• Informacje na temat:

    imbir na miksturę

Przepisy na temat: imbir na miksturę
  • Pięć napojów, które rozgrzeją, a nie podniosą ciśnienia

    Składniki starajmy się dobierać tak, by po wypiciu rozgrzewającej mikstury nie podskoczyło nam gwałtownie ciśnienie krwi. Bez ryzyka możemy sięgać po przyprawy - kurkumę, kardamon, imbir, cynamon(...)!). Nadciśnieniowcy powinni zjadać 3 kostki dziennie. Imbirowy kompocik Jak przygotować: Do rondelka wrzucamy: 1 jabłko pokrojone w grube plastry, 4 goździki, kawałek imbiru. Zalewamy 2 szklankami...

  • Dla miłośników imbiru.Słodycz i ostrość w jednym kawałeczku:)

  • Możesz jeść i chudnąć. Wystarczy, że wyrzucisz z diety cukier

    ...: 3 jajka 1 szklanki syropu z brązowego ryżu 11 szklanki niesłodzonego purée z dyni 3 szklanki śmietany (plus odrobina do dekoracji) 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka cynamonu...

  • . Bardzo prosta mikstura, która jeśli będziemy ją systematycznie pili pomoże nam odzyskać odporność. Kilka składników i mikstura gotowa, nie trzeba długo czekać.

  • Działa antywirusowo i antybakteryjnie,niezastąpiona w trakcie przeziębienia a o walorach zdrowotnych kurkumy (działa min.przeciwnowotworowo,przeciwzapalnie,obniża cholesterol,wzmacnia serce itd) nie wspomnę :)

  • Jesli mialabym wymienic moje ulubione slodycze, to pierwsze miejsce od lat zajmuje nie czekolada albo ciasta lecz kandyzowany imbir, slodycz polaczona z ostroscia i lekkim kwaskiem cytryny to genialne i bardzo smaczne polaczenie. Z plynu, który pozostaje z kandyzowania mozna robic rózne napoje m.in likier imbirowy lub koktajle na bazie miodu i cytryny z wódka. Bez alkoholu smakuje równiez z tymi skladnikami na cieplo lub zimno. Imbir kandyzowany najczesciej jest...

  • Przepis wart wypróbowania: "Red imbir"

  • Cudowna mikstura jest starą recepturą wzmacniającą organizm oraz chroniącą serce i układ krwionośny np. przed miażdżycą. Olej lniany, miód, cytryna i dużo czosnku to remedium na wiele chorób. Tą miksturą można z powodzeniem leczyć i wzmacniać całą rodzinę, nawet małe dzieci. Warto ją zawsze mieć w lodówce. Podkreślam – w lodówce, bo olej lniany i mikstury z niego sporządzone muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych.

  • Świeży imbir jest delikatnie palący w smaku. Nadaje potrawom wyrazistości. Powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jednak jest problem z jego obieraniem.

  • Imbir nie zawsze jest doceniany w naszej kuchni. Może kojarzy się z piwem imbirowym, ciasteczkami. A przecież jest to przyprawa, która należny do najstarszych oraz najcenniejszych przypraw dalekiego Wschodu. Korzeń świeżego imbiru możemy kupić w naszych sklepach.

Artykuły na temat: imbir na miksturę
  • Imbir złagodzi migrenę

    ...zasadą ich leczenia jest podjęcie terapii przeciwbólowej tak szybko, jak to możliwe. Na przykład zastosuj miksturę z imbiru.  Jak on działa? Imbir ma w swoim składzie ponad dwieście substancji aktywnych(...) udział we wzbudzaniu napadów. Przepis na domowy specyfik: kłącze imbiru obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do  500 ml wrzątku, gotuj 2 minuty. Odwar wlej do filiżanki z torebką herbaty...

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • Imbir - zimowy sprzymierzeniec zdrowia

    Choć kojarzy się głównie z piwem i azjatycką kuchnią, imbir ma wszechstronne zastosowanie - nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale i naturalny lek na rozmaite dolegliwości. Warto po niego sięgać zwłaszcza zimą, z uwagi na jego cudowną moc rozgrzewania.

  • Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po sprawdzone metody naszych użytkowników. Fot. 123RF Syrop z cebuli czy też nalewka czosnkowa zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są...

  • Upiększające i lecznicze właściwości imbiru

    Imbir to jedna z najstarszych przypraw świata. Znana ze swoich wszechstronnych właściwości doskonale nadaje się do kuchni, celów leczniczych i kosmetycznych. Kiedy sięgać po imbir i jak go używać? Przeczytaj kilka wskazówek.

  • Po kilku miesiącach chłodu budzi się nowe życie. Niestety pierwsze dni wiosny sprawiają, że niektórzy stają się senni, drażliwi, czy słabsi. Są to objawy tzw. przesilenia wiosennego, które wynikają z szeregu przyczyn. Bez wątpienia, z problemem pomogą nam wyjątkowe herbaty. Objawy przesilenia wiosennego wynikają m.in. z częstych zmian ciśnienia, a także ze specyficznego, „zimowego" trybu życia, którego efekty kumulują się właśnie na początku wiosny. Aby temu zaradzić, eksperci marki Akbar...

  • Coś na rozgrzewkę

    ...wypróbować miksturę na bazie mleka. Podgrzej w rondelku szklankę mleka z dodatkiem łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki cynamonu, szczypty pieprzu oraz obranego i pokrojonego imbiru. Możesz też dorzucić przyprawy(...) Napój z imbiru, cytryny, miodu i cynamonu Obrany imbir pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do szklanki i zalej wrzątkiem. Gdy nieco wystygnie, dodaj 1 łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszaj...

  • Gęsina króluje na naszych stołach jesienią. Warto powrócić to tradycyjnych, polskich przepisów, gdyż są one ciekawą i zdrową alternatywą chociażby dla dań z kurczaka. Fot. 123RF/Picsel Dawniej na wsi wykorzystywano każdą część gęsi, dbając o to, aby nic się nie zmarnowało. Szyję wykorzystywano do zrobienia kieszonek na farsz, krew służyła do przyrządzenia czerniny, kości do ugotowania mięsnego wywaru, stanowiącego bazę do zupy. Bardzo przydatny okazywał się także tłuszcz z gęsi, z którego...

  • Syrop z miodem: oto lek na... prawie całe zło

    ...kawałek (ok. dwa cm) obranego, drobno pokrojonego kłącza imbiru. Zmiksuj blenderem, dodaj szczyptę cynamonu, kilka goździków i  doprowadź do wrzenia. Gdy napój ostygnie, dolej sok z jednej pomarańczy...

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...