• Informacje na temat:

    indyk z wątróbką

Przepisy na temat: indyk z wątróbką
  • Indyk faszerowany wątróbką

    Sposób przygotowania 1. Składniki marynaty wymieszaj. natrzyj nią mięso. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Namocz bułkę w mleku, wymieszaj ją z posiekaną i podsmażoną wątróbką, bułką tartą, jajkiem, masłem, natką pietruszki, pieczarkami i przyprawami.  2. Faszeruj mięso. Zawiń je sznurkiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym z cytryną i piecz godzinę w temp. 180 st. C. Dekoruj listkami laurowymi.  

  • Wypróbowany przepis na "Indyk korzenny"

  • Podroby z kurczaka i indyka

    ..., osuszyć. Odkroić na 2/3 wysokości, wydrążyć środki. Odrzucić gniazda nasienne, miąższ pokroić na drobne kawałki. Wymieszać z posiekaną wątróbką. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym...

  • Smaczny pomysł na "Indyk z cielęciną"

  • Indyk z kasztanami

    ...z wątróbką, jabłkiem, szalotkami, pietruszką i kasztanami. Dodaj koniak. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie jest zbyt suche dodaj śmietankę. 3. Indyka napełnij masą kasztanową(...)Składniki na 12 porcji: - 1 indyk ok. 2 kg, - 1 puszka piure kasztanowego (40 dag), - 1 winne jabłko, - 30 dag mielonej cielęciny, - 10-15 dag wątróbek drobiowych, - 3-4 szalotki, - kilka...

  • inny sposób na wątróbkę

  • Jak przyrządzić smaczne dania z wątróbki?

    ...z jabłkami Składniki na 1 porcję: 1 jabłko 1 cebula 125 g wątroby z indyka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła sól, gruby pieprz szałwia 75 g jogurtu naturalnego  Przygotowanie: Jabłko(...) minut Jedna porcja zawiera 2600 kJ/621 kcal     Mini szaszłyki z wątroby z owocami Składniki na 4 porcje: 4 kawałki (po ok 75 g) wątroby z indyka 8 plastrów bekonu 3 łyżki...

  • Przepis dla smakoszy wątróbki drobiowej.

  • Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami

    Po 3 udka z indyka i z kurczaka umyj, obsmaż, zalej wodą, dodaj 2 marchewki, jedną pietruszkę, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe i ugotuj do miękkości. 2 większe cebule pokrój i zeszklij na kopiastej łyżce masła. Dodaj do niej 50 dag wątróbki drobiowej i podsmaż. Ugotowane, przestudzone mięso oddziel od kości i razem z warzywami i wątróbką przepuść dwa razy przez maszynkę. Dodaj...

Artykuły na temat: indyk z wątróbką
  • Indyk nadziewany drobiową wątróbką

    Umytego indyka natrzyj solą. Wątróbkę oczyść z błonek i drobno posiekaj. Żółtka utrzyj z masłem, dodaj wątróbkę, bułkę tartą, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz rodzynki. Do tak przygotowanego nadzienia dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj. Napełnij indyka farszem (miejsce po wolu, a nie jamę brzuszną jaku kurczaka) i ułóż go w brytfannie grzbietem do spodu. Posmaruj roztopionym masłem...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Wątróbka na trzy sposoby

    ...drobiowy z wątróbką Składniki 4 porcje: 1 kura, 120 g marchwi, 100 g selera, 80 g selera naciowego, sól, pieprz, natka pietruszki, 200 g wątróbek drobiowych, 50 g bułki tartej, 2 ząbki czosnku(...) dodać posiekaną natkę, ewentualnie dosolić. Indyczy przysmak Składniki na 4 porcje: 600 g wątróbek z indyka, 400 g młodej zielonej fasolki szparagowej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    ..., herbata lipowa. Drugie śniadanie  Sałatka z cytrusów, herbata zielona lub pięć biszkoptów, pomarańcza, herbata owocowa. Obiad Zupa-krem czosnkowa, ziemniaki z wody, buraczki, indyk w sosie...

  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...

  • Jak zwiększyć wchłanianie żelaza u chorych na anemię

    ...szpinaku, oliwą i czosnkiem. Woda z cytryną. Drugie śniadanie Kanapka z wędliną z indyka, listkiem szpinaku, pomidorem, a także jogurt grecki ze szczypiorkiem. Obiad Zupa grzybowa, miks z mięsem...

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. Fot. 123RF/Picsel We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki...

  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    ...kiełbasą. Pasztet z wątróbką zaba o wzrok i... urodę Wątróbka jest jednym z najbogatszych źródeł wit. A, która zapobiega tzw. kurzej ślepocie, utrzymuje w zdrowiu skórę, włosy, paznokcie i chroni(...), i poprawia ruchomość stawów. Będziesz jeszcze zdrowsza! Do galarety dodawaj chude mięso, np. ugotowanego indyka, cielęcinę i jarzyny ugotowane na półtwardo, mogą to być warzywa korzeniowe, brokuły, kalafior...

  • Jedni ją uwielbiają, z kolei inni unikają jej jak ognia. Okazuje się jednak, że wątróbkę można przygotować w taki sposób, aby ze smakiem zjadł ją nawet największy niejadek. Fot. 123RF/Picsel Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Już od dzieciństwa mamy i babcie, zmuszające nas do jej zjadania, jak mantrę powtarzały, że wątróbka to samo zdrowie. W istocie, miały rację. Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju mięsa to jeden z najlepszych sposobów na walkę z...