• Informacje na temat:

    indyk w owocach

Przepisy na temat: indyk w owocach
  • Tuszka z owocami

    Sposób przygotowania 1. Indyka umyj w zimnej wodzie i dokładnie osusz. Natrzyj od środka i od zewnątrz majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki.  2. Pomarańcze polej wrzątkiem, obierz(...) pomarańcze, połówki moreli i mango. Podsmaż na maśle. Śmietankę wymieszaj z resztą soku i miodu, zmiażdżonym czosnkiem, goździkami, korą cynamonu i przyprawą do pierników. Podgrzewaj 3-4 minuty.  3. Indyka...

  • Sprawdzony przepis na "Indyk z owocami"

  • Indyk zapiekany w sosie z pomarańczy

    Sposób przygotowania Filet myjemy i przekładamy do małego garnka, dodajemy łyżeczkę soli i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 15 minut. W rondelku gotujemy sok pomarańczy, złote owoce, suszone wiśnie, paprykę, imbir, kurkumę i pieprz. Po zagotowaniu wszystkich składników odstawiamy do wystudzenia. Indyka wyjmujemy z wody, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, a następnie w naczyniu żaroodpornym...

  • wykwintne danie, które będzie nie tylko ucztą dla Twojego podniebienia, ale również ozdobą Twojego stołu

  • Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem

    Skoro często sięgamy po kanapki to zadbajmy o ich różnorodność, bo jak wiadomo różne produkty są źródłem różnych składników odżywczych. W tym przypadku świetnie sprawdzą się suszone śliwki kalifornijskie. Alternatywą dla miłośników szynki i żółtego sera może być kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich. Przepis autorstwa Mariety Mareckiej.

  • Wypróbowany przepis na "Indyk faszerowany owocami"

  • Indyk z owocami

    Składniki na 12 porcji: - sprawiona tuszka indyka (ok. 4 kg), - banan, brzoskwinia, - 2 mandarynki, - garść rodzynek, - mała główka czosnku, - 2 łyżki masła, Na marynatę: - 3 łyżki oliwy, - 5 łyżek soku z pomarańczy, - łyżeczka soku z cytryny, - łyżeczka imbiru, kolendry, - cynamonu Przygotowanie: Indyka umyć i osuszyć. Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią całą tuszkę...

  • Smaczny pomysł na "Kurczak w owocach"

  • Indyk w maladze

    ...czerwonego wina, - sól, cukier Przygotowanie: 1. Indyka pokroić w plastry, ułożyć na półmisku na sałacie. Na każdym plastrze mięsa ułożyć dekorację z owoców. 2. Żelatynę wymieszać z zimnym rosołem, spęczniałą połączyć z winem i gotować, aż się żelatyna rozpuści. Przyprawić cukrem i solą. Ostudzić. Zalać indyka i owoce. Odstawić do zastygnięcia. Czas przygotowania: 35 minut 1 porcja: 310

  • Wypróbowany przepis na "Indyk z owocami w galarecie"

Artykuły na temat: indyk w owocach
  • Indyk z owocami

    ... W filecie natnij otwór i delikatnie rozbij mięso. Obsyp solą, pieprzem i wstaw do lodówki. Kieszonkę mięsną nafaszeruj żurawiną (ilość zależy od upodobań). Otwór zszyj. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż filet z indyka z dwóch stron, po czym przełóż go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. 10 minut przed końcem zdejmij pokrywkę, aby...

  • Karambola to egzotyczne cudo, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale także właściwościami leczniczymi. Odkryjmy ten owoc ceniony w azjatyckiej medycynie ludowej i wykorzystajmy jego możliwości również w naszych kuchniach. Smak i zdrowie gwarantowane! Fot. 123RFLubimy eksperymentować w kuchni i coraz częściej wychodzimy naprzeciw nowym smakom. Nierzadko, zamiast tradycyjnych, polskich owoców, wybieramy te egzotyczne. Nic zatem dziwnego, że coraz większym zainteresowaniem cieszy się karambola,...

