• Informacje na temat:

    ile trzymać mięso w solance

Przepisy na temat: ile trzymać mięso w solance
  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Aby spróbować tych specjałów, nie trzeba już jechać do Grecji. Prawie w każdym większym mieście w Polsce są greckie restauracje. W wielu szefami kuchni są Grecy. Aby skonfrontować na ile serwowane(...) trochę przez tubylców - zabytki i wykopaliska. Bieda wpływała na sposób odżywiania się. Mięso na stołach pojawiało się rzadko. I prawie zawsze w towarzystwie ogromnej ilości warzyw. Jedynie na...

  • Pieczywo niosące zapach minionych lat.

  • Przepis wart wypróbowania: "Solanka"

  • Krucha, delikatna, miękka, pyszna taka jest właśnie szynka, która moczy się przez kilka dni w solance. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowej pieczonej szynki. Taką szynkę możemy wykorzystać jako pieczeń do obiadu lub po wystudzeniu jako wędlinę do kanapek.

  • Jest to przepis od mojej tesciowaj

  • Chyba każdy z nas zna sposób na kiszenie poszatkowanych główek zimowej kapusty ubijanych z solą w beczce lub kamiennym garnku, sama przecież o tym pisałam. Dziś jednak przedstawiam inny sposób kiszenia kapusty, o którym nie wszyscy słyszeli – kiszenie w zalewie z osolonej wody, podobnie, jak kisi się ogórki małosolne. Młoda, wiosenna i wczesnoletnia kapusta nie za bardzo nadaje się do sporządzenia ubijanej kiszonki, choć warto wypróbować i ten sposób. Ja jednak postanowiłam przygotować...

  • Sprawdzony przepis na "Kotlety indycze nadziewane szpinakiem Jedna porcja zawiera 295 kcal Ile pracy to wymaga:Y"

  • Jest rewelacyjny, delikatny w smaku i do tego bardzo prosty do wykonania !

  • Może trochę pracochłonne, ale jest warte zrobienia. Moja wariacja na temat mięsa po bułgarsku powstała z kombinacji kilku przepisów. Dla fanów mielonego i ciągnącego się sera!

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczona perliczka z solanki"

Artykuły na temat: ile trzymać mięso w solance
  • Jakub Porada: Poloneza czas zacząć

    ...portu i kup świeżą u rybaka. Za kilogram file­ta zapłacisz kilkanaście złotych. Weź lodówkę, kup przed wyjazdem i przywieź do domu. Rodzina będzie szczęśliwa. Przepychota!". Uśmiecham się, czytając(...) własnej skórze, to nie będę wiedział. - Co podać? - Ja poproszę zestaw. - Nie bawimy się w zestawy. - Sprzedawczyni patrzy na mnie niemal z pogardą. - Bierze pan rybę, ja ważę i mówię, ile...

  • "Klej do mięsa" był szeroko komentowany zachodnich mediach, w Polsce dla wielu osób jest to nadal szokujący temat. Czy naprawdę jest się czego bać? Sklejone mięso wygląda i smakuje jak mięso z jednego kawałka.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Mięsny klej Klej do mięsa jest stosowany na szeroką skalę w przemyśle od niedawna, chociaż tę substancję "klejącą" znamy od wielu lat, a sposób na sklejanie mięsa zaczęto stosować w latach 70. XX wieku (wtedy był to jeszcze proces mało opłacalny). Mięsny klej...

  • "Klej do mięsa" był szeroko komentowany zachodnich mediach, w Polsce dla wielu osób jest to nadal szokujący temat. Czy naprawdę jest się czego bać? Sklejone mięso wygląda i smakuje jak mięso z jednego kawałka.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Mięsny klej Klej do mięsa jest stosowany na szeroką skalę w przemyśle od niedawna, chociaż tę substancję "klejącą" znamy od wielu lat, a sposób na sklejanie mięsa zaczęto stosować w latach 70. XX wieku (wtedy był to jeszcze proces mało opłacalny). Mięsny klej...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Lodówka jest urządzeniem niezbędnym we współczesnej kuchni. Nie wszystko jednak powinno w niej lądować… Co powinniśmy wyrzucić z lodówki raz na zawsze? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Pomidor Zobacz też: 10 zaskakujących faktów o pomidorach >> Pomidory same w sobie uwielbiają ciepło. Im cieplej, tym dla nich lepiej, rosną wtedy bujnie i stają się intensywnie czerwone. Po zerwaniu zmienia się to tylko trochę. Pomidory najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, ale nie bezpośrednio na słońcu....

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Kiedy temperatura rośnie, pokarmy szybciej psują się i stają się zagrożeniem dla zdrowia. Najbardziej narażone na niekorzystne zmiany jest mięso. Na nie uważaj najbardziej podczas upałów i sprawdź, jak radzić sobie podczas upałów z tym delikatnym produktem. Fot. 123RF/PICSEL W SKLEPIE Zanim jeszcze dokonasz zakupu mięsa w czasie, kiedy na zewnątrz powietrze osiąga zawrotne temperatury, pamiętaj o tych trzech zasadach. 1. Sprawdzaj lodówki Jeśli wybierasz mięso ze sklepowych lodówek zwracaj...

  • Masz piękny kawałek mięsa i planujesz wyjątkowe danie, ale obawiasz się, że będzie twardy albo suchy? Są na to sposoby. Zobacz dziesięć tricków, które pomogą w uzyskaniu idealnego mięsa, które zachwyci wszystkich gości. Fot. 123RF/PICSEL 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki. 2. Kiwi Kolejny...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...