• Informacje na temat:

    ile piecz zapiekanke z ziemniaków

Przepisy na temat: ile piecz zapiekanke z ziemniaków
Artykuły na temat: ile piecz zapiekanke z ziemniaków
  • Zamieszaj i do... pieca

    Pomysłów na zapiekanki jest tyle, ile gospodyń. Może polubisz nowy?

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    Bez względu na nasze starania, nie uda nam się dokładnie obliczyć, ile jedzenia potrzebujemy na śniadanie Wielkanocne. Święta dobiegają końca, a nasza lodówka wciąż pęka w szwach? Oto kilka pomysłów na wykorzystanie wędlin, które zostały po rodzinnym posiłku!

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Poradnik oszczędnej gospodyni

    Robiąc zakupy i przygotowując posiłki, pamiętaj o kilku prostych zasadach. Zdziwisz się, ile pieniędzy uda ci się dzięki temu zaoszczędzić.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Urlop od wyrzeczeń

    ..., gdzie ukrywają się nadprogramowe kalorie? Wybraliśmy pięć typowych składników wakacyjnej "diety". Sprawdź, czym je zastąpić bez poczucia straty. Za dużo słodyczy Ile to kalorii? Gałka lodów(...) wakacje, nagle puszczają wszystkie tamy. Możemy szybko stracić nad sobą kontrolę w ramach nadrabiania zaległości - tłumaczy Małgorzata Różańska. Tymczasem porcja ciasta z kremem ma tyle samo kalorii, ile...

  • Zapiekanki to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Szybkie w przygotowaniu, tańsze niż dwudaniowy obiad, a przy okazji smaczne i sycące. Po smaczne zapiekanki warto sięgać zwłaszcza jesienią, kiedy ciepła obiadokolacja staje się elementem rozgrzewającym i rozwiewającą chandrę. W dodatku o tej porze roku znajdziemy wiele sezonowych produktów, które doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie lub baza smakowitej zapiekanki. Zapiekanka dyniowa Dynia to niekwestionowana „królowa"...

  • 15 sposobów na tanie gotowanie

    ...1. Włącz termoobieg Jeśli nasza kuchenka wyposażona jest w termoobieg, możemy ustawiać temperaturę o 25-30°C niższą, niż podczas nagrzewania od dołu lub od góry. Przy czym czas pieczenia pozostaje(...) i biszkoptom. Nie będziemy musieli otwierać piekarnika, aby podlać mięso, jeśli upieczemy je pod przykryciem lub w foliowym rękawie. 3. Upiecz dwa ciasta razem Pieczenie po kolei babek, serników i mazurków...

  • Jesienią ma być przede wszystkim szybko, pożywnie, ciepło i treściwie, dlatego idealnym pomysłem na obiad czy kolację będą warzywne zapiekanki. Oto kilka propozycji na jesienne dania. Fot. 123RF Zapiekanki ziemniaczane - na duży apetyt Z ziemniaków przyrządzisz pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Mają niezaprzeczalną zaletę - jeśli nie masz czasu na codzienne gotowanie, możesz przygotować zapas nawet na kilka dni. Co ważne - potrawa nie straci walorów smakowych, wręcz przeciwnie, z...