• Informacje na temat:

    irlandzkie bułeczki na wodzie

Przepisy na temat: irlandzkie bułeczki na wodzie
  • Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nietolerujące mleka.

  • Tradycyjne irlandzkie bułeczki, smaczne i sycące. Więcej na paulinka-to-ja.blogspot.com Zapraszam!!

  • Kawa na mroźne dni.

  • Można je podawać : 1. polane stopionym masłem i oprószone startym serem, 2. okraszone skwarkami 3. jako dodatek do zup 4. jako dodatek do pieczeni, z gęstym sosem.

  • Idealna podstawa do surówek

  • Przepyszne bułeczki, łatwe i szybkie w wykonaniu zwarte, nie kruszą się i są bardzo mięciutkie. Średnio wychodzi 8-9 bułeczek.

  • Swojskie pieczywo, trzeba więcej?

  • Irish stew czyli irlandzka potrawka to danie jednogarnkowe składające się z duszonej baraniny (lub wołowiny) duszonej z warzywami (marchewką, cebulą, ziemniakami) w gęstym sosie.

  • Smaczny pomysł na "Irlandzki gulasz mięsny"

Artykuły na temat: irlandzkie bułeczki na wodzie
  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą. Ciasto: 0,5 kg mąki 550 280ml ciepłego mleka 8g suchych drożdży 100g masła 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 100g mąki pszennej 50g cukru pudru Konfitura z pomarańczy: 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych dwie garście...

  • Woda różana w Polsce nie jest produktem rozpowszechnionym. Mało kto wie, że nie jest używana tylko jako składnik kosmetyków, maseczek i kąpieli, ale i jako pyszny dodatek do jedzenia! Fot. 123RF.COM/PICSEL Woda różana jest produktem ubocznym, który powstaje przy produkcji olejku różanego. Początkowo była wytwarzana jedynie w krajach arabskich, jednak obecnie rozpowszechniona jest niemal na całym świecie. Woda różana jest popularna nie tylko w kuchni arabskiej, ale i azjatyckiej. Bardzo...

  • Aby wydobyć z liści herbaty naturalny smak i głębię aromatu, należy do jej zaparzenia użyć świeżo przefiltrowanej wody. Tylko wówczas możemy liczyć na to, że do wody nie przedostaną się szkodliwe toksyny i inne niepożądane zanieczyszczenia,, które płyną z naszych kranów wraz z wodą wodociągową. Fot. 123RF/PicselJuż w poniedziałek, 3 września, we wszystkich sklepach sieci Biedronka można kupić zestaw - dzbanek filtrujący wodę Aquaphor Jasper wraz z super prezentami w promocyjnej cenie...

  • Latem częściej przypomina się nam o konieczności picia wody. Nie mamy zaufania do "kranówki", więc sięgamy po wodę butelkowaną. Jednak wybór wcale nie jest prosty, bo, jak się okazuje, woda wodzie nierówna. Fot. materiały prasowe Woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, nie tylko gasi pragnienie, ale jest również rozpuszczalnikiem wielu związków powstających w procesach metabolicznych. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, dorosła kobieta...

  • O tym, dlaczego warto zadbać o samodzielne uzdatnianie wody nie trzeba nikomu mówić. Woda pokonując setki kilometrów w miejskich wodociągach zwykle ulega ponownemu zanieczyszczeniu. Jak prawidłowo uzdatnić wodę w domu i co powinniśmy z niej odfiltrować? Fot. 123RF/PicselChoć zakłady wodociągowe same uzdatniają wodę, po przebyciu całej drogi do kranu, wymaga ona ponownego oczyszczenia, zanim trafi do naszych szklanek. Możemy to zrobić niskim kosztem, przy pomocy dzbanków filtrujących lub...

  • Źródlana, mineralna, stołowa. Wysoko, średnio lub niskozmineralizowana. Gazowana, lekko gazowana, niegazowana… Po którą wodę sięgasz najczęściej? Która najlepiej wpływa na nasze zdrowie? Przed dokonaniem wyboru dowiedz się, jaka będzie dla Ciebie najlepsza. Fot.123RF Zanim butelka z wodą trafi na sklepową półkę, musi spełnić rygorystyczne kryteria bezpieczeństwa zdrowotnego. Rodzaje oraz procedury jej wydobycia określone zostały w rozporządzeniu Ministra Zdrowia. Te więc wody, które możemy...

  • Dlaczego ulubiona herbata nagle traci smak? Czemu kawa, którą kupujemy od lat, ma po zaparzeniu dziwny posmak? Fot. 123RF/Picsel Zwykle winą obarczamy producenta i uważamy, że zaczął sprzedawać ziarna czy susz gorszej jakości. Tymczasem w wielu przypadkach smak gorących napojów psuje woda, której używamy do zaparzenia. Jak prawidłową ją przygotować, by gorący napój był doskonały? W Japonii parzenie herbaty urosło do rangi sztuki, bariści przez lata zgłębiają techniki przygotowywania idealnej...

  • Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że picie odpowiedniej ilości wody jest bardzo ważne dla zdrowia. Wiele osób sięga tylko po wodę mineralną czy źródlaną, bojąc się jak ognia spożycia wody z kranu. Co jest prawdą o wodzie dostarczanej przez wodociągi? Fot. 123RF/Picsel Polacy niechętnie decydują się na wypicie „kranówki". Z dawnych lat wdrukowane mamy, że wypicie wody prosto z kranu skończy się rozstrojem kiszek, bólem brzucha lub inną dolegliwością. W 2009 roku TNS OBOP przeprowadził...

  • Ryż w różnej postaci bardzo często gości na naszych talerzach, a jego spożycie w naszym kraju nieustannie wzrasta. Warto więc wiedzieć, że możemy wykorzystać nie tylko jego ziarna, ale nawet wodę w której były gotowane. Fot. 123RF Jakiś czas temu pisaliśmy o nietypowych zastosowaniach wody z gotowania ziemniaków. Okazało się, że temat ten bardzo was zainteresował, dlatego postanowiliśmy zbadać go nieco głębiej. Jakie jeszcze produkty, które zazwyczaj uznajemy za odpadki, możemy ponownie...