• Informacje na temat:

    ile soli do pieczenia chleba

Przepisy na temat: ile soli do pieczenia chleba
  • Chleb zmieniający życie

    ...od tego ile zielonych koktajli wypijasz, jeśli nie gotujesz sobie jedzenia nie masz kontroli nad swoim organizmem. Zachęcam do tego, aby każdego dnia poświęcić przynajmniej 20 min na przygotowanie(...)" - wyjaśnia autorka. Do przygotowania chleba potrzebny będzie:  "Chleb nie zawiera mąki, więc w charakterze czynnika wiążącego użyłam babki płesznik. Jej nasiona zawierają jeden z najbardziej chłonnych...

  • łatwe w przyrządzeniu i smaczne. Dobre danie na obiad. Wystarczy zrobić sos, może być z torebki Winiary do tego ziemniaczki i surówka i obiad gotowy.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...wszystko. On był raczej drobny. Potem przyszedł kolejny ksiądz, ten był solidnej budowy. I kochał jeść. Codziennie musiała być zupa, codziennie deser. Mówił na przykład: "Co to za obiad? Nie było(...) i pokrojone w ćwiartki. Pod koniec gotowania dodać łyżkę stołową octu i tyle samo cukru. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Posolić, wbić jajko, wymieszać z mąką, tak...

  • Dorada pieczona w soli - to chyba najlepszy sposób na przygotowanie ryby z pieca. Do pieczenia w soli można użyć różnych gatunków ryb i ulubionych ziół - za każdym razem ryba może smakować trochę inaczej, Jedno jest pewne - ryba pieczona w soli jest zawsze idealnie upieczona, a jej mięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :) Polecam Wam...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Aby spróbować tych specjałów, nie trzeba już jechać do Grecji. Prawie w każdym większym mieście w Polsce są greckie restauracje. W wielu szefami kuchni są Grecy. Aby skonfrontować na ile serwowane(...) delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na...

  • Tanie i wyjątkowe

  • Kuchnia bułgarska

    ...gęstym słodkim syropem). Bułgarzy jedzą bardzo dużo chleba, podawanego praktycznie do wszystkich dań. Mają także swój sposób jedzenia chleba: nie trzymają całej kromki w dłoni, lecz kładą ją obok talerza na serwetce i ułamują po kawałku. W restauracji kelnerzy zwykle pytają, ile kromek chleba sobie życzmy (albo bułek) do obiadu. Oto kilka przepisów: • Szopska sałata ( dla 5 - 6 osób ) - 40 dag...

  • Coś domowego na kanapki.

  • Dynia nie tylko do garnka

    ...z oliwek, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, odrobina tłuszczu do posmarowania naczynia żaroodpornego. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu przez producenta. Na patelni po oczyszczeniu, obraniu, pokrojeniu warzyw i utarciu dyni na tarce z grubym oczkiem, dusimy wszystkie warzywa z dodatkiem soli i pieprzu. Ser żółty ucieramy na...

  • Nie będę Was zanudzał opowieściami, jak można samemu zrobić wiele rzeczy począwszy od chleba i masła, poprzez wędliny, aż po kostki rosołowe bez chemii i tłuszczów utwardzanych. Niektóre postaram się zaprezentować wśród moich przepisów. Przykładem prostej w wykonaniu a smakowitej wędliny będzie karczek, który piekę w soli. Efekt? Delikatna i rozpływająca się w ustach wędlinka z mikrośladami tłuszczu (jakby go nie było), która wytrzyma Wam w lodówce ponad tydzień… Chyba warto spróbować?

Artykuły na temat: ile soli do pieczenia chleba
  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ...w sosie własnym, bez dodatku cukru i soli ✣ Oliwa ✣ Produkty roślinne bogate w tłuszcze, np.: awokado, orzechy, migdały, nasiona sezamu ✣ Warzywne kostki rosołowe i sos sojowy, ale tylko z niską zawartością soli ✣ Gorzka czekolada, mała ilość (np. 2-3 kostki dziennie) ✣ Dżemy i marmolady bez cukru, syrop klonowy ✣ Czarna herbata Jedz od czasu do czasu GRUPA 3 ✣ Produkty zbożowe z białej mąki...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Ziarno prawdy

    ...staje się zdrowszą alternatywą? Ile jest prawdy w negatywnych opiniach na temat chleba? Sprawdzam wspólnie z ekspertami: dr inż. Małgorzatą Sobczyk z Katedry Technologii Żywności Szkoły Głównej(...)". To nie szkodzi zdrowiu, ale zmniejsza wartość odżywczą chleba. Na jakie substancje zwracać uwagę? W pieczywie nie powinno być karmelu, bo fałszuje jego odcień, przez co może nam się wydawać, że...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach, jednak latem mało kto ma ochotę je piec. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą przepisy na serniki na zimno. Fot. 123RF/Picsel Wydawać by się mogło, że to pyszne ciasto jest dość niepozorne. Tymczasem niewiele osób wie, jak na przestrzeni wieków toczyły się losy tego smakowitego wypieku. Historia sernika Jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów...

  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    Agnieszka Łopatowska, Interia: Ile siostra spędza godzin w kuchni? Siostra Anastazja Pustelnik FDC : - Jak etat przykazuje - 8 godzin. A kiedy są jakieś święta czy imieniny, to wtedy trzeba i dłużej. Ile ma siostra osób do pomocy? - Dwie panie, które pracują na zmianę co drugi dzień. To kiedy ma siostra czas na eksperymenty w kuchni? - W tych ośmiu godzinach trzeba się zmieścić...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • Więcej zielonego

    ...​Jemy coraz zdrowiej, ale polska dieta ciągle pozostawia wiele do życzenia. Nasze narodowe grzechy to nadmiar czerwonego mięsa, tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego, cukru, soli i stanowczo za mało warzyw. Nowa piramida zdrowego żywienia koryguje te błędy. O tym, jak zawarte w niej wskazówki przenieść do codziennej diety, z jej twórcą, prof. Mirosławem Jaroszem, rozmawia Katarzyna Koper.

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już...

  • Licz z nami kalorie

    Każda kobieta pragnie zachować zgrabną i szczupłą figurę. Pałaszując w pośpiechu śniadanie przed wyjściem do pracy lub objadając się wieczorami zastanawiasz się czasem ile pochłaniasz kalorii w spożywanym posiłku? Aby rozsądnie pomóc sobie w utrzymaniu odpowiedniej sylwetki dobrze jest wiedzieć czy właściwie pokrywamy potrzeby energetyczne naszego organizmu.

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...