  • Pierś z indyka z morelami

    ...posmarować miodem.  Brukselkę oczyścić, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Indyka pokroić w grube plastry, podawać z brukselką, polać sosem spod mięsa.  Zobacz także:

  • Jeżeli nigdy dotąd nie słyszałeś o lucumie, najwyższa pora, aby to zmienić. Z pewnością nawet się nie domyślasz, jak ciekawe działanie ma ten egzotyczny owoc. Fot. 123RF/Picsel Lucuma to owoc drzewa Pouteria lucuma, rosnącego w Ameryce Południowej. Jego wygląd przypomina nieco ugotowane żółtko jaja. Jednak w naszych sklepach bardzo trudno spotkać te owoce w ich naturalnej, świeżej postaci. Zwykle dociera do nas w formie proszku, przypominającego brązowy cukier. Często określa się go "złotem...

  • Indyk z musem z buraków i gruszek

    Piersi z indyka oczyść i podsmaż na grillowej patelni. Buraki i gruszki po obraniu zetrzyj do garnka na tarce o grubych oczkach. Dodaj pokrojone w kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Zawartość garnka gotuj 10 minut, następnie zmniejsz ogień i duś 1,5 godziny pod przykryciem. Całość co jakiś czas mieszaj, aby mus się nie przypalił. Gdy zgęstnieje, polej...

  • Pasują do sałatek, deserów, na grilla, jako przekąska i dodatek do obiadu. Mowa oczywiście o owocach! Pyszne i zdrowe, 1 lipca mają swoje święto – Międzynarodowy Dzień Owoców. Na czerwono Czerwone owoce zawierają witaminę C, beta-karoten, prowitaminę A, potas i błonnik. Są także źródłem przeciwutleniaczy. Do wyboru mamy całe pyszne „towarzystwo": truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie. Jako że sezon na truskawki będzie się pomału zbliżać do końca, korzystajmy z tych owoców póki czas! Warto je...

  • Rozmaitości z indyka

    Gulasz indyczy Składniki na 4 porcje : 2 cukinie,15 dag pomidorków koktajlowych, 60 dag filetu z piersi indyka, 2 łyżeczki margaryny,1 limonka, sól, 250 ml śmietany kremówki, pieprz, 300 ml bulionu warzywnego (z kostki), 2 łyżki serka topionego, 2-3 gałązki kolendry, 4 bułeczki żytnie, 4 kwiaty nasturcji do dekoracji. Cukinię, umyć, pokroić w grubą kostkę. Filet z indyka...

  • Wraz z nadejściem wiosny, wyczekujemy pierwszych smaków dojrzewających w słońcu owoców i warzyw. Półki w sklepach i na placach targowych uginają się od ciężaru sezonowych pyszności. Mimo że wspaniale smakują i zawierają wiele witamin, czasami mogą wywoływać groźne reakcje alergiczne. Lista alergennych owoców jest dość długa. Ze względu na reakcje krzyżowe, często uczulają nas ananasy, melony, mango, winogrona. Warto pamiętać o tym, że owoce, które wywołują reakcje alergiczną występują w wielu...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

  • Zdrowa i smaczna owsianka to idealny pomysł na śniadanie. Zagwarantuje ci energię do działania przez cały dzień. SKŁADNIKI - 5 łyżek płatków owsianych - 150 ml mleka - 1/2 jabłka - 8 borówek - 1 nektarynka bądź inny owoc np. maliny - 4 posiekane orzechy laskowe albo łyżeczka płatków migdałowych PRZYGOTOWANIE Krok 1Mleko zagotowujemy w garnku. Zalewamy nim płatki owsiane i odstawiamy na parę minut, aby płatki napęczniały.Krok 2Pół jabłka kroimy w drobną kostkę bądź ścieramy na tarce o grubych...