• Informacje na temat:

    j „kompot” z sliwek

Przepisy na temat: j „kompot” z sliwek
  • Kompot śliwkowy

    Kompot możesz przyprawić według własnego uznania. Jego smak wspaniale dopełni dodatek kardamonu i skórki pomarańczy.

  • U nas w domu robienie przetworów, czyli zapasów na zimę, idzie pełną parą. Czas na śliwki.

  • Ciasto z owocami z kompotu

    Wykorzystaj przetwory, które zrobiłaś latem.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kompot ze śliwek"

  • ...wody, po czym dodać do śliwek w winie. Całość jeszcze raz zagotować. Filety podawać z sosem winnym ze śliwkami. Nasza rada Kompot ze śliwek można zastąpić suszonymi śliwkami. Umyte owoce należy wtedy...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kompot ze śliwek"

  • Smak późnego lata

    .... Jak śliwka nie tylko w kompot Śliwki (łac. prunus) są źródłem zdrowych cukrów, kwasów organicznych, soli mineralnych, witaminy A i E, witamin z grupy B, a także witaminy C, potasu, błonnika...

  • Urodzinowe lizaczki dla dorosłych.

  • Jak poczuć się lekko po świętach?

    W poświątecznym czasie starajmy się słuchać swojego organizmu. Przede wszystkim powróćmy do jedzenia 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Nie zapominajmy o piciu dużej ilości wody, która oczyści nasz organizm. Zrezygnujmy ze słodzonych napojów. Dobrym pomysłem jest również sięganie po ziołowe napary. Warto przygotować sobie ciepły kompot z suszu, który reguluje trawienie i pracę...

  • Przepis wart wypróbowania: "Wigilijny kompot"

Artykuły na temat: j „kompot” z sliwek
  • Kompot i konkurencja

    Do wigilijnej kolacji tradycyjnie podaje się kompot z suszu. Jest z nim trochę tak jak z bigosem, bo w każdym domu smakuje inaczej.

  • Kompot z suszu dla wielu osób, delikatnie mówiąc, nie jest ulubionym daniem na wigilijnym stole. Szczególnie nie lubią go dzieci oraz osoby wrażliwe na intensywne smaki i zapachy. Znaleźliśmy sposoby na poprawę jego smaku oraz ciekawy napój "na zastępstwo". Kompot z suszu może być prawdziwą zmorą, szczególnie dla maluchów. / 123rf.com Wiele osób broni kompotu z suszu przede wszystkim ze względu na jego właściwości wspomagające trawienie. Jest idealny do picia w trakcie spożywania...

  • Czas na lecznicze mikstury

    Pełnia lata to czas na przygotowanie przetworów, które jesienią i zimą pomogą nam szybciej wrócić do zdrowia. Aronia i pigwa wyleczą przeziębienie, wiśnie ukołyszą do snu. Bursztyn złagodzi ból głowy i rozgrzeje obolałe stawy, śliwki pomogą przy zaparciach. Sok lub kompot z jagód skutecznie leczy biegunkę i zatrucie pokarmowe.

  • Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dziś dzbanki wypełnione po brzegi tym orzeźwiającymi napojem pojawiają się na stole głównie podczas wieczerzy wigilijnej. Jednak wielu dietetyków uważa, że powinniśmy sięgać po niego znacznie częściej. Dlaczego warto się do niego przekonać i jak przygotować kompot, który trafi w...

  • Jakie wino do świątecznych potraw?

    Chcesz zaskoczyć bliskich? Oprócz kompotu z suszonych owoców podaj dobre wino! Podpowiadamy, która etykieta będzie pasowała do świątecznych pierogów, jak podkreślić smak ryby, a także zdradzamy przepis na najlepszy "grzaniec"

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i suszonych...

  • Gruszka doda urody

    ...procesy trawienne, przeciwdziałają zaparciom. Dzięki właściwościom dezynfekującym i moczopędnym wspomagają leczenie, chorób układu moczowego oraz kamicy nerkowej. W medycynie chińskiej kompot z gruszek...

  • Wiele osób w Wigilię unika picia tradycyjnego kompotu z suszu. To duży błąd, gdyż ten napój ma wiele prozdrowotnych właściwości, o których wiedziały już nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dziś dzbanki wypełnione po brzegi tym orzeźwiającymi napojem pojawiają się na stole głównie podczas...

  • Polki i węgierki

    ...​W knedlach, w cieście, w czekoladzie. Owoc znany, ale niedoceniany. Wiemy, że dobrze śliwkami nadziać schab, że produkuje się z nich śliwowicę i że wspomagają trawienie. Jak je kupować, by nie wpaść jak śliwka w kompot?

  • Wydaje ci się, że polska kuchnia nie ma przed tobą tajemnic? Przekonaj się, czy znajomość produktów spożywczych, jest dla ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień Polskiej Żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. Zapoznaj się z alfabetycznym zestawieniem polskich produktów. A jak Auflauf Czy komukolwiek ta niemiecko brzmiąca nazwa coś mówi? Podpowiadamy - to znana wszystkim zapiekanka - danie jednogarnkowe z makaronów, mięs, serów oraz jarzyn, które...