• Informacje na temat:

    indyjski sos miodowy

Przepisy na temat: indyjski sos miodowy
  • Kilka prób i zmian w proporcjach przypraw zaowocowało chyba nawet całkiem dietetyczną wersją butter chcken. Danie robi się szybko i w zasadzie nic nie trzeba przy nim kombinować, to jest to co lubię;P Nie marynuję kurczaka przez całą noc i nie piekę go w piecu tandoori, ale smakuje nie gorzej niż oryginał.

  • Polędwiczki z kurczaka marynowane w aromatycznych przyprawach i duszone w soku pomarańczowym są tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach.

  • Dawniej gulasz był prostym daniem pasterskim. Na stokach gór obierano cebulę i smażono ją z kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym...

  • danie trochę inspirowane przepisem który zobaczyłąm w "smakach miasta"

  • Przepis wart wypróbowania: "Miodowy filet w sosie tymiankowo-oliwkowym"

  • Coś innego, ale bardzo smacznego.

  • Dip majonezowo-miodowy to zdecydowanie mój ulubiony dip ;) Uwielbiam go jako dodatek do ryżu, shoarmy, czy grilla. Za sprawą miodu jest lekko słodki co świetnie się komponuje się z większością mięs. Na zdjęciu podany w towarzystwie indyjskich chlebków naan.

  • Indie to kraj niezwykłych kontrastów, różnorodności kultur i religii, które współistnieją obok siebie, co znajduje odzwierciedlenie w bogactwie kuchni. Dania kuchni indyjskiej są niezwykle kolorowe i aromatyczne. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają starannie dobranym przyprawom. I właśnie za to kocham tą kuchnię - za niezwykłe aromaty, które wyczuwalne są już podczas samego gotowania. W całym domu pachnie mieszanką aromatycznych, orientalnych przypraw. Zapraszam Was do wspólnego gotowania.

  • W tym sosie zakochana jestem od dawna. Pomysł zaczerpnęłam z jakiegoś telewizyjnego programu kulinarnego i zagościł w mojej kuchni na stałe. Jest tak aromatyczny że wystarczy trochę liści świeżego szpinaku, kilka pomidorków koktajlowych i pyszna sałatka gotowa. Oczywiście pasuje nie tylko do szpinaku, idealnie sprawdzi się w towarzystwie np. sałaty lodowej.

  • Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Oprócz smaku, cenię ją za dużą zawartość kwasów omega-3 i omega-6, białka, witamin A, D, E i B, a także składników odżywczych tj. potas, selen, cynk czy jod. Dzisiaj zapraszam na łososia pieczonego w słodkiej marynacie z dodatkiem miodu z kasztanów, który smakiem i intensywnością przypomina miód gryczany. Zdrowych tłuszczy i smaku dodają rybie także ziarna sezamu oraz czarnuszki. Smacznie polecam :)

Artykuły na temat: indyjski sos miodowy
  • Kocham kino domowe

    Dodatkową zachętą niech będzie to, że wszystkie prezentowane przepisy można zrealizować w pół godziny. Menu Jesienna sałatka z sosem miodowym Zupa z batatów z szałwią i piwem Batoniki owsiane z morelami Gorący jabłecznik z cydru z przyprawami Pikantne chipsy z tortilli z trzema sosami Jesienna sałatka z sosem winno-miodowym Lekkie i kolorowe danie z jesiennych warzyw, wzbogacone...

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

  • Szczypta smaku

    ...kompotów, pierników, słodkich potraw z ryżu, dań kuchni indyjskiej. Pobudza apetyt, ułatwia trawienie, dlatego warto go stosować w niektórych daniach dla szkrabów. • Cynamon - To jedna z najstarszych znanych przypraw. Mielony - udoskonala smak i aromat kołaczy miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, biszkoptów, pączków smażonych w tłuszczu, potraw z ryżu. Pobudza apetyt i poprawia trawienie...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Przepis na życie

    ...z krewetkami. Albo sałatka jarzynowa, bigos. I śledzie. Czasem eksperymenty, np. rukola z kurkami od pani Haliny albo sprawdzone hity jak figi z kozim serem i miodowym sosem. – Nawet kiełbasa z grilla(...) ciemną czekoladą. Zasypia błyskawicznie. Budzi ją orientalny zapach czaju z mlekiem. To specjalność Janusza, jej partnera. On także uwielbia gotować, szczególnie potrawy kuchni indyjskiej. A Lili...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...