• Informacje na temat:

    imbir jako dodatek do nalewek

Przepisy na temat: imbir jako dodatek do nalewek
  • Pigwa - polska cytryna w twojej jesiennej kuchni

    Owoce pigwy, niegdyś nieco zapomniane, dziś coraz częściej goszczą w jesienno-zimowym menu Polaków. Do niedawna wykorzystywane głównie do produkcji smakowych nalewek stanowić mogą też bazę dla dżemów(...) konfitury, wzbogacona o nuty rozgrzewającego imbiru czy cynamonu obroni się jednak zawsze. - Najlepszym tego przykładem jest ciasto drożdżowe. Bez względu na to czy z dodatkiem sera, masy kakaowej czy...

  • Ciekawa alternatywa do zupy

  • Szczerze mówiąc, to bób przygotowywałam po raz pierwszy. Zawsze się dziwiłam, kiedy to znajomi kupowali go w dość dużych ilościach i zachwycali się jego smakiem. U nas w domu mama nigdy go nie przygotowywała. Ja od teraz też będę jego zwolenniczką, bo w połączeniu z innymi warzywami lub mięsem możemy stworzyć z niego przepyszne danie. Spróbujcie tego przepisu, a polubicie bób tak samo, jak ja :)

  • Rozgrzewający syrop do herbaty. Taka herbatka w sam raz w mroźne dni...

  • Marchewka, cukinia i brukselka - warzywa, które każdy zna. Razem tworzą świetne połączenie i sprawdzają się jako świetny dodatek do wielu dań :)

  • Makaron w sosie pomidorowym sprawdza się jako przystawka do mięs.

  • Niezwykle proste połączenie, które urzekło mnie już dawno temu. I spodobało się jako świetny dodatek do szampana. Nie tylko przy okazji Sylwestra. Przedstawiam łososia z awokado.

  • Co mogę powiedzieć o harrisie? Że jest dla mnie w kuchni niczym salsa w muzyce, wielbię ją w każdej ilości czy postaci i z upodobaniem dodaję do wielu dań. Jej ostrość doskonale podkreśla walory smakowe mięs, równoważy słodycz owoców, cudownie komponuje się z mlekiem kokosowym. Kojarzy się przede wszystkim z kuchnią tunezyjską, choć w pozostałych krajach arabskich jest równie popularna. Ja pierwszy raz spróbowałam jej jeszcze na studiach, była prezentem z podróży. Skosztowałam i wpadłam po...

  • Pastella jajeczna z domowej roboty majonezem. Idealna na kanapki i jako przekąska

  • Świetny i bogaty w witaminę C

Artykuły na temat: imbir jako dodatek do nalewek
  • Księga smaków: Miód pszczeli

    Już dziś wprowadź miód do swego codziennego menu. Miej jednak na uwadze, że to produkt wysokokaloryczny. Nie przesadzaj więc z jego ilością. Naturalny miód sprawdza się jako dodatek do mięs, sałatek(...) pamiętała o kilku ważnych szczegółach. Inny miód pasuje do potraw słodkich, a inny do mięs czy surówek. Miody jasne są łagodniejsze w smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów...

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • Naturalne płukanki do zębów – które najlepsze?

    ...wyższy poziom bakterii Capnocytophaga gingivalis, P. melaninogenica  i Streptococcus. Szczepy te, które służą już nawet jako markery do wczesnego wykrywania choroby, również znajdziemy w naszych ustach(...), które głównie poprzez dodatek alkoholu działają silnie bakteriobójczo. Płyny mają właściwości antyseptyczne, dezynfekujące, odświeżają oddech, redukują powstawanie kamienia nazębnego. Znajdziemy również...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Superzioła na jesień i zimę

    .... Napar z lipowych kwiatów ma łagodny smak, dlatego wspaniale współgra z miodem, malinami, imbirem. Ich dodatek wzmacnia rozgrzewające i zdrowotne właściwości napoju. Tymianek: J est wspaniałą(...) lipowego. Napój warto "wzmocnić", dodając plasterek imbiru i łyżeczkę 100 proc. soku z malin. W ten sam sposób możesz przygotować napar z kwiatu lipy i suszonych malin - w równych proporcjach...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Jedz go, a szybko pozbędziesz się zimowego tłuszczyku!

    ...ubocznych. Działa rozgrzewająco na narządy wewnętrzne i pobudza trawienie. W medycynie chińskiej stosowana była jako środek do ożywiania sił witalnych. Jak ją stosować: jako przyprawę do rosołu, zup(...) naturalnego (z żywymi kulturami bakterii) ewentualnie kefiru lub zsiadłego mleka dodaj pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i szczyptę chili. Pij codziennie na drugie śniadanie. Czy wiesz...

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...

  • Zdrowotny hit! Zielone kuracje

    ...szpinaku, natkę pietruszki, kiełki - w dowolnej kombinacji. Jeśli chcesz je zagęścić, dodaj awokado. Dopraw imbirem. Dopełnij szklankę wodą mineralną. Możesz pić schłodzone, z kostkami lodu. Wypij(...), czyli spirulina, jak i słodkowodne - chlorella, przez dietetyków polecane są jako źródło najważniejszych minerałów, w postaci łatwo przyswajalnej dla organizmu. Jak działa? Chlorella swój...

  • Sprawdź, czego nie wiesz o dodatkach "E"! Czym są tak naprawdę "E" dodatki?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Wyróżnikiem dodatków do żywności "E" jest to, że nie są normalnie spożywane w danym produkcie, a są do niego dodawane, aby poprawić jego smak, zapach, kolor, wygląd, konsystencję i trwałość. Stąd dzielimy je na: - barwniki (E 100 - E 199),- konserwanty (E 200 - 299),- przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (E 300 - E 399),- emulgatory, środki spulchniające, środki żelujące (E 400 - E...