• Informacje na temat:

    imbir w słoiku

Przepisy na temat: imbir w słoiku
  • Lato zamknięte w słoiku

    Składniki: 2kg dojrzałych, mięsistych pomidorów 2 łyżeczki oliwy 2 ząbki czosnku łyżeczka drobno posiekanego, świeżego imbiru ostra papryczka chilli ½ szklanki brązowego cukru sok(...)).  2. Rozgrzej oliwę w głębokim rondlu. Wrzuć czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Smaż minutę. Dodaj pomidory, papryczkę chilli, cukier i sok z limonek. Zagotuj, mieszając, aby cukier się dokładnie...

  • Dla miłośników imbiru.Słodycz i ostrość w jednym kawałeczku:)

  • Zamknij lato w słoiku

    ...redukujemy do konsystencji syropu. Wrzucamy do niego owoce - po kolei od największych. Zagotowujemy i przelewamy do słoików z odrobiną mięty, imbiru i skórki z cytryny" - wylicza. Kolejna propozycja...

  • Witam, w tym roku stawiam na kompoty. Można już znaleźć czereśnie w rozsądnej cenie, dlatego zachęcam do tego, aby zamknąć je w słoiku i cieszyć się ich smakiem zimą. Wbrew pozorom nie zajmuję to tak wiele czasu :)

  • Kiszone owoce - lato zamknięte w słoiku

    Maia Sobczak proponuje antonówki.  Potrzebujemy: 3-4 średnich jabłek, dwóch plastrów imbiru, laski cynamonu, dwóch liści laurowych, liści porzeczki, pięciu owoców jałowca, kilku ziarenek czarnego(...). Kolejną zaskakującą propozycją mogą być kiszone mandarynki, do przygotowania których potrzeba ośmiu owoców, gałązki tymianku, dwóch plastrów imbiru i łyżki stołowej soli. Podobnie jak w przypadku jabłek...

  • Smaczne i zdrowe sniadanie na wynos dp pracy lub do szkoly. Podstawe stanowia platki owsiane namoczone w mleku (normalnym, migdalowym lub kokosowym) z aromatycznymi przyprawami, które po kilku godzinach w lodówce nabieraja kremowej konsystencji.. Przed podaniem uroizmaicone w tej wersji figami, zurawina, pistacjami i miodem. W innych wersjach moga to byc maliny i migdaly, tarta czekolada, banany i nasiona chia lub gruszka, orzechy i miód. W tym wypadku fantazja nie zna granic.

  • Kiszone mandarynki z tymiankiem

    Sposób przygotowania Mandarynki dokładnie myję, 5 sztuk kroję na ćwiartki razem ze skórką. Układam ciasno w wyparzonym słoiku, dokładam gałązkę świeżego...

  • Nie ma łatwiejszego i pyszniejszego sposobu na mięso ze słoika.Wiemy co jemy,bez konserwantów i chemii,zdrowe i smaczne. Serdecznie polecam:)

  • Dżemowe smakołyki w nowoczesnym wydaniu

    .... Gorącą konfiturę umieszczamy w słoiku. Konfitura z pomarańczy z imbirem i kurkumą Pomarańcze i cytryny obieramy, następnie kroimy w cząstki. Skórkę z 1 pomarańczy sparzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Z limonki wyciskamy sok. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy starty imbir i kurkumę. Następnie wsypujemy Dżemix i podgrzewamy całość z dodatkiem soku z limonki i wody, po czym...

  • Jesli mialabym wymienic moje ulubione slodycze, to pierwsze miejsce od lat zajmuje nie czekolada albo ciasta lecz kandyzowany imbir, slodycz polaczona z ostroscia i lekkim kwaskiem cytryny to genialne i bardzo smaczne polaczenie. Z plynu, który pozostaje z kandyzowania mozna robic rózne napoje m.in likier imbirowy lub koktajle na bazie miodu i cytryny z wódka. Bez alkoholu smakuje równiez z tymi skladnikami na cieplo lub zimno. Imbir kandyzowany najczesciej jest...

Artykuły na temat: imbir w słoiku
  • Śledź korzenny z chili, imbirem i cynamonem

    Śledź korzenny z chili, imbirem i cynamonem podawany z sosem orzechowo-miodowym. Mieszanka rozgrzewających przypraw sprawa, że danie to idealnie nadaję się jako przystawka na kolację w zimowe dni.

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • Leki z korzennej apteki

    Imbir pomoże zbić gorączkę, cynamon obniży cholesterol, a goździki uśmierzą ból zęba. Dzięki aromatycznym przyprawom możemy się pozbyć wielu dolegliwości.

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...

  • Ananasowe Tepache

    Przygotowanie: ◗ Ananasa obierz ze skórki (w Meksyku napój przyrządza się ze skórek ananasa) i pokrój na cząstki. Następnie wrzuć je do dużego wyparzonego słoika. Dodaj cynamon i ewentualnie goździki oraz imbir.  ◗ W gorącej wodzie rozpuść cukier. Wystudź. Zalej owoce w słoiku, muszą być całkowicie przykryte. Osłoń słoik bawełnianą szmatką i odstaw w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej...

  • Sałatki ogórkowe są smaczne i zaskakująco proste w przygotowaniu. Zrób je właśnie teraz, aby cieszyć się smakiem sezonowych warzyw nawet zimą. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jednej szklance ogórków mieści się aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która...

  • Przedwiośnie bez chorób

    Składniki Pół litra miodu Manuka, trzy łyżeczki mielonej kurkumy, cztery cm startego korzenia imbiru lub dwie łyżeczki imbiru suszonego (może być mniej lub więcej w zależności od preferencji) 20-40(...) i przechowuj w słoiku.  Dawkowanie Jedz powoli, po jednej łyżeczce kilka razy dziennie - od wystąpienia pierwszych objawów do całkowitego wyleczenia. Zobacz także: 

  • Kuchnia azjatycka podbija serca niesamowitymi kompozycjami przypraw i barw. Jest smaczna, sycąca, a bazowanie głównie na owocach i warzywach sprawia, że świetnie wpływa na organizm człowieka. Poznaj pięć nietuzinkowych produktów kuchni azjatyckiej, które nie tylko podkręcą smak potraw, lecz także doskonale zadbają o zdrowie. 1. Trawa cytrynowa Zwana także palczatką cytrynową. Posiada zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie, a także może stać się świetnym elementem...

  • Azjatyckie eliksiry dla urody

    ...jaśminowy. Łagodny tonik: ● W słoiku mieszamy po pół szklanki ryżu i przygotowanej letniej wody. Mieszamy, zostawiamy na kilka godzin, co jakiś wstrząsamy. Przecedzamy. Wacikiem nasączonym(...) kilka minut twarz i szyję. Zmywamy płatkiem zmoczonym w letniej, przegotowanej wodzie. Imbir wyszczupla Imbir pobudza krążenie krwi, dlatego sprawdza się w kosmetykach redukujących tłuszczyk...

  • Tapinder Sharma mieszka w Polsce już 18 lat. Od siedmiu pokazuje Polakom, jak się jada w Indiach. Z okazji otwarcia kolejnej restauracji - tym razem w samym sercu Krakowa - opowiedział nam o swojej wielkiej kulinarnej przygodzie. Fot. 123RF/Picsel Bartosz Rumieńczyk: Co pana sprowadziło do Polski?   Tapinder Sharma: - Zawsze mówię, że to taka historia do kolacji: przyjechałem oczywiście z miłości...   Romantyczna historia? - Jak z bestselleru, tylko trochę z innej strony, bo żonę poznałem w...