• Informacje na temat:

    indyjski ser w szpinaku

Przepisy na temat: indyjski ser w szpinaku
Artykuły na temat: indyjski ser w szpinaku
  • Kurkuma: Azjatycka królowa przypraw

    Świat poznał tę niezwykłą przyprawę (tzw. indyjski szafran) dzięki kuchni azjatyckiej i arabskiej, w których kurkuma stanowi niezwykle istotny element.

  • W liściach, siekany, w serduszkach, z sosem śmietanowym lub serowym - w szerokiej ofercie mrożonych szpinaków FRoSTY każdy znajdzie coś dla siebie. Postaw na zieleń i zaskocz ukochaną osobę wykwintnym szpinakowym daniem! fot. materiały prasowe Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. W kuchni znakomicie sprawdza się szpinak mrożony FRoSTA, który...

  • Wszystkie smaki pomidorów

    Mnogość odmian pomidorów, jaką można znaleźć na straganach o tej porze roku, jest naprawdę imponująca. Od pomidorków koktajlowych przez "zwykłe", malinowe aż po "bawole serca". Żółte, pomarańczowe, jasnoróżowe, czerwone i... prawie czarne. Jest w czym wybierać, a pełnia lata to świetna okazja do tego, by cieszyć się ich intensywnym aromatem. Tylko wtedy tak smakują.

  • Dla niektórych szpinak jest koszmarem dzieciństwa, dla innych miłym wspomnieniem bajki o Popeye'u, który jadł szpinak prosto z puszki, dzięki czemu zyskiwał ogromną siłę. Czy szpinak jest rzeczywiście tak zdrowy, że wszyscy powinni go jeść? Wręcz przeciwnie! Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku....

  • Dwa w jednym

    Nie ma takiej kuchni, w której nie znalazłby się jednogarnkowy klasyk. We francuskiej to boeuf bourguignon, w indyjskiej różne rodzaje curry, u nas bigos. Żeberka wołowe po burgundzku (dla 4 osób(...) Worcestershire, 1 szklanka bulionu wołowego, 1,5 kg łopatki jagnięcej drobno posiekanej (lub mielonej), 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku, 150 g liści świeżego szpinaku, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 1 łyżka...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Lista przebojów

    Brytyjskich spytano o ich ulubione danie, spaghetti bolognese znalazło się na drugim miejscu hitów kulinarnych (zaraz za indyjskim curry). Lecz nie tylko Brytyjczycy upodobali sobie mięsno-pomidorowy sos(...) bardziej dietetycznych wariacji na temat lasagne. Szczególnie popularna (nie tylko wśród wegetarian) jest lasagne verde - zielona lasagne, przekładana masą z ricotty, szpinaku i czosnku. Słynni kucharze...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Dieta urody doda

    ..., dwie owoców). Masz bladą skórę, a do tego często jesteś senna i zmęczona, boli cię głowa? Może brakować ci żelaza. - Najwięcej jest go w wątróbce, szpinaku i natce pietruszki - mówi Anna Rzeszotek(...) i nasycone tłuszcze zwierzęce: masło, żółty ser i tłuste wędliny - zaleca dietetyk. Jedz za to otręby bogate w błonnik, który przyspiesza proces trawienia i oczyszcza jelita. Także tutaj pomoże picie...

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...