• Informacje na temat:

    ile soli peklowej do zalewy na 5 l wody

Przepisy na temat: ile soli peklowej do zalewy na 5 l wody
  • Szynka może być podawana na ciepło i na zimno. Dodatkowo na bazie zalewy oraz bejcy w której jest pieczona można sporządzić sos.

  • czyli co wziąć do pracy na lunch w słoiku #sloikdopracy to nasza nowa seria dań lunchowych i sałatek idealna dla wszystkich zapracowanych, którzy lubią jeść zdrowo i kolorowo. Nie wstydzimy się słoików, wręcz przeciwnie, uważamy, że słoik jest en vogue i wypada się z nim w pracy pokazać. Oczywiście, o ile zawartość jest zdrowa, świeża i dobrze skomponowana. Taki właśnie będzie #sloikdopracy w Kuchni x 2!

  • Robi się ją długo, ale smakuje wybornie.

  • Przepis wart wypróbowania: "Karp z zalewy"

  • Idealny pomysł na domową, zdrową wędlinę, którą możemy wykonać przy minimalnym nakładzie pracy.

  • Zaczynamy od produktu, którego bez soli chyba prawie nikt sobie nie wyobraża – pieczywa. Dzisiaj upieczemy angielkę, nazywaną też bułką paryską lub batonem , w zależności od regionu Polski. Przygotujemy nietypową angielkę, bo na kefirze, takim domowym. A o produkcji kefiru w domu i ziarnach kefirowych napiszemy następnym razem. Angielka ta ma pyszną chrupiącą skórkę, jest puszysta i można zajadać ją zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i na słodko.

  • Domowej roboty winko

  • domowej roboty, smaczne winko :)

  • Tanie i wyjątkowe

  • Pstrąg w galarecie słodko-kwaśniej,tak przyrządzony zachwyci i Was i gości. Delikatna ryba,bardzo smaczna z drobnymi dodatkami daje nam wykwintną przystawkę,którą serdecznie polecam.

Artykuły na temat: ile soli peklowej do zalewy na 5 l wody
  • Woda nie tylko gasi pragnienie, orzeźwia i rozpuszcza pokarm – oprócz tego pełni jeszcze mnóstwo istotnych funkcji. Pod różnymi postaciami woda znajduje się w każdej tkance i komórce naszego ciała, stanowiąc aż około 70% całego naszego organizmu. Wpływa zarówno na procesy metaboliczne, jak też na pracę mózgu czy wygląd zewnętrzny. Metabolizm i zdrowy wygląd Rola wody w organizmie polega głównie na transporcie składników odżywczych oraz usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii. Woda ma...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...

  • Mówi się, że woda to źródło życia. Bez niej nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować. Okazuje się jednak, że nie tylko jest niezbędna do przeprowadzenia reakcji metabolicznych, ale przy okazji po prostu pomaga schudnąć. W jaki sposób? Fot. 123RF/Picsel Organizm dorosłego człowieka w 60-70 proc. składa się z wody, zrozumiałe więc, że każdego dnia powinniśmy dostarczać mu płynów, by mógł właściwie funkcjonować. Picie zbyt małych jej ilości w pierwszej kolejności negatywnie wpływa na stawy i...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF/Picsel Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują,...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują, że...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Fot. www.barillastudio.it Przede wszystkim dlatego, że z przyzwyczajenia popełniamy wiele istotnych błędów. Oto 5 największych mitów. Gotowanie w zbyt małym naczyniu Zbyt mały garnek, a co za tym idzie śladowa ilość wody do gotowania, to murowana recepta na sklejony makaron, który w efekcie końcowym...

  • Dieta może poważnie wpłynąć na nasze samopoczucie i stan naszego zdrowia. Wpływa także na odczuwanie bólu. Zobaczcie 5 sposobów na zwalczanie bólów głowy! Ból głowy może wynikać z odwodnienia.     Fot. © 123RF.COM/PICSEL 1. Nawadniaj organizm! Bardzo często ból głowy wynika z odwodnienia, o które wcale nie tak trudno, jak by się mogło wydawać. Współczesny człowiek ma na wyciągnięcie ręki przeróżne napoje, a zamiast nich wybiera kawę, napoje z kofeiną czy alkohol, które nie zaspokoją...