• Informacje na temat:

    ile piec pierś z indyka w piekarniku

Przepisy na temat: ile piec pierś z indyka w piekarniku
Artykuły na temat: ile piec pierś z indyka w piekarniku
  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • 28 maja to Światowy Dzień Hamburgera, w którym bezkarnie możemy się zajadać tymi jedynymi w swoim rodzaju kanapkami. Od dłuższego czasu triumfują w lokalach gastronomicznych, ciesząc się uznaniem starszych i młodszych. Trudno przejść obok nich obojętnie, bo urzekają bogactwem składników, fantazją podania, smakiem i efektem, jaki gwarantują - czujemy się po nich naprawdę spełnieni kulinarnie. O czym mowa? Oczywiście - o burgerach! Nic dziwnego, że i one mają swoje święto! Proponujemy jednak...

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...

  • Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin. Biszkopt czekoladowy 165 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej50 g kakao1½ łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru6 jaj100 ml oleju5 łyżek wody Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30%200 g czekolady mlecznej100 g masła Krem śmietankowy 700 ml śmietanki 30%150 g cukru pudru8 g żelatyny40 ml wody do namoczenia żelatyny Dżem malinowy 500 g świeżych malin15 g środka żelującego 200 g cukru...

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....

  • Z odchudzaniem wiąże się ogromna ilość przekonań, które w wielu przypadkach okazują się zwykłym mitami. Zobaczcie, jak się odchudzać mądrze i nie wpaść w pułapkę „mądrych rad", które - zamiast ułatwiać - utrudniają zrzucanie nadmiernych kilogramów. Wielu osobom dieta kojarzy się z wyrzeczeniami i nieustannym odmawianiem sobie przyjemności. Aby przekonać się, czy rzeczywiście tak musi być, postanowiliśmy zrewidować kilka popularnych mitów na temat odchudzania. Mit pierwszy: Desery są...