie Power Point, której niestety nie jesteśmy w stanie całej...

  • Czasem zdarza się tak, że zupełnie niepozorne produkty zawierają bardzo szkodliwe substancje. Ich spożycie może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a w szczególnych przypadkach nawet śmierć. Oto lista tych, na które powinniście szczególnie uważać. Ziemniaki wydają się być niegroźne i tak faktycznie jest w większości przypadków. Jednak zjedzenie zielonego ziemniaka może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości w tym wymioty, ostrą biegunkę, zapalenie nerek, a nawet śpiączkę....

  • Czy konserwanty są szkodliwe dla zdrowia? Jak oddziałują na ludzki organizm? Czy powinniśmy się bać konserwantów?    Fot. 123RF.COM Konserwanty zostały wymyślone po to, by przedłużyć trwałość produktu - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia. Ekspert wyjaśniła, że nie każdy konserwant nadaje się do każdego produktu, a to reguluje ustawa. Konserwanty zajmują oznaczenia od E200 do E299, a więc całkiem sporo. Z założenia substancje te mają chronić...